Női kézi-vb: A küzdés megvolt, de valami tényleg hiányzott – Kovacsics

Vágólapra másolva!
2017.12.03. 21:35
null
Klivinyi Kinga összeszedte magát az első találkozó után (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kovacsics Anikó szerint sok energiát kivett belőlünk, hogy míg mi megszenvedtünk minden egyes találatért, addig a svédek sorra lőtték a könnyű gólokat. Kim Rasmussen szövetségi kapitány arról beszélt a 25–22-re elveszített világbajnoki csoportmeccs után, hogy talán csak egy kis sikerélmény hiányzik a magyar női kézilabda-válogatottnak, hogy lendületbe jöjjön. Utóbbi Klivinyi Kingának már összejött, aki összeszedte magát a rosszabbul sikerült első találkozó után.

 

„A küzdés megvolt, de valami tényleg hiányzott – kezdte Kovacsics Anikó a vegyes zónában. – Az első félidő nagy részében is futottunk az eredmény után, már az is nagy erőfeszítésbe telt, hogy a szünetre utolérjük őket. A folytatásban amíg mi megszenvedtünk minden egyes találatért, addig ők sorban lőtték a könnyű gólokat, ez egy idő után nagyon elszívta az energiánkat. Többször előfordult, hogy egyáltalán nem nehezítettük meg a dolgukat, támadásban pedig sok helyzetet kihagytunk, illetve meggyűlt a bajunk a kapusukkal. Azért is szomorú ez, mert Blanka hozta az extra védéseket, tartotta bennünk a lelket, de elöl nem tudtunk ebből előnyt kovácsolni.”

RASMUSSEN: APRÓSÁGOK HIÁNYOZNAK

Jelenleg ennyit tudunk? Nagyot küzdve kikapni egy korrekt csapattól?
– Igen, úgy tűnik – válaszolta Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitány. – Igyekszünk, szoros meccset vívunk, de az apróságok hiányoznak. Emberelőnyben nem vagyunk elég pontosak, emberhátrányban csak majdnem azt csináljuk, amit megbeszéltünk, és a lerohanásaink nem ülnek – és pont ez a három dolog dönt el egy szoros meccset. Amikor a hajrában próbáltuk összeszedni magunkat, mindig kaptunk egy, pláne két kiállítást, és nem kemény ütközések, hanem rossz döntések után.

Mi működött?
– A meccs nagy részében a védekezés például igen, még ha lerohanásokat nem is tudtunk vezetni. A hét a hat elleni támadójátékunk is eredményes volt, ahogyan sikerült is helyzeteket kialakítanunk, de nem tudtuk értékesíteni őket. Nem tudtunk könnyű gólokat szerezni, vért kellett izzadnunk minden találatért. És bár Klivinyi, Háfra, Görbicz és Kovacsics jól teljesített támadásban, a cserék nem tudtak hozzátenni a meccshez, pedig mindenkire szükség lett volna, hiszen nincs aki hatvan percig a hátán vinné a csapatot.

Mi kellene a változáshoz? Lassan elég fontos lesz…
– Lehet, hogy csak egy jó meccs. Egy kis önbizalom, az, hogy tovább tudjunk lépni, hogy ne essünk össze, hanem szellőztessük ki a fejünket. Több van bennünk, csak egy kis sikerélmény kellene, hogy végre megérezzük, milyen, amikor van eredménye a küzdésünknek, a védekezés, a támadás és a lerohanás is működik – ez lökést adna a csapatnak. Addig viszont viselnünk kell a munkásruhát.

A Ferencváros irányítója szerint tudható volt, hogy a skandináv stílus egyik erőssége a gyors középkezdés, amit a svédek is jól alkalmaznak, erre jobban kellett volna figyelnünk.

„Az argentinok ellen százszázalékos koncentrációval kell kimennünk a pályára, mert nem vagyunk olyan formában és lelkiállapotban, hogy bárkire legyintsünk. Nem szabad félvállról venni őket, mert akkor kemény ellenfelek lehetnek” – tekintett már előre az irányító.

Klivinyi Kingán ezúttal nem múlt semmi, öt góljával Schatzl Nadine mellett a magyar csapat legeredményesebbje volt, pedig kijutott neki a „jóból” a svédek ellen.

„A térdem eleve nem teljesen egészséges, és még rá is estek úgy, hogy kicsit megfeszült, ami nem esett jól. A második játékrészben meg görcsöt kaptam…”

Ettől függetlenül látszott rajta, mennyire akart segíteni a csapatnak.

„Sajnos a norvégok elleni meccs nem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Nem jöttek be a lövések, a kapus is mindent megfogott. Ma úgy jöttem ki, hogy félreraktam mindent, és csak a feladatomra koncentráltam. Muszáj volt összeszednem magamat, nem adhatom fel csak azért, mert egyik nap nem jön ki a lépés. Örülök, hogy jobban ment a játék.”

„A második félidőben nagyon bosszantó volt, hogy a nagy nehezen összehozott góljaink után szinte azonnal mi is kaptunk egyet. Ezekre oda kell figyelnünk a folytatásban, mert az ellenfeleink is videóznak, és ha nem sikerül időben rendeződnünk, mindenki gyorsan ránk fog rohanni.”

„Nagyon jól védekeztünk, amiben előre is kellett lépnünk az előző, Lengyelország elleni vereség után. Örülök, hogy sikerült, támadásban pedig ha valakinek kevésbé is ment a játék, tudtam a helyére mást pályára küldeni, aki megoldotta a feladatot. Fontos ez a két pont, de nem állunk meg, a lehető legtöbb pontot szerezve szeretnénk továbbjutni" – értékelt Henrik Signell, a svédek szövetségi kapitánya.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT, BIETIGHEIM-BISSINGEN
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 25–22 (11–11)
Bietigheim, 3600 néző. Vezette: Ku Bon Ok, Li Sze Ok (dél-koreaiak)
SVÉDORSZÁG: BUNDSEN – Ekenman-Fernis, Hagman 4 (1), GULLDÉN 7 (4), Lagerquist, ROBERTS 6, Mellegard 2. Csere: Idéhn (kapus), Jacobsen, L. Sand, Blomstrand 2, Toft Hansen 2, Strömberg, Westberg, Gustin 2. Szövetségi kapitány: Henrik Signell
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Bódi, Háfra N. 2, Szekeres, Kisfaludy, Kovacsics 3, Klivinyi 5. Csere: Janurik (kapus), Görbicz 3, Kovács A. 4 (3), Schatzl 5, Mayer, Lukács V., Szöllősi-Zácsik, Tóth G. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–1. 10. p.: 4–4. 13. p.: 6–4. 25. p.: 9–8. 36. p.: 14–12. 44. p.: 17–14. 47. p.: 20–16. 56. p.: 22–20.
Kiállítások: 6, ill. 14 perc
Hétméteresek: 10/5, ill. 5/3

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Lengyelország–Csehország 25–29 (15–12)
Argentína–Norvégia 21–36 (13–18)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia
2
2


66–43
+23
4
2. Csehország 2 2 57–47 +10 4
3. Lengyelország 2 1 1 58–59 –1 2
4. Svédország 2 1 1 55–55 0 2
5. MAGYARORSZÁG 2 2 44–55 –11 0
6. Argentína 2 2 43–64 –21 0

A magyar válogatott további mérkőzései a B-csoportban
December 5., kedd, 14.00: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik