nemzetisport.hu 2019.09.01 14:34 Frissítve: 2019.09.01 14:52

Női kézi: ritkán látható sportszerűtlenség a dán edzőtől – újra megtenné

Nagy felzúdulást keltett a Nyköbing és a Köbenhavn mérkőzése péntek este a dán női kézilabda-bajnokság 1. fordulójában, miután a vendégek direkt akkor kértek időt a hajrában, amikor erre nem lett volna módjuk, hátha így még megmenthetnek egy pontot.

 

Claus Mogensen erkölcsileg erősen kifogásolható megoldáshoz folyamodott (Fotó: hbold.dk)

Dániában ebben az idényben bevezették a korábban más nagyobb eseményeken már látott gombot az időkérések jelzésére, amit az adott csapat stábjából bárki megnyomhat. Ezzel próbált visszaélni a Köbenhavn a Nyköbing elleni idegenbeli meccs hajrájában. A hazai csapat 27–26-ra vezetett fél perccel a vége előtt és birtokolta a labdát, a játékosok már az idővel játszottak, amikor a vendégek fizioterapeutája megnyomta az időkérő gombot. Ha ilyen téves időkérés történik az utolsó 30 másodpercen belül, akkor az ellenfél heteshez jut, míg az „elkövetőnek” fel kell mutatni a kék lapot, a játékvezetők pedig jelentést írnak róla.

A Nyköbingnél direkt nem az edző nyomta meg a gombot, hogy a valószínűsíthető eltiltást megússza. A csapat nem ért célt, miután a Köbenhavn értékesítette a hetest, és 28–26-ra nyert.

„Ezt volt az egyetlen lehetséges mód arra, hogy még visszakapjuk a labdát”mondta Claus Mogensen, a Köbenhavn edzője, megerősítve, hogy szándékosan tették.

„Nem gondolom, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor ilyen megoldást láttunk. Kicsit kétségbeesett lépés volt a részünkről, de amíg ilyen a szabályozás, észben tartom ezt a lehetőséget is” – tette hozzá a korábbi játékos.

A Nyköbing edzője, Jakob Larsen a győzelem ellenére csalódottan vette tudomásul az ellenfél cselekedetét: „Ez nagyon sportszerűtlen volt. A szabályt sürgősen meg kell változtatni. Nem bízhatunk az emberek jellemében, amikor ilyen fontos az eredményesség, és minden szabálynak feszegetik a határait.”

A dán szövetség sportigazgatója, Morten Henriksen szerint is szégyenletesen viselkedett az edző: „Ha az én irányításom alatt álló edző követne el hasonlót, az lenne az utolsó alkalom. Természetesen tükörbe kell néznünk a szövetségben, és megvizsgálni, hogy a büntetés kellően visszatartó erővel bír vagy sem. Ha a következmények olyan súlyosak, akkor biztos nem csinálna senki ilyet. Egyébként kitalálhatunk bármilyen szabályokat, ha nincs meg az alapvető viselkedési norma a résztvevőkben” – mondta Henriksen a dán Tv2-nek. 

2020.02.16 16:05:19

Kézilabda T. D.

Joan Canellas tíz gólt vágott, elképesztő mérkőzést nyertek meg a Tisza-partiak!

2020.02.12 18:28:23

Kézilabda H. Á.

Nem sikerült a visszavágás az őszi vereségért: a Veszprém Kielben is kikapott, a németek a csoportelsők.

2020.02.11 21:25:15

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A kézilabda tulajdonképpen egy Amerikának „méretezett” sportág a maga intenzitásával, keménységével és gólgazdagságával.

2020.02.07 19:30:05

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

A Mol-Pick Szeged válogatott beállója még csak 25 éves, de posztján már a világ egyik legjobbja.

2020.02.08 23:20:23

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Nincs miért elmenniük. Mert itthon a legjobb. Napjaink női kézilabdázóinak – norvégnak, hollandnak, hottentottának is – Magyarország a Kánaán.