NS Hosszabbítás: Jag vill bara vinna – Ljubomir Vranjes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.10. 19:20
null
Vranjes (balra) számára szórakoztató elfoglaltság a kézilabda (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

 

Amikor a csapatával foglalkozhat, az nem strapa a flensburgi Ljubomir Vranjes kézilabdaedzőnek, a leendő magyar férfi szövetségi kapitánynak, hanem inkább kedvére való, szórakoztató elfoglaltság. A szerb származású svéd tréner reméli, hogy 2020 nyaráig így lesz ez Veszprémben is, ahol öt hónap múlva szintén átveszi a szakmai munka dirigálását.

– Honnan a türelme szinte naponta mosolyogva, kedvesen állni az újságírók rohamát?
– Erre mit mondjak? Jó iskolákba jártam… Kivándorló szerb szüleimtől persze nem hűvös vérmérsékletet örököltem, de mivel Göteborgban születtem, a svéd környezet is erősen hatott rám, ott nem is lehet mást tanulni és megszokni, mint a racionális gondolkodást, az udvarias viselkedést. A harmadik kultúrába, német viszonyok közé már felnőttként kerültem, de már a tizenhatodik évemet töltöm Nordhornban és Flensburgban, vagyis pontosan, fegyelmezetten, szorgalmasan és beosztással élő és dolgozó emberek között. Itt is alakult, formálódott az egyéniségem, de az biztos, hogy az alapokat – például a sport, az egészséges élet szeretetét – otthonról, a gyerekkoromból hoztam.

– Erről szól a tavaly megjelent könyve is?
– Az életrajzomat írtam meg svédül két barátom, Christian Albinsson és Emil Schälin segítségével. Igyekeztem őszintén, a történteket nem szépítve, reálisan megfogalmazni az eddigi életutamat, kezdve a „nyugtalan” környezetű göteborgi elővárostól, Kortedalától az Európán át vezető kézilabdás karrieremen át addig, hogy a Flensburggal Bajnokok Ligáját nyertem és a Nemzetközi Kézilabda-szövetség voksolásán az év edzőjének választottak.

– Egyelőre csak svédül jelent meg. A címe – Jag vill bara vinna – mit jelent?
– Egyszerűen győzni akarok. Vagyis a sportos hitvallásomat, ami persze a magánéletemre is igaz. A kézilabdának nagyon hálás vagyok, mert nem tudom, hol kötöttem volna ki nélküle. Az eddigi életutam azt is megmutatja, hogy az életben nincs lehetetlen, minden álmunk megvalósítható kemény munkával. A könyvben leírtam azt is, hogy ezzel a felfogással százhatvanhat centisen, vagyis az általános felfogás szerint a kézilabdához alacsony játékosként is hihetetlenül sok sikert tudtam elérni.

A NemzetI Sport szombaton megjelenő Hosszabbítás című mellékletéből A-tól Z-ig mindent megtudhat a magyar férfi kézilabda-válogatott és a Telekom Veszprém leendő vezetőedzőjéről, a német Flensburggal az utóbbi időben sikert sikerre halmozó Ljubomir Vranjesről.

És a Hosszabbításban még olvashat arról is, hogy…

– úgy járkált, mint egy kiskakas, „kisárgázta" magát az Eb-döntőről, a németek mégis nemzeti hőssé emelték Andy Möllert
– a valami izgalmasra vágyó, ezért a Vasashoz igazoló Mahir Saglik szereti Budapestet, ahol a levegőben érzi a történelem illatát
– a Sampdoria elleni BEK-mérkőzéssel kezdődött a kispesti Ultra Red Boys immár huszonöt évet felölelő története, az Északi kanyar legendája
– kerékpárral jár, sportosan él, s kisfiának lefekvés előtt is Stephen Curryről mesél a kosárrajongó színművész, Scherer Péter

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik