PAPP BÁLINT 2020.07.08 20:30 Frissítve: 2020.07.09 00:45

Női kézilabda: Siófokon a cél változatlan és egyben szép

A Siófok női kézilabdacsapatánál szívük szerint valószínűleg az NB I friss ezüstérmeseként (a bajnokság befejezettnek nyilvánításakor az előző, 2018–2019-es idény helyezései voltak az irányadók, így hiába állt a 2019-ben harmadik SKC idén tavasszal a második helyen) és egy újabb EHF-kupa-győzelem után (az elődöntők előtt törölték az aktuális kiírást) vágtak volna bele ezen a héten a nyári felkészülésbe. Na, meg Bajnokok Ligája-indulóként, ám az európai szövetség nem fogadta be a klub szabadkártyaigényét.

A SIÓFOK EDZÉSÉRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

 

A világ tehát korántsem ideális, gondolhatják a siófokiak. Jobban belegondolva, ha tényleg így működne, akkor valóban a Balaton lenne a Riviéra és pláne nem a koronavírus-járvány határozná meg az életünket már hónapok óta. De a vírus továbbra is köztünk van, így – és a fentebb felvázolt döntések után – az SKC-nál azzal a tudattal indíthatták az alapozást, hogy a következő idényben újra megpróbálhatják megkaparintani a minél fényesebb bajnoki érmet és elhódítani az újabb nemzetközi trófeát. Na, meg kivívni a hőn áhított BL-szereplést.

 BENT DAHL: SZÉP KIHÍVÁS
„Örömteli, hogy sok, összesen tíz magyar játékosunk van a keretben és több a feltörekvő fiatal kézilabdázónk is, rájuk hosszú távon alapozhatunk. A két éve már megkezdett úton szeretnék továbbhaladni, nem tervezek nagy változtatásokat, hiszen az első idényünk nagyon sikeres volt és a legutóbbi, második évünk is az lehetett volna, ha teljes lett volna. Az edzői stílusunk különbözik Tor Odvar Moennel, de a játékról alkotott filozófiánk megegyezik. Tiszteletet és szenvedélyt kell mutatnunk a kézilabda és a klub felé is, ehhez sok munka és alázat kell, én ebben hiszek. Napról napra a legjobbunkat kell kihoznunk magunkból a munka során, elvégre a legjobbakat szeretnénk legyőzni. Hasznosak voltak az első napok, végre mindenkivel megismerhettük egymást és felmértük, ki, milyen erőállapotban van, de az látszik, hogy mindenki más és más szinten áll, hiszen a vírus miatti hosszú kihagyás miatt mindenki másként tudta karban tartani magát. Szép kihívás lesz azonos szintre hozni a kerettagokat.”

A játékoskeret összetétele és minősége alapján tulajdonképpen minden esélye meg is van a minél jobb eredmények elérésére a balatoniaknak. A szerda esti edzésen a két újonnan érkező holland világbajnok, Danick Snelder és Laura van der Heijden (a 2017–2018-ban az FTC-ben játszó átlövőnek nemcsak válogatottbeli társát, Sneldert, de korábbi ferencvárosi kollégáit, Szikora Melindát és Nerea Penát sem kellett bemutatni), a tavaly nyáron szerződtetett vb-ezüstérmes spanyol Pena mellett francia, német, dán és horvát klasszisok is figyelmesen hallgatták az elmúlt két évben másodedzőként, a nyártól családi okok miatt Norvégiába hazatérő Tor Odvar Moen után vezetőedzőként előlépő Bent Dahl eligazítását. Moen távozásával sem csökkent a norvég szakemberek száma a Balaton partján, hiszen Dahl is egy honfitársát, Daniel Birkelundot választotta segítőnek, aki a labdás gyakorlatokra ketté osztott kompánia egyik felével foglalatoskodott a pálya egyik térfelén. Az is kiderült, hogy az angol nyelven instruáló Dahlnak a „Bocsánat” szó kiejtése már tökéletesen megy.

Mielőtt azonban főszerepbe került volna a labda, Szlobodan Acsimov erőnléti edző (a szerb szakember egyébként a tréning végén is külön odament néhány játékoshoz és megosztotta velük észrevételeit és edzésmunkájuk adatait) vette kezelésbe és izzasztotta meg a játékosokat, majd jöhetett bemelegítő játék gyanánt egy kis floorball, ami a kézilabdásoknál már megszokott felvezető focihoz hasonlóan öldöklő csatát hozott. Nem hiába emelte ki Pena is a gyakorlás előtt, hogy a harci szellemmel nem lesz problémájuk.

Nerea Pena boldog, hogy újra a pályán lehet (Fotó: Török Attila)

A nehéz hónapok után boldog vagyok, hogy elkezdhettük a munkát, jó érzés, hogy újra a pályán lehetünk, biztonságban. Lassan és fokozatosan indítjuk az alapozást, hiszen a kihagyás alatt voltak, akik jobban, mások kevesebbet tudtak otthon edzeni, így óvatosnak kell lennünk. De van két hónapunk, hogy a szeptember eleji bajnoki rajtra formába lendüljünk” – mondta Nerea Pena, a Siófok világklasszis spanyol karmestere, aki július elejéig nem tudott rendesen tréningezni és formában tartania magát otthon, Spanyolországban, ahol a világjárvány rengeteget halálos áldozatot követelt.

Ugyanolyan erős és harcos csapatunk lesz, mint az előző idényben – folytatta Pena. – Nagyon jó a keretünk, de sok munka vár még ránk. Sokan vagyunk, bő a létszám, így jobban tudunk pihentetni és forgatni, ami azt is jelenti, hogy játékpercekben néha lehet, hogy kevesebb, de minőségi időt tudunk a pályán tölteni. A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan most egy nagyon szép cél lebeg a szemünk előtt, a Bajnokok Ligája-indulás, szóval a motivációval sem lesz gond.”

Aztán nagyjából egy év múlva ilyenkor kiderül, hogy siófoki szempontból ideális lesz-e a világ és BL-résztvevőként kezdhetik el az alapozást a balatoniak.

SIÓFOK KC 2020–2021
Érkezett:
Dinah Eckerle (német, kapus), Laura van der Heijden (holland, jobbátlövő) – mindkettő SG BBM Bietigheim, német, Tamara Horacek (francia, irányító-átlövő; Paris 92, francia), Kiss Nikolett (jobbátlövő), Tóth Gabriella (irányító) – mindkettő Érd, Danick Snelder (holland, beálló; FTC-Rail Cargo Hungaria)
Távozott:
Joanna Drabik (lengyel, beálló; Zaglebie Lubin, lengyel), Andjela Janjusevics (szerb, jobbátlövő; Buzau, román), Kjerstin Solas (norvég, balátlövő; Byasen HE Trondheim, norvég), Silje Solberg (norvég, kapus; Győri Audi ETO KC)
Edző:
Bent Dahl (norvég, új)

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.

2020.07.13 18:45:20

Kézilabda PAPP BÁLINT

A három érkező mozdulataiból sugárzik, megtiszteltetésnek veszi, hogy Győrben játszhat.

2020.07.10 17:45:41

Kézilabda JOCHA KÁROLY

A világhírű menedzser a kézilabdán kívül az atlétikában és a téli sportágakban is maradandót alkotott.