A győriekhez került a női kézisek Szuperkupája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.31. 14:54
null
Görbicz Anita a trófeával (Fotó: Veres Viktor)
A Győri Audi ETO KC lett a női kézilabda Szuperkupa győztese, miután a veszprémi csúcspárharcban minimális különbséggel nyert az FTC-Rail Cargo Hungaria ellen. A Fradi a padlóról kelt fel, és remek második félidei játékával mínusz nyolc után is tudott izgalmas hajrát produkálni.



NŐI KÉZILABDA
KINIZSI BANK SZUPERKUPA
GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 29–28 (15–9)
Veszprém Aréna, 3200 néző. V:
Andorka Péter, Hucker Róbert
Győr: Herr O. – Bognár-Bódi, Müller, Görbicz 10 (3), Milanovic-Litre, Amorim 5, Korsós 1. Cs: Grubisic (kapus), Szeny, Löke 6, Kovacsics 4, Orbán 1, Aguilar 2. Vezetőedző: Ambros Martín
FTC: Tomasevics – Kovacsicz 1, Szamoránsky P. 3, Cifra, Tomori 3, Szucsánszki 8, Szarka 1. Cs: Szikora (kapus), Pena 5 (1), Soós, Steinbach 3, Lukács 4, Mészáros. Vezetőedző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása: 8.p.: 3–3. 17. p.: 6–3. 22.p.: 9–5. 34.p.: 18–11. 42.p.: 22–18. 53.p.: 25–24
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/3, il. 1/1
MESTERMÉRLEG
„Mindkét csapatnak más a felkészülési ritmusa, ez nagyon fontos meccs, fontos győzelem volt, gratulálok a csapatomnak – értékelt Ambros Martín, a győriek edzője a találkozót közvetítő Duna Tv-n. – Az első félidei jó játékunk után a másodikban nem koncentráltunk eléggé. Tudjuk, hogy a bajnoki szezonban a Ferencváros a legnagyobb ellenfelünk, ezzel a párharccal legtöbbet a szurkolók és a sportág nyerik. Bízom benne, hogy a Fradi is feljut a BL főtáblájára."
„A felkészülésnek bizonyos fázisában járunk, pár dologra még mindig kíváncsi vagyok, próbálgatok néhány dolgot – mondta Elek Gábor, a ferencvárosiak edzője. – Amit én most így pillanatnyilag alapcsapatnak elgondolnék a lipcsei BL-selejtező tornára, az ma olyan három percet volt fenn a pályán együtt. Miután ez a felvétel nyilván eljut majd Lipcsébe, nem állt szándékomban felkínálni bizonyos dolgokat. Az első félidőnk lendület nélküli támadójátéka eldöntötte ezt a mérkőzést. A második félidőben Szucsánszki Zita és Nerea Pena felvállalták a lendületes megoldásokat, onnantól kezdve nagyon jó kis meccs lett. Sajnálom a végjátékot, mert tudtuk, hogy ilyenkor Görbicz Anita szereti elvállalni a befejezéseket, és az utolsó gól kivételével ő is döntötte el. Még mindig kell, mert van hová fejlődnünk. Továbbra is a visszarendeződést tartom az elsődleges feladatunknak, és gyorsulnunk sem ártana. Örülök annak, hogy mindkét kapusunk elég jó teljesítményt nyújtott. Az első félidő döntötte el ezt a meccset, gratulálok a Győrnek. Mindkét félnek jót tett a mérkőzés, ezek visznek minket előre."

Kovacsics: Mindenki mindig győzelmet vár a Győrtől

A MÉRKŐZÉSRŐL

Az MKSZ hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Szuperkupát, amelynek keretében egy napon, egy helyszínen kerül sor a női és férfi NB I első két-két helyezettjének díjmérkőzésére. Időben előbb a női meccsre került sor, amelyen a Győr és az FTC találkozott. A legutóbbi három felkészülési erőpróbáját elveszítő Győrbe visszatért a lipcsei túrát kihagyó Heidi Löke, míg a Fradiban továbbra is csak kívülről figyelhette társait Vérten Orsolya.

Több pontatlansággal indult a meccs, három és fél perc után Eduarda Amorim szerezte az első gólt, s ezután sem potyogtak a találatok. A Győr ugyan rendre megszerezte a vezetést, de a Fradi (emberhátrányban) sem szakadt le. Görbicz Anita felső sarkos bombájával először ment el kettővel az ETO a 15. percben, Elek Gábor rögtön ki is kérte az idejét. Laura Steinbach góljai új lendületet adtak a Fradi támadásainak, ám ez csak rövid ideig tartott. Az ETO több gyors lerohanást pontosan befejezve (Löke és Kovacsics Anikó jeleskedett a műfajban) fokozatosan elhúzott, hét is volt az előnye, a szünetben 15–9-re vezetett a BL-címvédő.

A második félidő elején tovább növelte a különbséget a Győr, a 37. percben 21–13-nál jött a ferencvárosi időkérés. Mindkét együttes a lehetőségekhez mérten forgatta a játékosokat, és bár előzetesen elhangzott, hogy a felkészülés részének tekintik a meccset, odatették magukat rendesen a felek. A Fradi hat perc alatt hozott egy 5–1-es periódust (Pena és Szucsánszki tolta meg a szekeret), ezzel pedig feljött mínusz négyre. Martín időkérése után érkezett Jelena Grubisic a kapuba, míg elöl Löke bizonyult tarthatatlannak. Közte háromnál először került emberelőnybe a fővárosi együttes, Martín hangos szóval irányította védekezésben csapatát, de Szucsánszki nyolcadik góljával már csak egy volt a differencia. Az egyik kapu mögötti szektort megtöltő győri drukkerek szurkolása közepette Görbicz is meglőtte a nyolcadik találatát, majd az újabb létszámhátrányos helyzetben is eredményes volt. A kiélezett utolsó percekre visszaállt Herr a győri kapuba, egygólos ETO-fórnál értünk el az utolsó perchez. Amorim belőtte a 29.-et, a társaktól pedig begyűjtötte a pacsit. Tomori villámgyorsan válaszolt, de az utolsó másodpercek már lepörögtek, így a Győri ETO nyerte az első Szuperkupát.

ONLINE TUDÓSÍTÁS

2. félidő

56–60. perc: Összeszokatlanság is érződött a szokott erényeiket – erőt, lendületet – ezúttal elrejtő győrieknél, akik Amorim kiállítása után létszámban is megfogyatkoztak. Szarka Adrienn ismét egyre csökkentette a Fradi hátrányát, ám Gröbicz köténygólt lőtt a több bravúr bemutató Szikorának. Lukács viszont nem volt megilletődött: harmadszor volt eredményes a szélső. Lökével szemben védekeztek büntetőt érően, amit Görbicz váltott gólra, az irányító és norvég beállós párosa tartotta életben az ETO-t. Lukács azonban újabb gólt lőtt. Egy perc maradt a meccsből, támadhatott a Győr, közben időt kértek. A magáról régóta nem hallató Amorim tört be és lőtt gólt, ami után 37 mp-e maradt a Fradinak, hogy ledolgozza kétgólos hátrányát. Tomori gyors gólt szerzett, de már kevés idő volt hátra, s a Fradi nem jutott labdához (29–28).

51–55. perc: Emberelőnybe került a Fradi: Pena harcolta ki a fórt. Védekezésben nagyon összekapta magát a Ferencváros, nem adott túl sok lehetőséget a Győrnek. Szamoránskynak viszont ziccerben jutott labda, kimaradt győri akció után egy gólra zárkózhatott fel a Fradi, amit Szucsánszki megpattanó lövésével el is ért. Görbicz a nyolcadik találatával tett arról, hogy eltávolodjon kicsit az ETO az ikszes állástól (26–24).

45–50. perc: Szucsánszki, majd Pena volt eredményes, tartotta a lépést a Fradi. Támadásban sokat mozogtak a ferencvárosiak, megvolt a passzjáték is, Szucsánszki pedig tüzelt. Görbicz passz helyett betört, lökést adva övéinek. A győri védelem azonban nem volt kellően agresszív, és kapusteljesítmény sem volt, Pena ismét értékesített egy átlövést. Szikora védése után a közte kettőért támadott a Fradi (25–22).

41–45. perc: Szucsánszki nagy kedvvel játszott, ismét átlőtt, s a lendülete átragadt a többiekre. Herr és a Fradi kapujába érkező Szikora Melinda is védett, hogy a kapusok is jelentkezzenek. Lukács négyre csökkentette a hátrányt, időt kértek a győriek is. Védekezésben kiléptek emberre a ferencvárosiak, ami láthatóan nem ízlett a győrieknek. És mivel mindez bátor támadójátékkal párosult, ismét egyenlő erők csatáztak a pályán. Görbicz oda sem néző pattintós gólpasszt adott Lökének, aki gólt vágott, majd egy az egyben Szamoránskyt is megverte a falban: a győri húzóemberek rántották ki az ETO szekerét a kátyúból (24–18).

36–40. perc: Kovacsics újabb ziccert értékesített, nem töltöttek, csak lőttek a pályán lévők, majd a tarthatatlannak bizonyuló Amorim távolról volt eredményes. Hiába állt bele a meccsbe a szünet után a Fradi, a Győr állta az ütéseket, és volt válasza, aztán ismét átvette az irányítást. Elek Gábor időt kért. Pena lőtt közbe, miközben a védekezését kitolta a Fradi. Görbicz csel nélkül vágott be egy hetest a bal alsóba – távolodott a Fraditól a Győr, és nemcsak a győzelem, hanem a szoros hajrá lehetősége is. Pena azért tett róla, hogy ez ne így legyen. Kisvártatva Szucsánszki is, aki kihasználta, hogy nem kapott sáncot (22–16).

31–35. perc: Szucsánszki lőtt szép gólt kezdésnek, de védekezésben kihagytak a népligetiek, így Amorim előtt szabad volt az út. Szamoránsky pedig beállóból volt eredményes, nagyon megfeledkeztek róla. Görbiczről senki nem feledkezik meg, viszont ő így is gólt lőtt, miként Löke is gólig brusztolta magának a helyzetet. Szucsánszki góljára Orbán válaszolt, sokat nem vacakoltak a támadások felépítésével a felek. Az etap végén a fiatal Lukács Viktória villant a szélről (19–13).

1. félidő

26–30. perc: A Fradi támadásban kedvét vesztve játszott – több kulcsembere észrevétlen „tudott” lenni –, védekezésben pedig nem sikerült a korábban látott ellenállást kifejtenie. Szucsánszki Zita a hajrában villant először – Kovacsics újabb gólját követően –, majd remek passzal szolgálta ki a szélről betörő és eredményes Kovacsicz Mónikát. Görbicz hetest értékesített a hajrára ismét emberelőnybe kerülő győriek részéről, majd a félidő Tomasevics védésével zárult (15–9).

21–25. perc: Kontrából már robogni is tudott a Győr: Kovacsics Anikó fejezte be góllal az akciót. Tomori megpattanó átlövése azonban megviccelte Herrt. Görbicznek megjött a kedve, bár a kapufás gólpasszt aligha így szánta Lökének, aki kontrából is eredményes volt. Kezdett ellépni a magára találó Győr. Steinbach válaszolt ugyan, de ismét emberhátrányba került a Fradi: Cifra Anita húzta vissza Amorimot. Gyors húzás után Aguilar törhetett be, majd Kovacsics értékesített egy kontrát (13–7).

16–20. perc: Gyors gólváltással indult az etap, Heidi Löke találata után Laura Steinbach duplázott a túloldalon, versenyben tartva a népligetieket. Kinyílt a gólzsák, Görbicz verte meg a védőjét, a többiek pedig megnyitották előtte a folyosót, amit az irányító kihasznált. Steinbach úgy gondolta, hogy belőtte magát, ám Herr Orsolya ezúttal hárított. Macarena Aguilar remek passzal bátran tört be a ferencvárosi falba, elkapta a fonalat az ETO (8–5).

11–15. perc: Hiába a rendezett védekezés győri oldalról plusz egy emberrel – passzívot is fújtak a Fradira –, nem nőtt Görbiczék előnye fórban. Tomori lábbal ért a labdához, ezért ismét emberelőnybe került az ETO. A labdát viszont pár másodperc alatt elveszítették, így játszhatott az idővel – is – a Fradi. Elek Gábor 999 Celsius-fokon égett, talán ennek is volt köszönhető, hogy csapata kapott gól nélkül hozta le az emberhátrányos négy percet. Tomasevics újabb védései után Görbicz lőtt gólt, elmozdítva csapatát a holtpontról (5–3).

6–10. perc: Kezdtek felpörögni a játékosok, ám az egyéni megmozdulások nem párosultak összjátékkal, így eredményességgel sem. Szamoránsky Piroska hiába egyenlített, védekezésben őt verték meg, Korsós Dorina pedig a szélről talált be. Nerea Pena büntetőből egyenlített, nem akart korán leszakadni a Fradi. Görbicz Anita bátor betöréssel jelentkezett először, korábban az irányító passzai sem ültek igazán, bár a meglátásai és a szándékai megvoltak. Közben emberelőnybe került az ETO (4–3).

1–5 perc: A ferencvárosiak zöld, a győriek fehér szerelésben léptek pályára, az első támadás lehetősége utóbbiaké volt. A győriek bejátszással, a ferencvárosiak betöréssel és átlövéssel is próbálkoztak, de a kapusok mindkét oldalon hárítottak. Megvolt a meccs tempója, de a ritmusa kevésbé, akadozott a játék, főként a befejezésekkel volt gond. Hiába nőtt a mezőny fölé védéseivel a Fradi kapusa, Katarina Tomasevics, az első gólt ő kapta, méghozzá Eduarda Amorimtól. Erre Tomori felelt, de Amorim ismét ellenállhatatlanul tüzelt (2–1).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik