Női kézi-vb: Mindenben az ellenkezője történt, mint amit kértem – Rasmussen

N. T., B. M.N. T., B. M.
Vágólapra másolva!
2017.12.02. 22:48
null
Kim Rasmussen magyaráz (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a norvégok elleni vesztes világbajnoki nyitány után értetlenségének adott hangot, amiért nem tudtuk betartani az első félidőben a megbeszélt taktikát. Görbicz Anita szerint hamar el kell felejtenünk ezt a meccset, míg Bódi Bernadett már előre tekint, mint mondja, mindenkinek vért kell innia, és úgy kell kiállnunk a svédek ellen, hogy mindenáron meg akarjuk nyerni a meccset.

 

Minden rosszul ment – mondta Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Sport Tv-nek adott értékelésében. – Nem tudom, miért, de az első félidőben mindenben az ellenkezője történt, mint amit kértem. Támadásban nem arra az oldalra fejeztük be az akciókat, védekezésben nem úgy mentünk oda, hagytuk őket gólt dobni. Egyedül a hét hat elleni játék ment egy darabig, de két technikai hiba után kaptunk két üres kapus gólt, és ezt is be kellett fejeznünk. A második félidő tetszett, támadásban is jobbak voltunk. Az ellenfél, a norvég csapat a vébé legjobb válogatottja, de a második félidőben ellene is meg tudtuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek. Most húsz óránk van, hogy minden hibát kijavítsunk, és felkészüljünk a következő mérkőzésre a svédek ellen.”

GÖRBICZ: EL KELL FELEJTENÜNK

Lehet pozitívumokat találni egy ilyen vereségben?
– Nem sokat... – válaszolta Görbicz Anita, a válogatott csapatkapitánya. – Tanulnunk kell a hibákból, és aztán azonnal el kell felejtenünk ezt a meccset, és csak azzal foglalkozi, hogy legyőzzük a svédeket. A továbbiakban sokkal jobb játékot kell nyújtanunk, sokkal jobban kell koncentrálnunk, mert az nem fér bele, hogy úgy leblokkoljunk, mint az első félidőben, és ne tartsuk be a taktikát, amelyet begyakoroltunk.
Mi lehetett az oka, hogy így leblokkoltak?
– Nagyon jól akartuk kezdeni a vébét, és a múlt heti felkészülési meccs után úgy éreztük, lehet esélyünk. Amikor pedig ezek után néhány perc alatt mégis megugrottak a norvégok, az teljesen megfogott minket. Pedig azt beszéltük előzetesen, hogy mikor vernénk meg őket, ha nem most?
A szünetben mit mondtak egymásnak?
– Azt, hogy nem adhatjuk fel. Hogy úgy kell kimennünk a második félidőre, mintha nulla–nulla lenne az állás. Nem adtuk fel, küzdöttünk – erre volt elég.

„Az első félidőben kaptam szerepet, megpróbáltam a maximumot kihozni magamból – mondta a három gólig jutó Bódi Bernadett. – A hiba sajnos mindig benne van a játékban. Túl sok lerohanásgólt kaptunk az első harminc percben, nagyon nehéz visszafutni velük. A második játékrészben már nem diktáltak akkora tempót a norvégok, nálunk bejöttek a cserék, Noni megtalálta a réseket, és próbáltunk elővenni olyan variációkat, amelyekkel eredményesek lehetünk."

Kívülről is látszódott, hogy volt az első félidőben egy jelenet, amikor Bódi Rasmussennel is vitatkozott egy norvég gólt követően.

„Megbeszéltük, hogy Camilla Herrem mindig feljön a passzokra, direkt készültünk belőle, mégsem tudtuk megoldani. Tudom, hogy nagyon nehéz kiválasztani a legjobb megoldást, amikor ütnek-vágnak, de Kim tényleg sokszor elmondta nekünk. Ha nem tudjuk betartani azt a taktikát, amit az edző kitalál, semeddig sem fogunk eljutni. Nyilván mindenki jót akart, de nem ilyen játékra számítottam magunktól."

Ezzel együtt a győri szélső már előre tekint: „A svédeket meg kell verni, nincs mese, ma kikaptak a lengyelektől, még bármi lehet a csoportban. Már most tisztán látom a vasárnapi meccs súlyát, teljesen mindegy, hogy támadásban ki fog jól játszani, vért kell innia mindenkinek, a védekezésnek össze kell állnia, össze kell fognunk és meg kell csinálnunk."

„Egész nap próbáltam tudatosan nem gondolni a meccsre, nehogy folyamatosan azon izguljak, hogy úristen, itt vagyok – mondta a második játékrészben beálló 19 éves Háfra Noémi. – Ahogy a buszon jöttünk, fejben már végiggondoltam, ha lehetőséget kapok, mi lesz a feladatom. Teljesen higgadt voltam, amikor a kapitány a második félidőben a pályára küldött, tisztában voltam vele, mit kell csinálnom. Védekezésben van nehezebb dolgom, még kicsit szokatlan nekem a rendszer, amiben játszunk, de úgy érzem, jó irányba haladok, persze még bőven van javítanivaló. Ha lehetőséget kapok a svédek ellen, újra ki fogok adni mindent magamból."

„Hosszú idő óta most kezdtünk a legjobban egy meccset, és ez nagyon fontos volt ezen a találkozón, utána már sokkal nyugodtabban, felszabadultabban játszhattunk. Két kiváló kapusom van, és nagyon örülök, hogy közülük most Katrine Lundénak jött ki ennyire a lépés. Jó dolog, hogy sikerült így rajtolnunk, de a világbajnokság egy nagy puzzle, és még csak a kirakós egyetlen darabja került a helyére" – értékelt Thorir Hergeirsson, a norvégok szövetségi kapitánya.

„Tudtuk, hogy ha a magyarok előnybe kerülnek velünk szemben, akkor lendületbe tudnak jönni és nagyon jó játékra képesek, de azt is, hogy ha viszont irányításunk alatt tartjuk a meccset,
és jó időszakkal el tudunk lépni tőlük, akkor meg lehet törni őket, így is történt”
– tette hozzá a hét góljával a norvégok legeredményesebbjének bizonyuló Nora Mörk.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ (BIETIGHEIM-BISSINGEN)
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 30–22
(21–11)
Bietigheim, 3600
néző. V: Hansen, Christiansen (dánok)
NORVÉGIA:
LUNDE – Skogrand 1, N. MÖRK 7 (3), BRATTSET 4, Kristiansen 2, OFTEDAL 4, Herrem 3. Csere: Grimsbö (kapus), Löke 3, Arntzen 2, Solberg 3, Kurtovic, Jacobsen 1. Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson
MAGYARORSZÁG:
Bíró B. – Bódi 3, Tóth G., Görbicz 3 (1), Mayer, Szöllősi-Zácsik 1, Schatzl Nadine 3. Csere: JANURIK (kapus), Szekeres, Kovacsics 2 (1), Kisfaludy 2, Klivinyi, Kovács A. 3 (3), Lukács V. 1, HÁFRA N. 4. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. p.:
3–2. 10. p.: 8–2. 19. p.: 13–5. 26. p.: 18–9. 38. p.: 25–15. 52. p.: 27–19. 57. p.: 29–19
Kiállítások:
6, ill. 6 perc
Hétméteresek:
3/3, ill. 7/5

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia
1
1


30–22
+8
2
2. Csehország 1 1 28–22 +6 2
3. Lengyelország 1 1 33–30 +3 2
4. Svédország 1 1 30–33 –3 0
5. Argentína 1 1 22–28 –6 0
6. MAGYARORSZÁG 1 1 22–30 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik