Norvégiát tönkreverték, Oroszország a döntőben

Vágólapra másolva!
2009.12.18. 16:19
null
A szervezett csapatjáték döntőbe jutást ért az orosz válogatottnak (Fotó: Imago)
Címkék
A Kínában zajló női kézilabda-világbajnokságon a címvédő Oroszország 28–20-ra legyőzte az olimpiai bajnok Norvégiát. Előbbi együttes Franciaországgal játszik majd a vasárnapi döntőben, míg az utóbbira a spanyolok elleni bronzcsata vár.

Majd' három percet kellett várni az első találatra, amelyet a norvégok szereztek, de az oroszok válasza sem késett sokáig. Az északiak 3–3 után elhúztak, a tizedik percben 6–3-ra vezettek. Átlövésből, betörésből és ziccer-kontrát értékesítve is eredményesek voltak. Játékuk azonban 7–4-es vezetés után támadásban kicsit kapkodóvá vált. Ez egy ideig még elment, mert védekezésben hihetetlen mennyiségű és minőségű munkát végezve ellensúlyozni tudták hibáikat.

Egy idő után azonban a sok kihagyott lehetőség megbosszulta magát. A statikusabb, elsősorban fizikumukra építő oroszok felzárkóztak, majd elhúztak. Érdekes volt, hogy egyik csapatnál sem akadt üresjárat, taktikai repertoárjukat igencsak megnyitották a felek. Bizony, egyik pályán lévő játékost sem fenyegetette a megfázás veszélye – hullámzó volt a játék, járt a labda kézről-kézre, méghozzá remek sebességgel.

A csapatok átlövésből, betörésből, szélről is veszélyesek tudtak lenni, talán a beállósjátékban maradtak tartalékok, miután a belső emberek feladata többnyire a zárásra korlátozódott. Miután az első felvonás hajrájában a norvégokat támadásban tízperces rövidzárlat sújtotta, senkit sem lepett meg, hogy a vb-címvédő elhúzott. (17–12)

Az első félidőben látott igen magas színvonalú összecsapás a szünetet követően annyiban változott meg, hogy a tét, és valamennyire a nagy iram okozta fáradtság, egyre jobban rányomta a bélyegét a találkozóra. Sok volt a szabálytalanság, jöttek a hetesek, a kiállítások. A faultok széttördelték a játékot, ami nem kedvezett a hátrányban lévő, lendületükre építő norvégoknak – nem úgy az előnyüket foggal-körömmel őrző oroszoknak.

Egy ideig jó kapusteljesítménnyel a norvégok előtt adva volt a lehetőség, hogy szorosabb állást harcoljanak ki, három gólra is megközelítették a riválist (16–19), de támadásban utána már lényegesen csökkent bennük a tűz, illetve a hatékonyságuk.

Kevesebb volt a gól a mérkőzésnek ebben a periódusában, viszont sok a hiba. A norvégoknak azonban fel kellett vállalniuk ezt a játékot, ha ki akartak még hozni valamit a meccsből.

A kiváló erőkből álló orosz csapat azonban rutinosabb annál, mint hogy hagyja a szájából kiénekelni a sajtot. Nem is jött a nagy fordulat, így a várt nagy csatában végül nem várt nagy különbségű győzelem született. (28–20)

A fináléba jutó két együttes a középdöntőben is találkozott egymással, az akkor már lendületben lévő franciák 24–23-ra legyőzték az oroszokat, akik vb-címvédőként, az olimpiai bajnokot búcsúztatva sem mehetnek biztosra ellenük az aranycsatában.

A bronzmeccsen egymással ismét farkasszemet néző norvégok és spanyolok ugyancsak a középdöntőben mérték össze erejüket, akkor az északiak 27–24-es sikerét hozta a találkozó. De mivel ők a vb-aranyért utaztak Kínába, most rendkívül csalódottak lehetnek, ám nyilván ők sem dőlhetnek nyugodtan hátra a székben: éremmel vigasztalódhatnak.

Magyar szemmel pedig különösen elgondolkodtató lehet: a „mi" águnkról érkező két válogatott egyaránt gyengének találtatott az elődöntőben. Miként a helyosztókon a magyaros középdöntőcsoportban szereplő hat csapat közül öt. Egyedül Mátéfi Eszter együttese nyert, méghozzá imponáló különbséggel. Igaz, a kilencedik helyért játszott csatában...

 NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (KÍNA)
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Norvégia 28–20 (17–12)
Gólszerzők: Frafjord 4, Riegelhuth 4 (1), Stange 3, Herrem 3, Nostvold 2, Breivang 1, Lunde-Borgersen 1, Johansen 1, Alstad 1, ill. Posztnova 6, Turey  5 (2), Hmirova 4, Levina 4, Dmitrijeva 2, Andrjusnyina 2, Vetkova 2, Muravjeva 1, Dronyina 1, Petrova 1
Hétméteresek: 1/2, ill. 2/2
Kiállítások: 0, ill. 8 perc
A másik elődöntőben: Franciaország–Spanyolország 27–23 (12–10)
A döntőben: Oroszország–Franciaország
A 3. helyért: Norvégia–Spanyolország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik