Női kézilabda Eb: Böhn kijelölte 16 fős utazó keretét

Vágólapra másolva!
2012.11.27. 11:59
null
Rédei-Soós Viktória a válogatott vezéregyénisége lehet az Eb-n (Fotó: Mirkó István, archív)
Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra utazó 16 fős keretét – különösebb meglepetés nélkül.

Öt győri és hat ferencvárosi játékos van a keretben, míg a légiósok közül Szabó Valéria és Bulath Anita is csak a tartalékok között szerepel. Az Európa-bajnokság alatt hármat cserélhetnek a szövetségi kapitányok.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke elmondta, hogy optimistán várja a rajtot, azonban rendkívül nehéz megjósolni a torna végső sorrendjét: „Akárcsak a férfiaknál, a női kézilabdában is rendkívül sűrű a mezőny, már a csoportsorsolásnál tudtuk, hogy a magyar-német-horvát-spanyol négyesből bárki legyőzhet bárkit. Mindamellett rendkívül bízom a lányokban, hiszen a csapat legnagyobb része sikeres BL-őszön van túl, egyedül Magyarország képviselteti magát két együttessel a legjobb nyolc között a legrangosabb klubsorozatban. Ezért a válogatott számára a legjobb nyolc, illetve a legjobb hat közé jutás a cél. Ennek ellenére nem szabad, hogy elvakítson minket az európai kupaszereplés, hiszen ne feledjük, hogy két év után mutathatja meg ismét a játékerejét a csapat világversenyen, a célunk pedig az, hogy a 2014-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra építsünk fel egy olyan válogatottat, amely a négy közé jutásra is eséllyel pályázik. Most első körben a csoportból való továbbjutás a cél. Remélem, a januári férfi Eb-hez hasonlóan több ezer magyar szurkoló előtt szinte hazai pályán játszhat a női csapat is a jövő héttől Újvidéken. Büszke vagyok rá, hogy már eddig is a magyar drukkerek vásárolták meg a legtöbb jegyet, de vannak még belépők, így mindenkit arra biztatok, legyen ott Újvidéken decemberben!"

„Életem legnagyobb kihívása előtt állok, hiszen egy Európa-bajnokság szövetségi kapitányként még egy BL-döntővel sem összevethető kategória – hangsúlyozta Karl Erik Böhn szövetségi kapitány. – Az első feladatunk a regeneráció, a frissítés volt a felkészülés során, hiszen a kerettagok nagy része az utóbbi hetekben a bajnoki meccseken túl folyamatosan BL-találkozókon szerepelt, így tudtam, fáradtak a lányok. Rendkívül optimista vagyok, hiszen a Győr és az FTC a Bajnokok Ligájában remekelt, az Érd pedig az EHF-kupában teljesített nagyszerűen, s a felkészülésünk első hetét záró Turcsin-kupa is jól sikerült. Ezzel a kerettel és a megfelelő munkával olyan csapatunk léphet pályára az Eb-n, amellyel szemben egyetlen ellenfél sem mehet biztosra! Próbáltuk feltérképezni a mezőnyt, bár ez nem olyan könnyű, miután az olimpiához képest sok csapat kerete több poszton kicserélődik."

„Rendkívül intenzív, fárasztó időszakon vagyunk túl, hiszen alig kezdődött el a szezon, ám hat hét alatt hat BL-meccset játszottunk, így nemhiába emelte ki a szövetségi kapitány is, hogy első lépésben frissíteni kellett az együttest – mondta el Tomori Zsuzsanna. – Emellett persze az elmúlt egy hétben itthon és az ukrajnai Turcsin-kupán is azon dolgoztunk, hogy egységes, egymásért küzdő, harcos csapatunk legyen. Remélem, lesz eredménye, de egyelőre kizárólag a horvátok elleni nyitómeccsre koncentrálunk, hiszen egy jó rajt nagyon sokat érhet!"

Ha aranyérmes lesz a csapat, 15 millió forintot osztanak szét a tagjai között. A második-negyedik hely 12, az ötödik-hatodik hely 8, a hetedik-nyolcadik hely pedig 5 millió forintot ér.

A találkozókat a Magyar Televízió és a Sport Televízió közvetíti.

"A NŐI KÉZISEINK MINDENKIT MEG TUDNAK VERNI"
A MAGYAR KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO KC), Kiss Éva (Siófok KC Galérius Fürdő)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Rédei-Soós Viktória (Győri Audi ETO KC)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Fehérvár KC)
Beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Klivinyi Kinga (Váci NKSE), Szekeres Klára (ÉTV Érdi VSE), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (ÉTV Érdi VSE)
Tartalékok: Pastrovics Melinda (FTC Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Győri Audi ETO KC), Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod, orosz), Bulath Anita (Viborg HK, dán)
NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA
Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Belgrád): Norvégia, Ukrajna, Csehország, Szerbia
B-csoport (Nis): Svédország, Franciaország, Dánia, Macedónia
C-csoport (Újvidék): Horvátország, Németország, Magyarország, Spanyolország

D-csoport (Versec): Románia, Montenegró, Oroszország, Izland

A C-csoport programja:
December 4.:
18.15 Németország–Spanyolország
20.15 Horvátország–Magyarország
December 5.:
18.15 Spanyolország–Horvátország
20.15 Magyarország–Németország
December 7.:
18.15 Magyarország–Spanyolország
20.15 Horvátország–Németország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik