Női kézilabda Eb-t rendezünk 2014-ben!

Vágólapra másolva!
2011.04.09. 10:17
A magyar-horvát pályázat nyerte meg a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát. A tornát december 7–21. között rendezik meg, győztese részvételi jogot szerez a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiára.

Alighanem Görbicz Anita is pályára léphet majd a hazai rendezésű Eb-n (Fotó: Action Images)
Alighanem Görbicz Anita is pályára léphet majd a hazai rendezésű Eb-n (Fotó: Action Images)
Alighanem Görbicz Anita is pályára léphet majd a hazai rendezésű Eb-n (Fotó: Action Images)
Alighanem Görbicz Anita is pályára léphet majd a hazai rendezésű Eb-n (Fotó: Action Images)
Alighanem Görbicz Anita is pályára léphet majd a hazai rendezésű Eb-n (Fotó: Action Images)

A két ország közös pályázata a török kandidálással szemben nyert az EHF végrehajtó bizottságának bécsi ülésén.

Magyarország eddig egyszer, 2004-ben rendezett női kézilabda Európa-bajnokságot (akkor társ nélkül), a Kiss Szilárd által irányított magyar válogatott bronzérmet szerzett a hét évvel ezelőtti tornán. A közös rendezésben is van azonban már tapasztalatunk, hiszen 1995-ben Ausztriával rendeztünk női világbajnokságot.

A pályázat alapján hét város látja majd vendégül a kontinens legjobbjait, hazánkban Győrben (a leendő Győr Arénában), Debrecenben, Veszprémben és Budapesten, Horvátországban pedig Zágrábban, Eszéken és Varasdon rendeznek mérkőzéseket a tervek szerint. A döntőt a Papp László Budapest Sportarénában játsszák.

A viadalt 2014. december 7–21. között rendezik meg, ez lesz a második női Eb, amelynek két ország ad otthont (tavaly Norvégia és Dánia rendezett közösen). Mi a horvátokkal korábban megpályáztuk a 2014-es férfi Eb-t is, ám azt Dániának ítélte az EHF.

Sinka László, a magyar szövetség elnöke boldogan nyilatkozott az MKSZ honlapjának:

JEGYVÁSÁRLÁS
Foglaljon jegyet az eseményre a jegyed.hu oldalon!
„Rendkívül nagy öröm számomra, hogy az emlékezetes, 2004. évi női Európa-bajnokság után tíz évvel ismét vendégül láthatjuk a kontinens legjobb válogatottjait. Azért is aktuális egy ilyen rangos esemény hazánkba hozatala, mert nagy lökést adhat a magyar kézilabdasport fejlődéséhez, gazdasági háttere megerősödéséhez, egyidejűleg nagy esélyt ad a játékosoknak és a szurkolóknak is. Ahhoz, hogy minden a terveink szerint alakuljon, időben el kell készülnie a Győrbe tervezett fantasztikus új sportcsarnoknak, és a Veszprém Arénában, valamint Eszéken is szükség lesz néhány kisebb átalakításra.”

„Biztos vagyok benne, hogy ütőképes válogatottunk lesz, hiszen a rutinos játékosaink mellé addigra újabb tehetséges fiatalok is beépülhetnek a csapatba – nyilatkozta Mátéfi Eszter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A jó szereplés nemcsak a szurkolóknak okozhat sok örömet, hanem remélhetőleg sok gyereket is meg tudunk nyerni a sportágnak.”

Görbicz Anita, a válogatott irányítója harmadik hazai világversenyére készülhet: „2001-ben a junior, 2004-ben pedig a felnőtt válogatottban már szerepelhettem hazai világversenyen. A junior vb-n ezüst-, a felnőtt Eb-n bronzérmet nyertünk. Remek érzés lenne triplázni, részvételben is és éremben is...”

Damir Poljak, a Horvát Kézilabda-szövetség főtitkára is nagy várakozással tekint az Eb elé: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy lehetőséget kaptunk a 2014-es női Európa-bajnokság megrendezésére, ezáltal folytathatjuk azt a hagyományt, hogy országunk jelentős kézilabda eseményeknek adhat otthont. Várakozással tekintünk az Eb elé, és bízunk abban, hogy a Magyar Kézilabda-szövetséggel együttműködve a női Európa-bajnokságok történetében a rendezést sikerül új színvonalra emelnünk. Szeretettel várunk mindenkit Magyarországon és Horvátországban, 2014-ben!"

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik