Női kézi: Próbáljuk átvészelni ezt az időszakot – Danyi Gábor

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.03.17. 10:59
null
Danyi Gábor is tudja, a sport most a háttérbe szorult (Fotó: Dömötör Csaba)
A sport és a játék most csak sokadik szempont, véli Danyi Gábor, a határozatlan időre „leálló” BL-címvédő Győri Audi ETO KC trénere, aki a Bukarest elleni párharc lejátszását sem tartja reálisnak.

 

– Mehet a kukába ez az idény?
– Nyilván vannak a kézilabdánál, a sportnál fontosabb dolgok és tényezők. Ez a helyzet most ilyen – válaszolta Danyi Gábor, a bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győr női kézilabdacsapatának edzője. – A sport most a sokadik szempont, az elsődleges, hogy legyünk túl a járványon, méghozzá minél kevesebb olyan problémával, amit egy ilyen vírus okozhat.

– A bajnokságban listavezetőként már csak hat mérkőzésük lenne hátra, a BL-ben a negyeddöntőnél, a budapesti négyes döntő előtti utolsó lépcsőfoknál tartanak és játszottak volna április elején a román CSM Bucuresti-tel – ha nem függesztették volna fel, érthetően és jogosan, a hazai és az európai sorozatokat.
– Ha azt nézzük, hogy a magyar bajnokságban és a BL-ben is a hajránál tart a küzdelem, és az utolsó periódus előtt jön egy szünet, konkrétan megszűnik minden érdemleges munka, akkor sportszakmai értelemben a folytatásról és a későbbi, racionálisan elvárható teljesítményről le kell mondani. Ez tény.

– Mit lehet tudni a végül szintén elhalasztott olimpiai selejtező miatt hazatérő norvég légiósokról?
– Kari Brattset, Kari Grimsbö, Stine Oftedal, Amanda Kurtovic és Veronica Kristiansen is otthon ragadt, kéthetes karanténban van, nem léphetnek ki az otthonukból, mert Norvégiában ez a protokoll a külföldről érkezőkkel szemben. Katarina Bulatovics is otthon van, Montenegróban, Béatrice Edwige és Estelle Nze Minko viszont már visszatért, Amandine Leynaud pedig a napokban térhet vissza Franciaországból.

– Mi a program a következő napokban, hetekben a csapatnál?
– Határozatlan időre leálltunk, mindenki otthon tartózkodik a keretből. Kint, a szabadban, egyénileg tréningezhet, de konditerembe senki sem mehet. Egyéni edzéstervet küldtünk ki a játékosoknak, ami futógyakorlatokból és saját testsúlyos erőfejlesztési feladatokból áll. Ez egy szinten tartó, karbantartó és állapotmegőrző módszer a játékosok fizikai erejének megőrzésére. Ha valaki visszajön egy, a mostanihoz hasonló, többhetes szünet után, amikor még labdát sem fogott a kezébe, nyilvánvalóan el kell telnie egy kis időnek, hogy visszatérjen a korábbi formája. Próbáljuk átvészelni ezt az időszakot, felkészülni és alkalmazkodni a ránk váró periódusra.

– Mekkora a realitása annak, hogy április második felében meg tudják vívni a CSM Bucuresti elleni BL-negyeddöntőt?
– Jelen pillanatban a párharc megrendezésének minimális esélyét látom. Az értelmét pedig semekkorának.

– Ezt azért mondja, mert ha meg is tartják a szünet után a BL-meccseket, azt jó eséllyel zárt kapuk mögött lehet csak?
– Egyelőre minden csak puszta teória, mind-mind „mi lesz, ha” feltevés. Miközben jelenleg minden teljesen bizonytalan.

– A sportesemények felfüggesztése a magyar női válogatott előző hétvégére kiírt győri olimpiai selejtezőjét is érintette. Elek Gábor szövetségi kapitány társával és a csapattal miként élték meg a halasztást?
– Nagyon rosszul. A múlt héten a telki edzőtáborban eltöltött négy nap kiváló volt, a légkör a játékosok és a stáb részéről is rendkívül pozitív volt, mindenki élvezte, jól tudtunk együtt dolgozni és érdemben haladni a felkészüléssel. Elsősorban a lányok élték meg óriási csalódásként a halasztást, mert mi a stábbal a híreket látván már felkészültünk arra, hogy ebből nem lesz semmi. Mert vannak racionális érvek és döntések, hiszen most tényleg van fontosabb is a játéknál.

– Kapitányi megbízásuk március végéig, az egyaránt lefújt olimpiai kvalifikációs tornára és a Montenegró elleni két Európa-bajnoki selejtezőre szólt Elek Gáborral. Hogyan tovább?
– Abban maradtunk, hogy szeretnénk folytatni a munkát, de most nyilvánvalóan ez sem lényeges. A logika azt diktálná, hogy Elek Gáborral folytassuk, de majd valamikor le kell ülnünk megbeszélni a jövőt a szövetség vezetőivel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik