PAPP BÁLINT 2020.02.10 20:57 Frissítve: 2020.02.11 18:35

Női kézilabda: Budaörsről indul az út Tokió felé

A női kézilabda-válogatott első összetartásával megkezdte a munkát a Danyi Gábor, Elek Gábor kapitánypáros Budaörsön – a mieink remélhetőleg meg sem állnak Japánig.

A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)

Nyilvánvalóan semmilyen hivatalos közlekedési járattal nem lehet eljutni Tokióba Budaörsön és Győrön keresztül, ám a magyar női kézilabda-válogatott remélhetőleg bejárja az útvonalat a következő hónapokban.

A fenti három desztinációból az első kettő biztos. A mieink ugyanis hétfőn a budaörsi sportcsarnokban megkezdték a közös munkát a januárban határozott időre, március 31-ig kinevezett új szövetségi kapitányi párossal, Danyi Gáborral és Elek Gáborral. A cél pedig nem más, mint a nyári tokiói olimpia, amelyre a márciusban, Győrben sorra kerülő selejtezőn juthat ki az együttes.

„TISZTA LAPPAL INDULUNK”
Csiszár-Szekeres Klára, a női válogatott átlövő-védője: – Volt már olyan korábban is, hogy kimaradtam a keretből, most is kicserélődött a csapat, mire több mint két év után visszatértem, szóval mindig van mit megszokni. A jelenlegi edzőpárossal még nem dolgoztam együtt, ahogy a játékosok felével sem készültem még. Sok az újdonság. Jól ismerem Elek Gábort, segítség, hogy az FTC-nél is ő az edzőm, ráadásul nagyon jól ismer engem, de Danyi Gábor is tisztában van a játékommal. Ez a két nap arra szolgál, hogy megismerjük egymást, így a következő összetartáson még nagyobb koncentrálással vehetjük át a konkrét taktikai elemeket.

Tomori Zsuzsanna, a női válogatott jobbátlövője: – Új impulzusokat adhat a válogatottnál történt változás. A Kim Rasmussennel elvégzett munka után a két új edzővel tiszta lappal indulunk. Azt beszéltük a lányokkal, felejtsük el, mi történt a decemberi világbajnokságon, az a lényeg, hogy megkaptuk a lehetőséget az olimpiai kvalifikációra. Élnünk kell az eséllyel. Mindenki egyre jobb formában teljesít, ebből jó dolog sülhet ki.

A bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győrt is irányító Danyi már előzetesen leszögezte, ilyen rövid idő alatt nem lehet, de nem is kell fenekestül felforgatni a kompánia életét. A hétfő délutáni tréningen valóban szinte minden a megszokott mederben zajlott. A győriek már tavaly is a válogatottal dolgozó erőnléti edzője, Holanek Zoltán vezényelte a feszes és pörgős bemelegítést, miközben a két kapitány, illetve a munkájukat szakmai tanácsadóként segítő, korábbi 233-szoros válogatott klasszis, Görbicz Anita egy táblára különféle taktikai variációkat skiccelt fel. Aztán jöhetett az elmaradhatatlan foci – itt tényleg semmi sem változott. Vagyis de: az elmúlt négy évvel ellentétben immár minden egyes szó, mondat, utasítás magyarul hangzott el a tréningen.

Danyi és Elek (aki 2016 tavaszán egy rövid időre a spanyol Ambros Martínnal már vezette a válogatottat) egyébként láthatóan jó hangulatban és kedvvel fogott bele a közös projektbe.

„Nagyon-nagyon pozitívan és motiváltan vágtam bele a munkába a válogatottnál – mondta Elek Gábor, társ szövetségi kapitány. – A meglévő fáradtságom is félresöpri a feladat, feltölt, teljesen energikusnak érzem magam tőle. Ez egy hatalmas feladat, ami borzasztóan izgat. De szó sincs arról, hogy teher lenne a kapitánykodás. Azt sem mondanám, hogy ez most egy soha vissza nem térő lehetőség, hiszen akkor biztosan egyből teherré válna a munkakör. Maradjunk annyiban, egy lehetőség.”

A Ferencváros trénere kiemelte, nagyon sok mindent sulykolnak a játékosokba, elsősorban más szemléletet.

„A pozitív attitűd elengedhetetlen a kerettagok részéről – folytatta Elek. – Amennyire csak lehet, félre kell tenni minden olyan külső, negatív tényezőt, körülményt és külvilági ingert, ami nem a sikerünket segíti elő. Ahhoz még korán van, hogy rögzítsük, mi lehet ennek a csapatnak a legnagyobb erőssége, erre most még nem mernék válaszolni. Életkorban viszont nagyon jó a keret összetétele. Nagy előny, hogy hazai pályán, Győrben vívhatjuk meg az olimpiai selejtezőt. Mindig motiváltnak szeretném látni a lányokat, ezen is rengeteget fogunk dolgozni. Dr. Balogh László mentáltréner abban feltétlenül segíthet, hogy a túlzott elvárásokkal járó nyomást kezelni tudja az együttes – aki úgy érzi, túl nagy a nyomás és az elvárás, annak jól jön a segítő tanács. Félreértés ne essék, a tréner senkinek a problémáját nem fogja megoldani, viszont tud segíteni a külső ingerek kezelésében.”

Külső ingerek bőven érik majd a kerettagokat az ötkarikás selejtezőig hátralévő szűk hat hétben, sikeres kvalifikáció esetén pedig főként a tavasz és a nyár során. Abban viszont aligha vitatkozna bárki is a válogatott köreiben, hogy a Budaörs–Győr–Tokió utazás megéri az áldozatot.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE (2020. február 911., Budaörs)
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO KC), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Fodor Csenge (Győri Audi ETO KC), Puhalák Szidónia (Győri Audi ETO KC), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ GYŐRI CSOPORTJÁNAK TERVEZETT PROGRAMJA
Március 20., péntek

17.00: Magyarország–Kazahsztán
20.00: Oroszország–Szerbia
Március 21., szombat
17.30: Magyarország–Szerbia
20.30: Oroszország–Kazahsztán
Március 22., vasárnap
17.30: Szerbia–Kazahsztán
20.30: Magyarország–Oroszország

 

2020.06.05 09:17:51

Kézilabda NAGY PÉTER

Emlékezetes pillanatok a csodás fordítástól az elérzékenyülésen át egy furcsa gólpasszig.

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.