Norvégia hat góllal győzte le a magyar női kéziseket

BÁLINT MÁTYÁS (tudósítás, Fornebu), MAROSI GERGELY (percről percre)BÁLINT MÁTYÁS (tudósítás, Fornebu), MAROSI GERGELY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2018.11.22. 18:06
null
Kovacsics Anikó volt a magyar válogatott egyik legeredményesebbje (Fotó: NS-archív)
Jónak nehezen mondható játékkal, de vitathatatlan igyekezettel szenvedett tanulságos, következésképp hasznos, 25–19-es vereséget a magyar női kézilabda-válogatott Norvégiától a Möbelringen-kupa felkészülési torna első mérkőzésén. De már most látszik, hogy a kényszerűségből újjáépített csapat bő egy héttel a franciaországi Eb előtt még messze nincs csúcsformában.

NŐI KÉZILABDA
MÖBELRINGEN-KUPA, FELKÉSZÜLÉSI VÁLOGATOTT TORNA, NORVÉGIA
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 25–19 (12–6)

Fornebu, 3500 néző. Vezette: Moszorinszki, Pandzsics (szerbek)
NORVÉGIA: SILJE SOLBERG – AUNE 4, Kurtovic 2 (1), BRATTSET 4, V. Kristiansen 2, Tomac, T. Mörk 2. Csere: Katrine Lunde (kapus), Sulland 2, Arntzen 2, Reistad 1, Oftedal, Ingstad, Sanna Solberg 1, M. Jacobsen 1, H. LÖKE 4. Szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson
MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Lukács V. 2, Kovács A. 5 (3), KOVACSICS 5 (1), Mészáros R. 1, Háfra N., Schatzl Nadine 2. Csere: BÍRÓ B. (kapus), Planéta 2 (2), Tóvizi 2, Klivinyi, Tóth G., Orbán Adrienn, Kiss N., Pálos-Bognár. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–2. 8. p.: 4–3. 14. p.: 7–3. 23. p.: 10–6. 38. p.: 15–7. 42. p.: 16–10. 51. p.: 19–15. 57. p.: 23–19.
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/1, ill. 9/6
MESTERMÉRLEG
Thórir Hergeirsson: – Kezdésnek jó volt ez a meccs, bár a második félidőben visszaestünk, főleg védekezésben, így nem voltak gyors ellentámadásaink. Új dolgokkal is kísérleteztünk, szóval nem lehetek elégedetlen.
Kim Rasmussen:
– Felemás érzéseim vannak, mert utálok veszíteni, ráadásul a játék sok elemében teljesíthettünk volna jobban: sokáig lassúak voltunk támadásban, olykor pontatlanok is, ki-kihagyott a figyelem védekezésben. Viszont végig igyekezett a csapat, voltak pozitívumok is, a hibákat pedig jobb most látni, mint majd az Eb-n.

A másik mérkőzésen
Franciaország–Dánia 22–20 (11–10)

Kezdjük onnan, hogy Magnus Carlsen már tíz perce csak a tenyerébe támasztott fejjel töprengett, és igen gondterhelten ráncolta a homlokát. A norvég sakknagymester mindezt két órával a Möbelringen-kupa női kézilabda felkészülési torna előtt, a norvég állami televízió egyes csatornáján művelte a Fabiano Caruana elleni világbajnoki döntőben, miután amerikai ellenfele váratlanul kilépett a vezéroldali huszárgyaloggal, kirántva a szőnyeget Carlsen stratégiája alól.

Na, és Magnus Carlsennek még laza, kellemes délutánja volt Kim Rasmussenhez, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányához képest. Elvégre a sakkban legalább a tizenhat figura mindig, megbízhatóan ugyanaz: a futónak nem szakad el a térdszalagja, a királynő nem néz anyai örömök elé, és a bástya helyett sem kell olyan, fiatalabb bábut benevezni, amelyik istenáldotta tehetség ugyan, de egyenes vonalban egyelőre még csak három mezőt tud haladni, azt is csak előrefelé.

Ehhez képest Kim Rasmussennek csak belső, hármas védőből két és fél válogatottra valót kell nélkülöznie a sérültek és gyermeket várók táborából, és a Möbelringen-kupa első meccsén nekifutásból három újoncot avatott egy héttel a franciaországi Európa-bajnokság rajtja előtt. A keretben egyedül Kovacsics Anikónak volt legalább negyven rongyos válogatottsága – őt meg pont a lehető legtöbbet kellene most pihentetni a másik legtikkadtabb fradistával, Háfra Noémivel együtt, mert az Eb-n égető szükség lesz a Bajnokok Ligája-ősz két legjobb magyar nemzetiségű góllövőjére.

Szóval főhet a feje a kapitánynak, aki ennek megfelelően főleg igyekezetet és küzdést várt el lányaitól az aktuális (meg kábé örökös) Európa-bajnok ellen, és legalább ezt az elejétől meg is kapta. Azt legalábbis értelmezhetjük a küzdés jeleként, hogy két belső védőként most kipróbált (és közös ebbéli karrierjük az első akciója után máris hosszasan egyeztető) játékosa, Mészáros Rea és Planéta Szimonetta bő tíz perc elteltével már összeszedett egy-egy kiállítást, támadásban pedig sorra harcolta ki a hétmétereseket a magyar csapat – mondjuk Kovacsics Anikó gyorsan ki is hagyott kettőt, majd Kovács Anna még egyet.

Egyébként is sokat hibázott az együttes, aminek következtében egyrészt az első, sikeres akció után negyedóráig nem lőtt rendes akciógólt, majd a második negyedórában is csak egyet, másrészt az eladott labdáiból hatszor is átrohant rajta a műfajban etalonnak számító Norvégia, úgyhogy a tiszteletre méltó igyekezet meg a tulajdonképpen korrektnek mondható védekezés a maximális fordulatszámától amúgy messze járó házigazda ellen is csak egy 12–6-os félidei hátrányhoz volt elégséges.

A második félidő rajtjáról legyen elég annyi, hogy azok a kifestett arcú, norvég mezes helyi kézis kislányok, akik lassan vették a kukoricát a szünetben, lemaradtak Kim Rasmussen – a sorokat rendezni hivatott – időkéréséről. Ez vegyes sikert hozott, amennyiben legalább nyolc gól után nem nőtt tovább a norvég előny.

Olyan apróságoknak legalább lehetett örülni, hogy az abszolút újonc Tóvizi Petra két bátor gólt is lőtt Katrine Lundénak, aki már akkor válogatott volt, mikor a junior-világbajnok beálló még el sem kezdte az óvodát, de még mindig számos ziccert hagyott ki a magyar csapat. Közben viszont a házigazda is belekényelmesedett kicsit a meccsbe (alighanem a szombati meg vasárnapi, Franciaország és Dánia elleni, keményebbnek ígérkező csatákra spóroltak a dörzsölt norvégok), ebben a tempóban pedig már a magyar válogatott is abszolút partner tudott lenni, ami meg is nyugtatta az ekkor már pontosabban kézilabdázó társaságot.

A meccs 25–19-es norvég sikerrel zárult, ami az első 35 perc fényében örömteli, és önmagában is vállalható ettől a társaságtól – csak az az Eb ne lenne ilyen közel…

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

60. perc. No, nézzük a norvég figurát. Nem mennek semmire. ITT A VÉGE, NORVÉGIA HAT GÓLLAL, 25–19-RE LEGYŐZI MAGYARORSZÁGOT! Az első félidő nagyon gyenge volt a mieinktől, a második már sokkal jobb, igaz, a norvégok négy gólnál nem engedték közelebb a magyar csapatot.

60. perc. Kovacsics lövését blokkolják a norvégok. Tóthét is. A norvégok még támadhatnak egyet, 10 másodperccel a vége előtt időt kérnek, jön egy kis gyakorlás.

59. perc. Brattset megy át mindenen beállóban, 25–19.

59. perc. Schatzl hibázik ziccert, Lunde oldalra tolja a labdát.

58. perc. Norvég hétméteres Kristiansen betörése után. Jön Kiss Éva. Kurtovic belövi a hetest, 24–19.

57. perc. Kovacsics lő igen szép gólt, Lunde máshol keresgélt. 23–19.

56. perc. Schatzl cunderezését védi Lunde, lerohannak a norvégok, Kristiansen, 23–18.

55. perc. Kurtovic hibázik, a labda nálunk!

55. perc. Mészáros Rea szépít, 22–18, a magyar csapat 25 perc alatt kétszer annyi gólt lőtt, mint a teljes első félidőben.

54. perc. Jesszus, Löke mekkora kapufás gólt lő, 22–17. Négygólos, kettőt jobbal, kettőt ballal.

53. perc. Rasmussen azt mondta, hogy a védő lábai között kell bejátszani, ez is történik, hetes. Planéta bepattintja, 21–17!

53. perc. Kim Rasmussen időt kér.

53. perc. Sulland tartja a távolban a mieinket egy góllal, 21–16.

52. perc. Kovacsics, 20–16.

52. perc. Sanna Solberg, 20–15.

51. perc. Planéta bevágja a hetest, 19–15. A norvég tévések elsőre „besunnyogják” a gólt a hazai rubrikába, aztán korrigálnak.

51. perc. Tóth szórja szét cselekkel a norvég védelmet, majd a kapu fölé lő, ám szabaddobás. Aztán egy újabb szólóval hetest harcol ki, ráadásul kiállítás is, Kristiansen száll ki.

50. perc. Kovács sodródik át a norvég védelmen, de Lundéba lő, viszont az ellenakció végén Sanna Solberg hibázik ziccert.

49. perc. Lukács megint beköszön, támadójátékban azért feljavult a magyar válogatott. 19–14.

48. perc. Bíró véd egyet, csak a kipattanó pont Brattset elé kerül, aki a jobb fölsőbe lő. 19–13.

47. perc. Jó magyar védekezés, norvég belemenés. Lukács lő gólt, 18–13! IDŐKÉRÉS JÖN.

47. perc. Schatzl villan, 18–12.

45. perc. Kovács döngeti meg a kapufát. A norvég akció végén majdnem sikerül kétszer is letépni a mezt Lökéről, de a beálló megtartja dresszét és kiharcol két szabaddobást. Aztán ellene ítélnek.

44. perc. Megint Aune kerül helyzetbe a szélen, most a hosszú sarkot lövi félmagasan, 18–11.

44. perc. Tóvizi szépít, 17–11.

43. perc. Pálos-Bognár a pályán. Sulland üresen emelkedik, be is bombázza a labdát, 17–10.

42. perc. Kovács Anna be is lövi a büntetőt, 16–10.

41. perc. Kovács lyukat lő Lundéba, de hetes.

40. perc. Arntzen kimegy, magyar emberfór. Tóvizi első gólja nemzeti mezben egy pazar Schatzl-passz után, 16–9.

39. perc. Löke háromból hármat lő be, 16–8.

39. perc. Az MC közben megtanítja a lelátó népének a nem bonyolult szövegű „Norge, Norge, Norge!” slágert. Kovacsics gólt lő, 15–8.

38. perc. Aune lép be a jobb szélen, s szerzi meg a 15. norvég gólt. A rövidbe lőtt Bíró mellett, 15–7.

38. perc. Lépéshiba, pont Kovácstól. Jöhetnek a norvégok, füttyszó, a játékvezető kimegy és kioszt egy sárgát Kim Rasmussennek. Rasmussen ugyanazzal a fordulatszámmal reklamál még egy kicsit.

37. perc. Kovács labdát szerez – eddig talán ő a magyar csapat legjobbja.

37. perc. Mészáros Rea második kiállítása, a befutó Lökét állította meg szabálytalanul.

36. perc. Tóth enged el talpról egy lövést, Solberg véd.

35. perc. Kovacsics lövését a kapus, Schatzl ismétlését a léc hárítja. Időkérés.

34. perc. Löke, 14–7.

34. perc. Igen nagy gól, Kovács lövi át talpról a norvég falat, a labda a jobb felsőben. 13–7.

33. perc. Rontott norvég akció, nálunk a labda.

32. perc. Kim Rasmussen olyan optimizmussal nézi a pályán történteket, mint Hannibál a zamai csatát. Rossz magyar támadás után a másik oldalon jön Löke, és 13–6-ra változtatja az állást.

31. perc. Egyből norvég hetes, de Kristiansen lövését védi Bíró Blanka!

31. perc. Norvégia kezdte a második játékrészt.

1. FÉLIDŐ

4–3-ig volt szoros az első félidő, a magyar válogatott hat góljából hármat szerzett hétméteresből, egyet hetes utáni kipattanóból, és csak kétszer talált be akcióból, ami nagyon kevés. Teljesen kézben tartják a mérkőzést a házigazdák.

30. perc. Bíró véd egy ziccert, Kovacsics robog középen, Solberg véd. FÉLIDŐ!

29. perc. Fenn a játékvezetők keze, sajnos nem találja a magyar válogatott az utat a kapu felé. Háfra nagyon messziről, talpról, nagyon messzire.

28. perc. Planétát kiállítják 2 percre. Arntzen lövése elzúg.

28. perc. Szép magyar akció, a jobb szélről Orbán lép be Sanna Solberg mellett, szabálytalanság, hétméteres. Kovács Anna lövését védi Silje Solberg!

27. perc. Lépéshiba, megint futnak a norvégok, Reistad lő gólt, 12–6.

26. perc. Hosszú magyar támadás, de passzív játékba fullad. A norvégok fordulnak, Ingstad ziccerben kapufát lő!

24. perc. A norvég akció csak közjátéknak minősül, de Kovacsics köténybe passzol Klivinyinek, nem ideális. Jöhetnek megint a hazaiak. Blokkolt lövés. Aztán Arntzen már betalál, Bíró nem boldog. 11–6.

23. perc. Kapuscsere Solberg ápolása miatt. Kovács Annát ez nem zavarja meg, gólt lő Lundénak. 10–6.

23. perc. Klivinyi egyrészt kivív egy hetest, másrészt rettentően fejbe lövi Solberget, akit ápolni is kell egy kicsit.

22. perc. Kim Rasmussen időt kér és kifejezi elégedetlenségét. 33.3 százalékkal lövünk eddig, ezzel nehéz meccsben maradni, pláne, hogy a norvégok 76.7-tel.

22. perc. Brattset mocorog szabálytalanul a falban, jöhetünk. Klivinyi lövését védi Solberg. Aztán a norvégok kijátsszák a jobb szélre a labdát, Jacobsen, 10–5.

21. perc. Háfra lépéshibát követ el. Bíró védi Reistad lövését.

20. perc. Norvég hétméteres belülvédekezésért. Oftedal laza mozdulattal a kapu mellé lő, aztán kiröhögi magát.

19. perc. Tóthot tunkolják bele a padlóba a vendéglátók. Szabaddobás. Kovacsics lő egy iszonyatosan nagy dupla kapufát! 100 pont, de ezért gól nem jár, elképesztő mázlija volt a norvégoknak.

18. perc. Arntzen végigmegy és belövi a ziccert Bíró Blankának, aki időközben beállt a magyar kapuba.

17. perc. Norvég hiba támadásban, jöhetnek a mieink. Egy rontott lövésig jutnak, aztán Orbán veszít labdát a szélen. Szerencsére a norvégok is rontanak. Aztán a mieink is…

16. perc. IDŐKÉRÉS.

16. perc. Schatzl mattolja Solberget, 8–5.

15. perc. Kurtovic talál be, 8–4. A norvégok is újoncot avatnak, Reistad a pályán.

14. perc. Most Kovács megy rá a falra, és ő is kierőszakol egy hétméterest. Aztán be is lövi a büntetőt, 7–4.

14. perc. Eladott labda, Aune végigrobog, 7–3.

13. perc. Arntzen rettentően betakarja Klivinyit, kicsit csodálkozik, de ez is 2 perc.

12. perc. Aune háromra növeli a norvég előnyt a jobb szélről, 6–3.

12. perc. Kovacsics meg kihagyja.

12. perc. Érkezik a magyar csapatba Klivinyi és az újonc Tóvizi. Ki is harcol egy hetest.

11. perc. Mészáros Reát még ki is állítják 2 percre.

11. perc. Remekül húzzák végig a labdát a norvégok a bal szélre, a mieink mindig egy ütem késésben, a végén Mörk lő a rövidbe, 5–3.

10. perc. Kristiansen lő fölé az idő szorításában. Kovács Anna kierőszakol egy szabaddobást. Aztán Háfra lő messziről fölé.

8. perc. Kovacsics teszi be a labdát Mészárosnak, aki kiharcol egy hetest. Kovacsics elsőre a kapusba lövi, másodikra a kapuba, 4–3.

7. perc. Magyar labdavesztés után norvég lerohanás, Thea Mörk kegyetlenül beveri, 4–2.

7. perc. Megint Háfra próbálkozik, Solberg lehúzza a rolót előtte.

6. perc. Lukács ront, jöhetnek a norvégok. Lépéshiba, jöhetnek a mieink. Ez gyorsan ment.

6. perc. Schatzl labdát szerez, lendületből el is adja, lefordulnak a norvégok, Kristiansen rohan, 3–2.

5. perc. Kovacsics kíméletlenül bevágja a bal alsóba a hetest, 2–2.

4. perc. Háfra játszik faltörő kost. A fiatal magyar játékos bántalmazásáért Brattset kap sárga lapot. Háfra kedvét nem vette el a norvég fal, betör két ember közé, megállítják, hétméteres.

4. perc. Kiss Éva lábbal védi Sulland hetesét!

4. perc. Planétát kiszórják 2 percre és hetes is.

3. perc. Háfra második lövését sem kísérte siker, Solberg piszkálta ki a bombát a hosszú sarok elől.

2. perc. Mészáros Rea mellett befordul Brattset, 2–1.

1. perc. Brattset rögtön felel, 1–1. Háfra lövése nem jó, jöhetnek az északiak.

1. perc. Magyarország kezdi a mérkőzést! A lelátó szép lassan feltöltődik. 25 másodpercet kell várni az első gólra, Kovács, 0–1!

Nos, pályán a csapatok, következnek a himnuszok! Sportos tempójú Himnusz nyitányként. Nincs zsúfolásig telt ház, de a főlelátó szépen megtelt. Pirosban a magyar válogatott, fehérben, piros válldíszítéssel, mélykék nadrágban a norvégok.

ELŐZMÉNYEK

2017-ben Norvégia nyerte meg a tornát Oroszország, Magyarország és Dél-Korea előtt. Akkor a norvégok 29–24-re győzték le a mieinket.

Ez lesz a 82. mérkőzés Magyarország és Norvégia között, az örökmérleg 49–3–25 ide. Az utóbbi 25 év mérlege meg 5–1–14 oda – írja a kézilabda-szövetség honlapja.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK!Hogy helyszíni beharangozó anyagunkat idézzük: „a magyar női kézilabda-válogatott a norvégiai Möbelringen-kupán az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával, a világbajnoki címvédő Franciaországgal és Dániával mérkőzik meg, felforgatott összeállításban, jószerével egymással is ismerkedő játékosokkal. Kim Rasmussen szövetségi kapitány számára az eredmény nem is fontos – majd két hét múlva, a franciaországi Eb-n lesz az.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE

Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők:Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók:Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:Kim Rasmussen
Edző:Siti Beáta
Kapusedző:Bakos István

A NORVÉG VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Silje Solberg (Siófok KC), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand)
Jobbszélsők: Malin Aune (Vipers Kristiansand), Marit Rösberg Jacobsen (Team Esbjerg, dán)
Jobbátlövők: Amanda Kurtovic (CSM Bucuresti, román), Linn Jörum Sulland (Vipers Kristiansand)
Irányítók: Stine Bredal Oftedal (Győri Audi ETO), Henny Ella Reistad (Vipers Kristiansand), Marta Tomac (Vipers Kristiansand)
Beállók: Heidi Löke (Storhamar), Kari Brattset (Győri Audi ETO), Vilde Mortensen Ingstad (Team Esbjerg, dán)
Balátlövők: Veronica Kristiansen (Győri Audi ETO), Emilie Hegh Arntzen (Vipers Kristiansand),
Balszélsők: Sanna Solberg (Team Esbjerg, dán), Thea Mörk (Köbenhavn Handball, dán)
Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson

MÖBELRINGEN-KUPA
November 22., csütörtök:
18.15:Norvégia–Magyarország (Tv:M4 Sport)
21.00:Franciaország–Dánia
November 24., szombat:
17.00:Magyarország–Franciaország (Tv:Duna World)
19.15:Norvégia–Dánia
November 25., vasárnap:
16.00:Dánia–Magyarország (Tv:Duna World)
18.15:Norvégia–Franciaország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik