Női kézi-vb: meg tudják-e állítani a franciák a „legjobb norvégokat”?

Vágólapra másolva!
2017.12.17. 11:58
null
A norvégok eddig megállíthatatlannak tűnnek
Norvégia felteheti a koronát szereplésére a női kézilabda-világbajnokságon, mert ha az eddig látottakból bármire is lehet következtetni, akkor Franciaországot is bedarálja (kezdés: 17.30, Tv: Sport1, élőben az NSO-n).

A norvég női válogatott eredményei 2010 óta, amikor a 19 éves Nora Mörk (öt válogatottsággal a háta mögött) és Stine Bredal Oftedal (újoncként) első világversenyén szerepelt: egy olimpiai arany- és egy bronzérem, két világbajnoki cím és egy ötödik hely, három Európa-bajnoki arany meg egy ezüst. Vagyis kilenc világverseny, hat aranyérem, egy kivétellel mindig dobogós helyezés.

Emiatt félelmetes, amit Mörk mondott csapata sajtónapján, egy nappal a világbajnokság döntője előtt: „Még sosem szerepeltem ennél jobb norvég válogatottban. Kiváló koncepció alapján dolgozunk, okosan, taktikusan játszunk, erősek vagyunk, és sokan közülünk rengeteget játszottak már nagy tornákon, megvan a kellő tapasztalatunk.”

„Kissé számomra is meglepő a teljesítményünk, de nem véletlenül játszunk így, sok munka van mögötte, és a tavalyi Európa-bajnokság óta is rengeteget fejlődtünk” – tette hozzá Oftedal, aki tényleg rengeteget fejlődött, 44 gólpasszával kiemelkedik a mezőnyből, akárcsak győri klubtársa, Mörk a maga 59 góljával.

NORVÉG CSERE A DÖNTŐ ELŐTT

Norvégia változtatott az összeállításán a finálé előtt: a vb-újonc Helene Fauske helyett Thorir Hergeirsson egy harmadik kapust, Silje Solberget nevezte be. A 27 éves játékos tavaly élete meccsét vívta a franciák ellen az Európa-bajnoki elődöntőben, de nem ez volt a csere fő oka. Katrine Lunde maga kért cserét a hollandok elleni elődöntő szünetében, mert úgy érezte, nem tudja kellőképpen segíteni a csapatát, míg a győri Kari Aalvik Grimsbö esetében még vigyázni kell a terheléssel, így inkább egy harmadik kapust is bevetnek a norvégok a döntőben.

Hergeirsson maga sem tudja megmondani, mi történt Lundéval, de az orvosi stáb szerint nem beteg.

„Biztos vagyok benne, hogy Katrine és Kari befejezi a munkát. Ők voltak idáig a torna legjobb kapusai, és hiszek benne, hogy stílusosan zárják a vébét. De elővigyázatosságból Silje is ott ül a padon, ha mégis szükségünk lenne rá, be tudjuk vetni.”

„Meg is nézzük néha a statisztikákat, hogy hol áll a csapat a többiekhez képest, és az mindig önbizalommal tölt el bennünket – mondta Mörk, aki szerint csak a svédek elleni, a továbbjutás szempontjából tét nélkül elveszített csoportmeccs miatt lehet hiányérzet a csapatban. – Egy mérkőzést leszámítva fantasztikusan játszottunk, de a franciákat sem becsüljük le, komolyan vesszük a döntőt is. Nagy csatára számítok.”

A franciák kevésbé vannak így vele: bár lelkesen fogadkoznak, sokat elárult irányítójuk, Allison Pineau tréfája: „Remélem, jó meccs lesz a döntő, és mi nem kapunk ki tízzel, mint a többiek.”

Ebben persze van kis csúsztatás, mert inkább a tizenkettő lenne a reális: a norvég válogatott a svédek elleni meccset leszámítva átlagban 32 gólt szerez és alig húszat kap… De azért köztük is akad, aki komolyabban veszi a 13 ezres hamburgi Barclaycard Arenában rendezendő finálét, méghozzá jó okkal.

„Két világbajnoki döntőt már elveszítettem, ezt meg fogom nyerni – közölte a 32 éves átlövő, Camille Ayglon, aki a 2009-ben és 2011-ben is ezüstérmes csapat tagja volt. – A norvégok különösen erősek voltak az utóbbi két mérkőzésükön, úgyhogy ha bármit el akarunk érni, nagyon jól kell védekeznünk. Svéd barátaimat fogom megkérdezni, hogyan lehet legyőzni Norvégiát, hiszen ők már tudják a titkot.”

A titok valószínűleg az, hogy tét nélküli meccset kell játszani velük, és nem döntőt. Ebben a műfajban ugyanis Norvégia az elmúlt tíz évben egyetlen mérkőzést sem veszített el a rendes játékidőben, csak a 2012-es szerbiai Eb utolsó meccsén kapott ki Montenegrótól – kétszeri hosszabbítás után…

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
DÖNTŐ
17.30:
Franciaország–Norvégia (Tv: Sport1 – 17.00-s műsorkezdettel; élőben az NSO-n)
A HARMADIK HELYÉRT
14.30:
Svédország–Hollandia (Tv: Sport1 – 14.15-ös műsorkezdettel)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik