Női kézi-vb: a könnyebb ágra került a magyar válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.21. 10:11
null
Ausztria ellen vívtuk ki a vb-részvételt (Fotó: Tumbász Hédi)
Tokióban elkészítették az év végi, Japánban (közelebbről Kumamotóban, Jacusiróban és Jamagában) sorra kerülő olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportjait. A magyar válogatott a C-csoportba került, amelyben Románia, Montenegró, Spanyolország, Szenegál és Kazahsztán lesz az ellenfele. Szintén kedvező, hogy a franciák és a norvégok nem a mi águnkon (CD) szerepelnek. 

NŐI KÉZILABDA-VB (november 30. – december 15.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
Hollandia, Norvégia, Szerbia, Szlovénia, Angola, Kuba
B-CSOPORT: Franciaország, Dánia, Németország, Dél-Korea, Brazília, Ausztrália
C-CSOPORT: Románia, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Spanyolország, Szenegál, Kazahsztán
D-CSOPORT: Oroszország, Svédország, Japán, Kína, Argentína, Kongói DK

A legutóbbi, 2017- es vb-n a 15., míg a tavalyi Európa-bajnokságon a hetedik helyen végző magyar válogatott az Ausztria elleni selejtezős párharcot imponáló fölénnyel, 69–42-es összesítéssel megnyerve jutott ki a tornára. A dán Kim Rasmussen vezette nemzeti csapat a második kalapból várta a sorsolást, ami azt jelentette, hogy biztosan elkerülte a szintén második kalapos kétszeres olimpiai, háromszoros világ- (a legutóbbi vb-n második) és hétszeres Európa-bajnok Norvégiát, valamint Svédországot és Dániát.

A sorsolásnál a hatodik kalaptól haladtak az első felé, kihagyva a házigazdát tartalmazó hármast, amely a végén került sorra. A mieink a legjobbak közül elkerülték a regnáló vb- és Eb-aranyérmes franciákat, és az olimpiai bajnok oroszokat, helyettük a már Ambros Martín nélküli románokat kapták az első kalapból. Hozzájuk jött még a negyedikből a spanyol, az ötödikből a szenegáli, a hatodikból a kazah csapat a C-csoportba, ami mindenképpen kedvező sorsolásnak mondható.

Rövid gondolkodási idő után Japán választhatta ki, melyik csoportba szeretne kerülni, és Ulrik Kirkely szövetségi kapitány a D jelűt jelölte meg, míg a C-be a magyar csapat mellé Montenegró került.

„A vébén a legnagyobb célunk, hogy bejussunk az első hét-nyolc közé” – mondta a sikeres kvalifikáció után Rasmussen, utalva arra, hogy ezek a helyek ötkarikás selejtezőt érnek. A lebonyolítás visszatér a korábbi formához, a négy hatos csoportból az első három helyezettek a középdöntőbe kerülnek, ahonnan az első kettő-kettő játssza egymással az elődöntőt, a harmadik és negyedik helyezettek pedig a helyosztót.

Ahhoz, hogy a magyar csapat elérje célját, a CD-ágon benne kellene lennie a legjobb három-négy csapatban, ami nem tűnik megoldhatatlan feladatnak. A csoportban ugyan biztos alaposan fel kell készülni a három európai riválisból, de akár az első hely is elérhető lehet, míg a D-ből az orosz, svéd párossal kell majd minden bizonnyal megküzdenünk a minél jobb pozícióért.

A magyarok Szenegál és Kazahsztán csapatával még soha nem játszottak. A spanyolokkal 22 alkalommal találkoztak, hat döntetlen és öt vereség mellett 11-szer nyertek. A románok ellen 98 meccsen kilenc döntetlen, 33 vereség és 56 győzelem a mérleg. Montenegrót három vereség mellett négyszer sikerült legyőzni.

„Nem lehetünk elégedetlenek, örülök, hogy elkerültük az AB-ágat, azaz a két legerősebb csapatot, a franciákat és a norvégokat, valamint a stabil hollandokat, a dánokat, a mindig veszélyes szerbeket és a brazilokat is, így ezekkel a csapatokkal leghamarabb a helyosztókon találkozhatunk – mondta Rasmussen a sorsolás után az mksz.hu-nak. – A csoportunkban minden riválisunkkal szemben van győzelmi esélyünk, ha jó napot fogunk ki, bárkit legyőzhetünk, ezért stabilnak kell lennünk, noha mindegyik riválisunkat tiszteljük.”

A magyar kapitány szerint az águnkon is bármelyik csapatot legyőzhetjük.

„Romániát ismerjük, igaz, új szövetségi kapitánnyal érkezik a vb-re, Montenegróval mostanában sokat fogunk találkozni, hiszen az Eb-selejtezőkön is azonos csoportba kerültünk, Spanyolországot tavaly az Európa-bajnokságon biztosan győztük le, de ez nem téveszthet meg minket, nem számíthatunk könnyű meccsre. Ha bejutunk a középdöntőbe, a lehetséges ellenfelekre szintén igaz, hogy bármelyiket legyőzhetjük, ha jó teljesítményt nyújtunk, ezért is fontos a világbajnokságig hátralévő idő, hogy tovább erősítsük stabilitásunkat. Nagyon várom a közös munkát és a vébét is!”

Az idei a 24. világbajnokság lesz, egyben az utolsó, amelyen még 24 csapat vesz részt – 2021-től már 32 tagú lesz a mezőny. A vb győztese kijut a 2020-as olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek a 2020. március 20–22. közötti olimpiai kvalifikációs tornákon.

EZ VOLT A KIEMELÉS A SORSOLÁSRA
1. kalap:
Franciaország, Hollandia, Oroszország, Románia
2. kalap: Dánia, Magyarország, Norvégia, Svédország
3. kalap: Japán, Montenegró, Németország, Szerbia
4. kalap: Dél-Korea, Kína, Spanyolország, Szlovénia
5. kalap: Angola, Argentína, Brazília, Szenegál
6. kalap: Ausztrália, Kazahsztán, Kongói DK, Kuba

A vb-re az egyik legnépszerűbb japán kabalafigura, „Gachapin” átalakult „Kumachapinná”, ezzel a két figurával lehet majd találkozni a torna alatt.

Gachapin és Kumachapin
Gachapin és Kumachapin

„Kéz a kézben – egy labda egyesíti a világot” – szól a vb jelmondata, utalva arra, hogy nincsenek határok a különböző országokból érkező játékosok és szurkolók között.

A VB PROMÓCIÓS FILMJE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik