Női kézi-vb: A magyarok is a torna fontos tényezői lehetnek - Martín

Vágólapra másolva!
2013.12.18. 09:10
Honfitársait a négy közé várta a szerbiai női kézilabda-világbajnokságon a Győri Audi ETO kézilabdacsapatának spanyol edzője, Ambros Martín, aki már a nyolcaddöntő előtt szomorú volt. Nem csoda, a spanyolok a magyarokkal kerültek össze. Utóbbiak 28–21-es győzelemmel jutottak tovább, és Martín szerint van bennük kellő potenciál ahhoz, hogy még a negyeddöntőnél is messzebbre jussanak, bár Brazíliát illik komolyan venni...

„Spanyolország nem volt szerencsés, hogy a magyarokkal került össze a nyolcaddöntőben, de én sem, mert bármilyen eredmény esetén nemcsak boldog, hanem szomorú is lettem volna, mint ahogyan ez be is következett – mondta Martín a Digi Sport Reggeli Start című műsorában – A magyarok megérdemelten győztek, pedig a csoportmeccsek elején nem igazán játszottak jól, bár nyertek. Utána alakult ugyan a játékuk, Románia és Németország ellen már jobb teljesítményt nyújtottak, viszont akkor meg nem nyertek. A formaidőzítésük viszont jól sikerült: a jó játék akkor párosult győzelemmel, amikor a legnagyobb szükség volt rá, az egyenes kieséses szakaszban. A spanyolok elleni nyolcaddöntőt csapatként nyerték meg, támadásban és védekezésben is hatékonyak voltak, jól működött a szélső- és a beállósjátékuk. Elérték azt, hogy a spanyolok csapatként ne tudjanak játszani, így kénytelenek voltak az egyéni megoldásokat erőltetni, ez volt a kulcs a magyar sikerhez. A brazilok a spanyoloknál csak papíron tűnhetnek könnyebb ellenfélnek, de az egyenes kieséses szakaszban egyik mérkőzés sem egyszerű: ott már nyerünk vagy hazamegyünk. Tudni kell játszani, jól játszani, és nemcsak elméletben kell jobbnak lenni a riválisnál, hanem a pályán ezt meg is kell mutatni. Még a taktikánál is fontosabb szerepe van annak, hogy a csapat egységet mutasson és egységesen játsszon. A brazilok egyáltalán nem rosszabbak, mint a spanyolok, és a közelmúltban felkészülési találkozón, a Provident-kupán legyőzték az akkor hazai pályán játszó magyarokat, ami figyelmeztető jel.”Martín a Digi Sport Reggeli Start című műsorában – A magyarok megérdemelten győztek, pedig a csoportmeccsek elején nem igazán játszottak jól, bár nyertek. Utána alakult ugyan a játékuk, Románia és Németország ellen már jobb teljesítményt nyújtottak, viszont akkor meg nem nyertek. A formaidőzítésük viszont jól sikerült: a jó játék akkor párosult győzelemmel, amikor a legnagyobb szükség volt rá, az egyenes kieséses szakaszban. A spanyolok elleni nyolcaddöntőt csapatként nyerték meg, támadásban és védekezésben is hatékonyak voltak, jól működött a szélső- és a beállósjátékuk. Elérték azt, hogy a spanyolok csapatként ne tudjanak játszani, így kénytelenek voltak az egyéni megoldásokat erőltetni, ez volt a kulcs a magyar sikerhez. A brazilok a spanyoloknál csak papíron tűnhetnek könnyebb ellenfélnek, de az egyenes kieséses szakaszban egyik mérkőzés sem egyszerű: ott már nyerünk vagy hazamegyünk. Tudni kell játszani, jól játszani, és nemcsak elméletben kell jobbnak lenni a riválisnál, hanem a pályán ezt meg is kell mutatni. Még a taktikánál is fontosabb szerepe van annak, hogy a csapat egységet mutasson és egységesen játsszon. A brazilok egyáltalán nem rosszabbak, mint a spanyolok, és a közelmúltban felkészülési találkozón, a Provident-kupán legyőzték az akkor hazai pályán játszó magyarokat, ami figyelmeztető jel.”

Martin a végső győztest illetően nem bocsátkozott találgatásokba – főként két favorit nyolcaddöntős búcsúját követően –, viszont a magyar együttest azok közé a csapatok közé sorolta, amelyek akár főszerepet játszhatnak.

„Rossz vagyok a jóslásokban. Vannak az ilyen nagy tornák, világversenyek tekintetében tapasztalt, rutinos válogatottak, de a vébé előtt sokan Montenegrót és Spanyolországot is éremesélyesnek tartották, aztán a nyolcaddöntőt követően már egyikük sincs versenyben. De maradtak még így is esélyesek, és olyanok, akik képesek meglepetést okozni. Úgy vélem, hogy akár a magyarok is a torna fontos tényezői lehetnek, hiszen egyre nagyobb játékkedvvel lépnek pályára.”

NŐI KÉZILABDA-VB
NEGYEDDÖNTŐ (december 18.)

Belgrád, 17.30: Brazília–MAGYARORSZÁG (Tv: m1, Sport1 – élőben az nso.hu-n)
Belgrád, 20.15: Szerbia–Norvégia (Tv: Sport1)
Újvidék, 17.30: Lengyelország–Franciaország (Tv: Sport2)
Újvidék, 20.15: Dánia–Németország (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik