Női kézilabda: a Fradinál újrakezdték, Győrben még nem látják értelmét

Vágólapra másolva!
2020.05.22. 10:10
Az ETO-nál csak június közepén folytatódik a munka, míg az FTC-nél a legfontosabb feladat, hogy visszahozzák az automatizmusokat.
Csiszár-Szekeres Kláráék június közepéig lazább, labdás lövőedzésekkel készülnek (Fotó: Kiss Zoltán/ Békés Megyei Hírlap)
Csiszár-Szekeres Kláráék június közepéig lazább, labdás lövőedzésekkel készülnek (Fotó: Kiss Zoltán/ Békés Megyei Hírlap)
"Mindenki figyeljen oda!"
„Égető szükség volt rá, hogy végre kézilabda-jellegű mozgásokat végezzünk. Nagyon kérek mindenkit, figyeljen oda magára. Megpróbáljuk visszahozni azokat az automatizmusokat, amelyek az eltelt hetekben kissé eltűntek" figyelmeztette övéit Elek Gábor, az FTC vezeőedzője.

Régóta várt és már-már elfeledett pillanatokat élhettek át a Ferencváros női kézilabdázói. Mint beszámoltunk róla, a fővárosi zöld-fehérek a világjárvány miatti két hónapos kihagyás után szerda délután újra elkezdték a közös, kvázi felhozó edzéseket az Elek Gyula Arénában. A játékosok a tréning előtt átestek a koronavírusteszteken és vizsgálatokon, amelyek mindenkinél negatív eredményt hoztak, így kiváló hangulatban vágtak bele a munkába Elek Gábor tanítványai.

Az új légiósszerzemények, a három német válogatott, Alicia Stolle, Emily Bölk és Julia Behnke, valamint a holland világbajnok jobbszélső, Angela Malestein a tervek szerint csak a július 6-án induló, „rendes” nyári alapozáskor csatlakozik a kerethez.

„Nagyon jó volt újra közösen gyakorolni, szerintem mindenki várta már, hogy együtt legyünk – mondta az első foglalkozások után az FTC 91-szeres válogatott átlövő-védője, Csiszár-Szekeres Klára. – Meglepően jólestek az első edzések, jó volt úgy igazán kézilabdázni. Mindent óvatosan, nagy odafigyeléssel csinálunk, Elek Gábor szem előtt tartja a fokozatosságot. Június közepéig tartjuk ezeket a lazább, labdás lövőedzéseket, emellett egyéni fizikai munkát is kiadott a szakmai stáb. El van osztva, hogy ne legyünk sokat a csarnokban, hanem otthon is tudjuk az időt mivel tölteni.”

Tomori Zsuzsanna is lassan elkezdi

Ami – az eddigi információk alapján – a többi első osztályú klubot illeti, a 2019-ben és az április elején befejezettnek nyilvánított legutóbbi idényben is ötödik Vácnál a tervek szerint május 25-től indulhatnak újra a csoportos edzések, az Alba Fehérvárnál június 2-án, Mosonmagyaróváron pedig július 1-én kezdik el az alapozást az új évadra, ahogy a Szombathelyi KKA-nál is július elején gyűlik össze a felnőttkeret. A debreceni játékosok már május 6-án letudták a kényszerszünetet követő első közös gyakorlást, miként Békéscsabán és Kisvárdán is megkezdték a munkát. Két hete kisebb csoportokban a Siófok városban tartózkodó játékosai is bemerészkedhetnek már a Kiss Szilárd Sportcsarnokba, a napokban, a márciusban belszervi problémák miatt megműtött Tomori Zsuzsanna is megkezdte a rehabilitációs munkát.

„Konditermi munkát még nem tudok végezni, egyelőre két-három hétig csak rehabilitációs feladatokat. Utána szép lassan elkezdem a kézilabdás mozgásokat és gyakorlatokat is” – mondta a klub honlapján Tomori.

A bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnok Ligája-címvédő Győrnél viszont egyelőre maradnak az egyéni edzéseknél, ennek Danyi Gábor vezetőedző szerint két oka van.

„Nem látom értelmét, hogy két-három hét közös labdás gyakorlás után kiadjunk néhány hét nyári szünetet júniusban, és majd onnan folytassuk a munkát – jelentette ki az ETO trénere, aki szerda óta boldog és büszke nagypapa. – Ezzel természetesen nem azt állítom, hogy aki mostanában újra dolgozni kezdett, feleslegesen teszi, mert semmi sem felesleges, ami előrevisz. Nálunk az is döntő tényező, hogy a játékosok, a légiósok nagy része hazatért, és ha most visszatérnének, karanténnal kezdenének, tehát ha akarnék, akkor sem tudnék edzeni velük.”

A szakember leszögezte, a jelenlegi érdekes és felettébb szokatlan helyzetben a legfontosabb, hogy az újrakezdést jól át kell gondolniuk, elsősorban a sérülésveszély miatt. A kurtán-furcsán véget ért idény, az azóta eltelt rengeteg idő, a szeptembertől rajtoló új bajnokság, no meg a szintén szeptember elejére halasztott Bajnokok Ligája-negyeddöntő és final four speciális tervezést igényel.

„Június huszadika után a Nemzeti Kézilabda Akadémia balatonboglári bázisán kezdjük az alapozást – tekintett előre Danyi Gábor. – A nyári alapozásra már lekötöttünk két edzőmeccset a Fradival, egyet-egyet pedig a Siófokkal, az MTK-val és a Váccal. A megszokott hét-nyolc hetes felkészülés helyett most egy tíz-tizenegy hetes gyakorló periódust csinálunk. Azért is, mert a vírushelyzet ezt hozta, másrészt a zökkenőmentes újrakezdés miatt, hogy mindenre legyen kellő idő. Ilyet sem csináltunk még, de meg kell próbálnunk már rögtön szeptember első hetére csúcsformába vagy ahhoz közeli állapotba kerülni, hiszen nem ártana jól szerepelni a BL budapesti záró szakaszában. Most minden szituáció nagyon új és ismeretlen, ami részemről jó, hiszen én mindig keresem az újat és azokat a helyzeteket, amelyekben előre lehet lépni. De azért bizonytalan is az ember, hogy hogyan és mire fektesse a súlypontokat a felkészüléskor.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik