N. T./M. G. 2015.12.16 20:23 Frissítve: 2015.12.16 22:56

Norvégia legyőzte Montenegrót, életben tartotta a minimális magyar esélyt

Norvégia 26–25-re legyőzte Montenegrót a dániai női kézilabda-világbajnokságon, bejutott Hollandia és Lengyelország után harmadikként az elődöntőbe, így a magyar válogatottnak megmaradt matematikai esélye a riói olimpiai selejtezőtornára. Negyedikként az emberfelettit nyújtó Cristina Neagu vezette Románia jutott a négy közé, mely hosszabbítás után 31–30-ra verte meg a házigazda Dániát. A feltételek változatlanok: a magyar csapatnak az olimpiai selejtezőhöz norvég világbajnoki cím kell, illetve az, hogy Montenegró és Franciaország egyaránt az első hét között végezzen.

A norvég–montenegrói hatalmas csatát ígért, és azt is hozott (Fotó: AFP)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Norvégia–Montenegró 26–25 (13–11)
Dánia–Románia 30–31 (
10–13, 27–27, 28–29) – hosszabbítás után.
Hollandia–Franciaország 28–25 (15–12)
Lengyelország–Oroszország 21–20 (11–9)

Kezdjünk a norvég–montenegrói mérkőzéssel, hiszen ez közvetlen hatással volt a riói kvalifikációs esélyeinkre – egy norvég vereség azt jelentette volna, hogy Magyarországnak matematikai esélye sem marad az olimpiai selejtezőtorna elérésére.

Negyed óráig nem találták a montenegrói védekezés ellenszerét a norvégok, látványosan sokat rontottak, az Adzsics-csapat jól felkészült a jellemző figuráikból. Utána megtorpantak Bulatovicsék, kilenc percig nem találtak be, ezt kihasználva 9–8-ra fordított az északi csapat. Négy gól is volt a norvégok előnye, amiből a szünetre kettő maradt meg (13–11).

Szünet után volt minden, mint a búcsúban: Lazovics piros lapot kapott könyöklésért, nagyon ideges hangulatúvá vált a mérkőzés, melyet a szoros eredmény is indokolt – továbbra is a norvégoknál maradt az előny.

A hajrát kapuscserével kezdte Montenegró, mely 21–21-nél Mehmedovics találatával kiegyenlítette az állást. Fordítani nem tudott, sőt: Camilla Herrem ejtése után Norvégia 24–21-es előnyhöz jutott. A háromgólos előny maradt, és ha két perccel a vége előtt ez a helyzet, az sok jót nem ígér az eredmény után futó csapatnak – „sötét szárnyak suhogása" volt ez Montenegrónak, mely végül hiába tette szorossá a végét, 26–25-ös vereséget szenvedett Norvégiától.

Norvégia megőrizte esélyét a világbajnoki címre, ezzel pedig a riói út lehetőségét nekünk – ez maradt, a drukkolás... A két feltétel változatlan ahhoz, hogy Magyarország kijusson a riói olimpiai selejtezőtornára: Norvégiának meg kell nyernie a világbajnokságot, Franciaországnak, illetve Montenegrónak pedig az első hétben kell végeznie.

Sokk a házigazdáknak: a parádézó Neagu vezette Románia jutott a négy közé (Fotó: AFP)

A dán–román meccsen a kék mezes románok nyitottak jobban, Cristina Neagu húzta az övéit, a dánok pedig kapaszkodtak és kapaszkodtak, de annyi sikerélményük volt csak, hogy rendre ki tudtak egyenlíteni. Szünetben 13–10-re vezettek a románok, ám a dánok kilőttek a második félidő elején, és ki is egyenlítettek.

Az apró bökkenőt a világklasszis formában kézilabdázó Neagu jelentette, aki alaposan megszórta a dánokat, akiknek maradt az ismert feladat: a kapaszkodás, mielőtt elmegy a meccs. Húsz perccel a vége előtt egy volt a román előny (17–18), Neagu a hátán cipelte az övéig, a dánok pedig Line Jörgensen vezérletével kapaszkodtak. Az 59. percben, 26–26-nál Neagu már 14. gólját szerezte, emberfelettit nyújtva kergette a kétségbeesésbe a házigazdákat.

A dánok nem adták és nem adhatták fel, igaz, hetest is hibáztak, ám szerencséjükre megszerezték a kipattanót, és újabb büntetőre váltották azt. Line Jörgensen nem hibázott, 27–27! A románoknak maradt még egy támadásuk, ki is harcoltak egy hétméterest. Jött Neagu, 15. góljáért és a négy közé jutásért – ám Rikke Poulsen kivédte a büntetőt, elszabadítva a poklot ezzel a lelátón, hosszabbítás!

Poulsen nagy védéssel kezdte a ráadást, Anne Hansen pedig góllal – 28–27-nél először vezetett Dánia. Sokáig nem tartott, 28–29-nél az ismerős kép köszöntette a nézőt, megint Románia volt előnyben. Neagu megszerezte 15. gólját is, Ungureanu kulcsfontosságú védést mutatott be – 29–30-nál Románia támadott. A románok rontottak, Hansen viszont nem, betört és 30–30-ra változtatta az eredményt.

Nem volt elég: az utolsó román támadás nem Neagura, hanem Adriana Nechitára jött ki, a szélső belőtte a ziccert, Románia hosszabbítás után 31–30-ra győzött, és Norvégiával játszhat elődöntőt! A négy között Hollandia–Lengyelország és Norvégia–Románia, az 5.–8. helyért pedig Franciaország–Oroszország és Montenegró–Dánia mérkőzést rendeznek.

EZ TÖRTÉNT A DÉLUTÁNI MECCSEKEN

Az elején csak kapkodtuk a fejünket a nagy oda-vissza rohanásban, olyan gyorsan estek a gólok a holland–francia meccsen. 4–4 után ugyan Grooték el tudtak menni két góllal, de a franciák fordítottak, és egy ideig őrizték is az egygólos előnyt. Főleg Allison Pineau villogott a franciáknál, öt gólig jutott az első félidőben.

Az utolsó öt perc azonban újra a hollandoké volt, a narancs mezeseknél mindkét győri légiós kitett magáért, Groot és Yvette Broch is négyet lőtt. A kapuban Tess Wester 56 százalékkal védett, mindez pedig háromgólos holland vezetést eredményezett (15–12).

A franciák támadásban sokszor Pineau-tól várták a megoldást, de minden neki sem jött be. A hollandok tartották szünetbeli vezetésüket, a franciák a hajrában is csak két gólig tudtak feljönni. A két győri légiós meghatározó szerepet vállalt a végül 28–25-ös sikerből. Hollandia története legjobb szereplésével büszkélkedhet az elődöntőbe jutás után.

A lengyel–orosz negyeddöntőn a mieink elleni sikertől vérszemet kapott lengyelek merészen és mindennemű félelem nélkül játszottak, irányították is a meccset – végig vezettek az első félidőben, a szünetben 11–9-re. A második félidőben folytatódott a fogócska, és az oroszok voltak a fogók – Olga Akopjan vezérletével azért 14–11-ről fordítani tudtak.

Ez sem bizonytalanította el a kőkeményen védekező lengyeleket, akik visszajöttek a meccsbe, és kiélezett végjátékba kényszerítették a favorit oroszokat. A hajrában több mint négyperces gólcsend következett, amelyet a pazar kapusteljesítmény segítette lengyelek törtek meg, ez pedig döntött – félelmetes akaraterővel küzdöttek a piros mezesek, és Magyarország után Oroszországot is kiejtették, Hollandia ellen játszhatják az elődöntőt. Bravúros szereplés – még ha mi is voltunk ennek az egyik áldozata!

AZ ELŐDÖNTŐBEN
December 18.
Hollandia–Lengyelország 18.00
Norvégia–Románia 20.45
AZ 5–8. HELYÉRT
December 18.
Franciaország–Oroszország 13.15
Montenegró–Dánia 15.45

2020.02.21 10:35:48

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Elek Gábor csapata túl sokat hibázott, a vereséggel biztosan lemondhat a BL-negyeddöntőbe jutásról.

2020.02.17 18:54:47

Kézilabda CSINTA SAMU

A kézilabdázás állócsillagát horrorsérülések hátráltatták – és a mieink ellen rendre remekel.

2020.02.19 14:39:20

Kézilabda T. D.

Juan Carlos Pastor csapata sok hibával, enerváltan játszott, így simán kikapott Németországban.

2020.02.18 11:51:18

Kézilabda nemzetisport.hu

A Balaton-parti csapat gyakorlatilag végig vezetve nyert, óriási lépést tett az ezüstérem felé!