Norvégia legyőzte Montenegrót, életben tartotta a minimális magyar esélyt

N. T./M. G.N. T./M. G.
Vágólapra másolva!
2015.12.16. 20:23
null
A norvég–montenegrói hatalmas csatát ígért, és azt is hozott (Fotó: AFP)
Norvégia 26–25-re legyőzte Montenegrót a dániai női kézilabda-világbajnokságon, bejutott Hollandia és Lengyelország után harmadikként az elődöntőbe, így a magyar válogatottnak megmaradt matematikai esélye a riói olimpiai selejtezőtornára. Negyedikként az emberfelettit nyújtó Cristina Neagu vezette Románia jutott a négy közé, mely hosszabbítás után 31–30-ra verte meg a házigazda Dániát. A feltételek változatlanok: a magyar csapatnak az olimpiai selejtezőhöz norvég világbajnoki cím kell, illetve az, hogy Montenegró és Franciaország egyaránt az első hét között végezzen.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Norvégia–Montenegró 26–25 (13–11)
Dánia–Románia 30–31 (
10–13, 27–27, 28–29) – hosszabbítás után.
Hollandia–Franciaország 28–25 (15–12)
Lengyelország–Oroszország 21–20 (11–9)

Kezdjünk a norvég–montenegrói mérkőzéssel, hiszen ez közvetlen hatással volt a riói kvalifikációs esélyeinkre – egy norvég vereség azt jelentette volna, hogy Magyarországnak matematikai esélye sem marad az olimpiai selejtezőtorna elérésére.

Negyed óráig nem találták a montenegrói védekezés ellenszerét a norvégok, látványosan sokat rontottak, az Adzsics-csapat jól felkészült a jellemző figuráikból. Utána megtorpantak Bulatovicsék, kilenc percig nem találtak be, ezt kihasználva 9–8-ra fordított az északi csapat. Négy gól is volt a norvégok előnye, amiből a szünetre kettő maradt meg (13–11).

Szünet után volt minden, mint a búcsúban: Lazovics piros lapot kapott könyöklésért, nagyon ideges hangulatúvá vált a mérkőzés, melyet a szoros eredmény is indokolt – továbbra is a norvégoknál maradt az előny.

A hajrát kapuscserével kezdte Montenegró, mely 21–21-nél Mehmedovics találatával kiegyenlítette az állást. Fordítani nem tudott, sőt: Camilla Herrem ejtése után Norvégia 24–21-es előnyhöz jutott. A háromgólos előny maradt, és ha két perccel a vége előtt ez a helyzet, az sok jót nem ígér az eredmény után futó csapatnak – „sötét szárnyak suhogása" volt ez Montenegrónak, mely végül hiába tette szorossá a végét, 26–25-ös vereséget szenvedett Norvégiától.

Norvégia megőrizte esélyét a világbajnoki címre, ezzel pedig a riói út lehetőségét nekünk – ez maradt, a drukkolás... A két feltétel változatlan ahhoz, hogy Magyarország kijusson a riói olimpiai selejtezőtornára: Norvégiának meg kell nyernie a világbajnokságot, Franciaországnak, illetve Montenegrónak pedig az első hétben kell végeznie.

Sokk a házigazdáknak: a parádézó Neagu vezette Románia jutott a négy közé (Fotó: AFP)
Sokk a házigazdáknak: a parádézó Neagu vezette Románia jutott a négy közé (Fotó: AFP)

A dán–román meccsen a kék mezes románok nyitottak jobban, Cristina Neagu húzta az övéit, a dánok pedig kapaszkodtak és kapaszkodtak, de annyi sikerélményük volt csak, hogy rendre ki tudtak egyenlíteni. Szünetben 13–10-re vezettek a románok, ám a dánok kilőttek a második félidő elején, és ki is egyenlítettek.

Az apró bökkenőt a világklasszis formában kézilabdázó Neagu jelentette, aki alaposan megszórta a dánokat, akiknek maradt az ismert feladat: a kapaszkodás, mielőtt elmegy a meccs. Húsz perccel a vége előtt egy volt a román előny (17–18), Neagu a hátán cipelte az övéig, a dánok pedig Line Jörgensen vezérletével kapaszkodtak. Az 59. percben, 26–26-nál Neagu már 14. gólját szerezte, emberfelettit nyújtva kergette a kétségbeesésbe a házigazdákat.

A dánok nem adták és nem adhatták fel, igaz, hetest is hibáztak, ám szerencséjükre megszerezték a kipattanót, és újabb büntetőre váltották azt. Line Jörgensen nem hibázott, 27–27! A románoknak maradt még egy támadásuk, ki is harcoltak egy hétméterest. Jött Neagu, 15. góljáért és a négy közé jutásért – ám Rikke Poulsen kivédte a büntetőt, elszabadítva a poklot ezzel a lelátón, hosszabbítás!

Poulsen nagy védéssel kezdte a ráadást, Anne Hansen pedig góllal – 28–27-nél először vezetett Dánia. Sokáig nem tartott, 28–29-nél az ismerős kép köszöntette a nézőt, megint Románia volt előnyben. Neagu megszerezte 15. gólját is, Ungureanu kulcsfontosságú védést mutatott be – 29–30-nál Románia támadott. A románok rontottak, Hansen viszont nem, betört és 30–30-ra változtatta az eredményt.

Nem volt elég: az utolsó román támadás nem Neagura, hanem Adriana Nechitára jött ki, a szélső belőtte a ziccert, Románia hosszabbítás után 31–30-ra győzött, és Norvégiával játszhat elődöntőt! A négy között Hollandia–Lengyelország és Norvégia–Románia, az 5.–8. helyért pedig Franciaország–Oroszország és Montenegró–Dánia mérkőzést rendeznek.

EZ TÖRTÉNT A DÉLUTÁNI MECCSEKEN

Az elején csak kapkodtuk a fejünket a nagy oda-vissza rohanásban, olyan gyorsan estek a gólok a holland–francia meccsen. 4–4 után ugyan Grooték el tudtak menni két góllal, de a franciák fordítottak, és egy ideig őrizték is az egygólos előnyt. Főleg Allison Pineau villogott a franciáknál, öt gólig jutott az első félidőben.

Az utolsó öt perc azonban újra a hollandoké volt, a narancs mezeseknél mindkét győri légiós kitett magáért, Groot és Yvette Broch is négyet lőtt. A kapuban Tess Wester 56 százalékkal védett, mindez pedig háromgólos holland vezetést eredményezett (15–12).

A franciák támadásban sokszor Pineau-tól várták a megoldást, de minden neki sem jött be. A hollandok tartották szünetbeli vezetésüket, a franciák a hajrában is csak két gólig tudtak feljönni. A két győri légiós meghatározó szerepet vállalt a végül 28–25-ös sikerből. Hollandia története legjobb szereplésével büszkélkedhet az elődöntőbe jutás után.

A lengyel–orosz negyeddöntőn a mieink elleni sikertől vérszemet kapott lengyelek merészen és mindennemű félelem nélkül játszottak, irányították is a meccset – végig vezettek az első félidőben, a szünetben 11–9-re. A második félidőben folytatódott a fogócska, és az oroszok voltak a fogók – Olga Akopjan vezérletével azért 14–11-ről fordítani tudtak.

Ez sem bizonytalanította el a kőkeményen védekező lengyeleket, akik visszajöttek a meccsbe, és kiélezett végjátékba kényszerítették a favorit oroszokat. A hajrában több mint négyperces gólcsend következett, amelyet a pazar kapusteljesítmény segítette lengyelek törtek meg, ez pedig döntött – félelmetes akaraterővel küzdöttek a piros mezesek, és Magyarország után Oroszországot is kiejtették, Hollandia ellen játszhatják az elődöntőt. Bravúros szereplés – még ha mi is voltunk ennek az egyik áldozata!

AZ ELŐDÖNTŐBEN
December 18.
Hollandia–Lengyelország 18.00
Norvégia–Románia 20.45
AZ 5–8. HELYÉRT
December 18.
Franciaország–Oroszország 13.15
Montenegró–Dánia 15.45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik