Női kézi-vb: és az megvan, hogy a legjobb angolaiakat nem tudják Európában megfizetni?

NEDELYKOV TAMÁS (HERNING)NEDELYKOV TAMÁS (HERNING)
Vágólapra másolva!
2015.12.18. 09:37
null
Natalia Bernardo az angolai válogatott egyik legjobbja volt a vb-n (Fotó: IHF)
Az Afrika-bajnok Angola a 16. helyen zárta a Dániában zajló női kézilabda-világbajnokságot, miután a nyolcaddöntőben kikapott Montenegrótól. A válogatott elutazása előtt a csapatot irányító portugál párossal beszélgettünk Herningben arról, miben látják az előrelépés lehetőségét.

„Az angolai kézilabdában nagy potenciál rejlik, a játékosok kiváló adottságokkal rendelkeznek, de szervezési oldalról még sok a tennivaló – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak Joao Florencio, az angolai női válogatott portugál szövetségi kapitánya. – Csak egy osztály van mindkét nemnél, hat klub versenyez a nőknél és öt a férfiaknál. A fiatalok számára vannak sportiskolák, de amikor ezek a fiúk, lányok elérik a junior kort, sokuknak abba kell hogy hagynia a játékot, mert nincs hol folytatniuk. A nőknél a hatból két klubnál olyan feltételek vannak, hogy bármelyik jó játékost meg tudják szerezni. A legjobb angolai kézilabdázók itt akkora fizetést kapnak, amivel még az európai élcsapatok sem tudnak versenyezni.”

Utóbbi kijelentés nagy meglepetés volt a számomra, hiába hoztam fel egy európai topklubra jellemző kiemelkedő fizetést, csak megveregették a vállamat, higgyem el, ez sehol sincsen ahhoz képest, amit Angolában lehet keresni az említett két csapatnál.

A portugál szakembert segítőjével, António Lopessel együtt tavaly kivásárolta az angolai szövetség Portugáliából, ahol előtte a női válogatottat irányították. Lopes egyébként a lisszaboni egyetemen tanít videoelemzést, és az előbb elmondottakhoz hozzátette, korábban ugyan Franciaországban és Spanyolországban is kipróbálták magukat a játékosok, de azóta mind visszatértek. Érthető, ha a kényelmes utat és a pénzt választják, még ha a teljes kép kedvéért azt is meg kell említeni, Angolában a megélhetés is sokba kerül.

„Több nemzeti illetve regionális versenysorozatban vesznek részt a játékosok, de ezek koncentráltan, hetek alatt kerülnek megrendezésre. Sokkal több az az időszak, amikor csak edzések vannak. Ez persze nem ideális” – folytatta Florencio, aki szerint megoldás lehetne, ha újra Európába igazolnának a játékosok, de pillanatnyilag nem érdekeltek ebben.

„Több játékosra, klubra és meccsre van szükség, csak így tudunk fejlődni és felvenni a versenyt az európai csapatokkal. De ezt hosszú évek alatt lehet csak elérni. Egy másik lehetőség, hogy a brazilok mintájára egy európai klubba irányítunk sok válogatott játékost, ahol magasabb szinten edzhetnek és versenyezhetnek. Utóbbi azonban jelenleg kivitelezhetetlen.”

Az angolai kapitány a világbajnokságra visszatérve elmondta, nagyon fontos számukra a részvétel, mert így a legmagasabb szinten mérettethetik meg magukat, és bár a 16. hellyel nem elégedett, tisztában van vele, hogy az előrelépéshez le kellene tudniuk győzni az európai csapatokat.

„Közel voltunk ahhoz, hogy nyerjünk Lengyelország ellen, amely ha összejött volna, előrébb végzünk a csoportban, és talán több esélyünk lett volna a nyolcaddöntőben. Most a játékosok visszatérnek Angolába és felkészülnek a bajnokság februári rajtjára. Megvan már a tervünk az olimpiai felkészülésre, szeretnénk előtte több meccset is játszani európai csapatok ellen.”

Afrika bajnokaként Angola egyenes ágon kvalifikálta magát a riói olimpiára, de Lopes zárásként felhívta a figyelmünket a nagyon fejlődő Szenegálra, ahonnan az összes válogatott játékos Franciaországban játszik, és elképzelhető, hogy hamarosan ennek kiugró eredménye lesz.

Bernardo mellett Janete Viegas dos Santos látható
Bernardo mellett Janete Viegas dos Santos látható

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik