Hosszabbítás: Kim Rasmussennek csak a tökéletes felel meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.24. 23:21
null
Rasmussen maximalista – a válogatottól sem fogad majd el kevesebbet (Fotó: Veres Viktor)
Címkék
Hogy Kim Rasmussen milyen szövetségi kapitánya lesz a női kézilabda-válogatottnak, azt most aligha tudná pontosan megmondani bárki, de az tény, hogy másfél óra beszélgetés után az elhivatottságra, a lelkesedésre, az elszántságra megadhatjuk neki a maximális tíz pontot. Már csak azért is, mert nemigen érné be kilenccel – nem az a típus. Látva-hallgatva a dán szakembert egyvalami viszont biztos: mozgalmas évek jönnek a szakágban a 2020-as tokiói olimpiáig.

– Nem lesz könnyű az évtizedes beidegződéseken változtatnia...
– Az lesz a legnagyobb kihívás a játékosok számára, hogy megtanulják, milyen helyzetekben mit követelek meg. Egy biztos: aki nem él professzionális életet, nem tartja magát formában, az nem lesz válogatott.

– Szigorú.
– Kell lenniük szabályoknak, különben egy cirkusz lesz az egész csapatból. És nincs kétségem afelől, hogy ezek a játékosok nyerni akarnak, jobbak akarnak lenni, és ezért készek úgy élni, táplálkozni, edzeni, ahogyan kell.

– Ne aszkétákra számítson.
– Eszemben sincs: szerintem is megvan az ideje a pizzának, a chipsnek, süteménynek, a sörnek, csak tudni kell, hogy mikor, és a meccs előtti este nem tartozik ide. Nem üdülni megyünk a világversenyekre, hanem meccseket nyerni, annak pedig ez az ára.

– Ennyire fontos a helyes táplálkozás és életvitel?
– Nem megy másként. Legtöbbször naponta kétszer fogunk edzeni, és ehhez jó állapotban kell lennie mindenkinek. Aki fáradt, az nagyobb eséllyel sérül meg, én pedig nem szeretném, ha a játékosaim megsérülnének – sőt igyekszem őket mindig még jobb állapotban visszaadni a kluboknak, mint ahogy eljöttek. De ehhez nekik is vigyázniuk kell magukra.

– Szép kis hatalmi harc lesz, hogy miként fekteti le a szabályokat, aztán hogyan próbálják a játékosok ösztönösen kijátszani ezeket.
– Azt mindig meg fogom tudni. Mindig minden kiderül. De nem szeretném kiképző őrmester benyomását kelteni: rengeteg szabadságot és rengeteg felelősséget adok a játékosaimnak, és meglátjuk, hogyan élnek vele. A lengyel válogatottal a végére eljutottunk oda, hogy nyugodtan becsukhattam a szemem és hátat fordíthattam, biztos lehettem benne, hogy a játékosok minden szabályt betartanak. Ha az elején itt nem így lesz, meglátjuk, mi történik.

A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében olvasható interjúból az is kiderül, hogy a magyar női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya egyenes, őszinte ember, aki szeret háttérbe húzódni. Maga is kézilabdázott – testvére, Lars Európa-bajnok lett a dán férfi válogatott tagjaként –, bár már 18 éves kora óta edzősködik. Hogy milyen sikerrel? Az utóbbi időben a bőrünkön tapasztalhattuk a lengyel válogatott és a CSM Bucuresti ellenfeleként...

És még olvashatnak arról,. hogy...

– miért fizette olimpiai útjának felét saját zsebből a később aranyérmet nyerő Prokopp Sándor?

– mit gondol a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményéről az 1986-os mexikói vb-ről is őszintén beszélő Garaba Imre?

– mit kért a riói olimpiára készülő öttusázó, Marosi Ádám a németek kapitányától, Joachim Löwtől?

– miért és hogyan változtatta meg a testét a sport bűvöletében élő színművész, Józan László?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik