Női kézi: Nem reális, hogy hiba nélkül játsszunk – Danyi

Vágólapra másolva!
2019.11.05. 10:46
null
Danyi Gábor szerint bármit csinálnak, valamilyen kritikát kapnak (Fotó: Török Attila)
A címvédő és az aktuális idényben is már középdöntős Győr edzője az irreális várakozásokról, a hibák hasznosságáról és arról, hogy nincs üldözési mániája, de...

 

– Kellett már egy ilyen mérkőzés a csapatának?
– Mindenképpen vártam – válaszolta Danyi Gábor, a címvédő Győr női kézilabdacsapatának edzője, aki csapatával a Bajnokok Ligája legutóbbi csoportmérkőzésén 13–13-as félidőt követően kemény csatában 31–26-ra gyűrte le a szlovén Ljubljanát hazai pályán. – Nem hiszek abban, hogy a történelem ismétli önmagát, de most eszembe jutott valami. A legutóbbi csoportkörben, egy évvel ezelőtt ugyanilyen szituációban, a Thüringer HC elleni idegenbeli tizenhat gólos győzelem után közvetlenül itthon hárommal nyertünk egy olyan mérkőzésen, amelyen mindenki azt várta, hogy rekordot döntünk, ötven gólt dobunk. De tudomásul kell venni, hogy ez nem így működik. Teljesen irreális várakozás, hogy mindig húsz-harminc találattal nyerjünk. Mindenki a Győr ellen akarja megmutatni, hogy mi tud – nagyon helyesen.

VÉLEMÉNYEK

Estelle NZE MINKO, a Győr irányítója:

„Hullámzó és nehéz meccset vívtunk a Ljubljanával, keményen meg kellett dolgoznunk a pontokért. Ez a BL, nem várhatjuk, hogy minden mérkőzést tizenöt góllal nyerjünk meg.”

Kari BRATTSET, a Győr beállója:

„Nem volt könnyű dolgunk a legutóbbi BL-meccsen, de azt jó volt látni, hogy fel tudtunk állni, amikor igazán szükség volt rá, és a végeredmény már jobban mutatott, mint ahogy az állás sokszor menet közben kinézett.”

– A Ljubljana ellen tíz perc után nyolc-háromra vezettek, a szlovénok mégis fordítani tudtak. Mitől alakult szorosan az első félidő?
– Nem kell nagy titkot keresni: tizenegy ziccert hagytunk ki az első harminc percben, beleértve a hétmétereseket is. Nem várom el, nem is akarom, hogy hiba nélkül játsszunk, hiszen az nem reális. Nagyon jó, hogy vannak ilyen meccseink is és szituációk, amikor nem mennek be a helyzetek.

– Mit tudnak tanulni az ilyen mérkőzésekből?
– El kell fogadni, hogy nem lehet az év minden egyes napján úgy kézilabdázni, hogy gólra váltsuk a helyzeteink nyolcvan-kilencven százalékát. Vannak olyan találkozók, mint ez a legutóbbi is, amelyek megmutatják, hogyan is kell reagálnunk a nehéz pillanatokban. A Ljubljana ellen a második félidőben messze nem a mi szintünkön teljesítve, a közepesnél gyengébb játékkal is elléptünk négy-öt góllal, dominálni tudtunk így is. Nem rossz tanulság, hogy ezeket a meccseket is meg tudjuk nyerni öt találattal.

– Négy forduló után csoportelsőként léptek tovább a középdöntőbe.
– Nagyon nagy hiba lenne, ha az esetleges tíz-tizenöt gólos győzelmek után elszállnánk a földről és elszakadnánk a valóságtól. Miként az is ugyanígy hiba lenne, ha egy olyan mérkőzés után, mint amilyen a legutóbbi volt, azt kezdenénk el keresni, hogy „úristen, mi a baj az ETO-nál?”. Semmi gond nincs, volt egy ilyen napunk, aztán ennyi. Mindent a helyén kell kezelni, ez is benne van a játékban.

KÖRVONALAZÓDIK A KÖZÉPDÖNTŐ
A csoportkör utolsó két fordulója előtt az ETO mellett eddig egyedüliként hibátlan francia Brest, a 2012-es és 2015-ös BL-győztes montenegrói Buducsnoszt, a legutóbb ezüstérmes orosz Rosztov, az elitsorozatot 2016-ban megnyerő román CSM Bucuresti és a francia Metz is bejutott már a középdöntőbe. Érdekesség, hogy a CSM legutóbbi, a lengyel Lublin ellen 28–19-re megnyert meccsén visszatért a románoknál a világklasszis átlövő, a négyszer betaláló Cristina Neagu, aki a tavalyi Európa-bajnokságon a Magyarország elleni középdöntős csatában szenvedett súlyos térdsérülést. A magyar és a román válogatott az év végi világbajnokságon is egy csoportba került.

– Sokan, sok helyütt mindig gólzáporos győzelmet várnak attól csapattól, amely megnyerte a BL legutóbbi három kiírását. Ezt meglepőnek tartja?
– Nem örülök, hogy majd' minden riport, interjú azzal kezdődik, mondjuk egy meccs előtt, hogy „na, Gábor, meglesz az ötven lőtt gól?” vagy „ez az idénye is veretlen lesz a Győrnek?”. Ez nem jó, mégis ez van. A kérdés ezzel szemben az, hogyan tudjuk megoldani az adott feladatot, illetve hogy mikor csúszik be egy olyan nap, amikor többet hibázunk, így még több pluszt kell hozzátennünk a teljesítményünkhöz. Éppen ezért várom a legutóbbi BL-csatához hasonló helyzeteket, mert ezek mutatják meg csapatunk erősségeit és azt, hogy van tartása. Így kiderül, ezek a világsztárok is tudnak gürcölni és felvenni a munkásruhát.

– Ettől még az „ötvengólos” kérdés ugyanúgy ott lóg a levegőben.
– Abszolút nincs üldözési mániám, de néha olyan megközelítést is érzek velünk kapcsolatban, hogy nem tudunk jót csinálni. Ha nyerünk hússzal, akkor azt mondják, nagyon gyenge volt az ellenfél, ha meg „csak” hattal, akkor pedig az a kérdés, hogy miért csak ennyivel. Az én látásmódomnak viszont nem ez a lényege, hanem hogy a csapatom miként tud meccsről meccsre javulni. Szögezzük le, a legutóbbi BL-mérkőzésünkön nem erről volt szó.

– A bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is két találkozójuk lesz a november közepén kezdődő világbajnoki szünetig. Mi a cél a következő két hétben?
– A prioritás az, hogy haladjunk tovább az utunkon. Szerettünk volna már az elmúlt hétvégén is egy új variációt kipróbálni támadásban, amire végül nem nyílt lehetőségünk, de ez a célunk továbbra is él, és az is fontos, hogy a sérülésből visszatérő Amanda Kurtovic és Görbicz Anita minél több játékpercet kapjon.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI AUDI ETO KC 4 4 145– 91 +54 8
2. Sävehof (svéd) 4 1 1 2 93–104 –11 3
3. Baník Most (cseh) 4 1 1 2 96–124 –28 3
4. Krim Ljubljana (szlovén) 4 1 3 101–116 –15 2
SORSOLTAK A MAGYAR KUPÁBAN

Elkészítették a női kézilabda Magyar Kupa 4. fordulójának párosítását. Ebben a szakaszban már pályára lépnek az előző idény 3–6. helyezettjei is, míg az első és második helyezett, azaz a Győr és az FTC csak az 5. fordulóban kapcsolódik be az MK-ba.
MAGYAR KUPA, NŐK, 4. FORDULÓ

NEKA–Kisvárda Master Good SE, Dunaújvárosi Kohász KA–Alba Fehérvár KC, Váci NKSE–Érd, Szombathelyi KKA–DVSC Schaeffler, Szent István SE–Siófok KC, Eszterházy KC–MTK Budapest

Hivatalos játéknap:2020. január 29.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik