Női kézi: magyar edző és nagy tervek Dunaszerdahelyen

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.05.07. 17:25
null
Debre Viktor a férfiválogatott másodedzőjeként is dolgozott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Debre Viktor lesz a Dunaszerdahely női kézilabdacsapatának edzője. Az elnök Horváth Zoltán pontos tervet vázolt, a cél, hogy akár a nemzetközi porondon is szerepeljen az együttes.

Egy évvel ezelőtt az volt a célja HC DAC Dunaszerdahely női kézilabdacsapatának, hogy szimpatikus újonc legyen a cseh-szlovák közös bajnokságban, a MOL Ligában. A bajnokság félbeszakadása a tabella tizedik helyén érte, ám a frissen bejelentett erősítéseknek köszönhetően valószínű, hogy a következő idényben előrébb is végezhet.

Kétéves szerződést kötöttek a Debrecenből érkező kapussal, Oguntoye Viktóriával, később kapusedzőként számítanak rá. A széteső Érdből érkezik a már most is az együttest erősítő Bízik Boglárka testvére, a balszélső Réka, ő egy évre írt alá, ráadásul a csapatban folytatja a pályafutását Kristína Pastorková (beálló, Veselí, cseh) és Élő Beatrix (jobbátlövő, Hypo Niederösterreich, osztrák). Csupán Kozma Dominika távozik, ellenben Juhos Kata visszatér a szülési szabadságról.

A legutóbbi idényben a spanyol Xavi Mena irányította a társaságot, helyét az eddig az Eger NB I B-s csapatát gardírozó Debre Viktor veszi át.

„Eleve hároméves ciklusban gondolkodtunk – kezdte Horváth Zoltán, a kézilabdaklub elnöke. – Az első idény tökéletesen megfelelt a várakozásoknak. A ligába jutás előtt teljesen amatőr klub voltunk, a feljutás indított el minket a profivá válás útján. Az idény elején döcögött a szekér, de a vége felé már tudtunk meglepetéseket szerezni, különösen otthon felvettük a versenyt a játéktudásban előttünk járó cseh csapatokkal is, míg szlovák összevetésben a harmadik helyen zártunk.”

A sportvezető tudta, igazolások kellenek az előrelépéshez és az előirányzott célok eléréséhez.

„Egyrészt, a hároméves terv végén szeretnénk odaérni a közös liga dobogójára, valamint jó lenne kisurranni a nemzetközi porondra – folytatta Horváth. – Másrészt szerettük volna, ha a kincsként kezelt utánpótlásunk játékosai olyan kézilabdázókat látnak maguk körül, akik a nemzetközi porondon is megmérették magukat. Olyanokat, akikre fel lehet nézni, akik megmutatják, érdemes hajtani, küzdeni.”

JÓ PROJEKT
Debre Viktor a spanyolországi Eibarból hazatérve klubszinten irányította a Tatabánya és a Gyöngyös férficsapatát, míg legutóbb az Eger női együttesénél dolgozott.
„Megkeresett a Dunaszerdahely, és tetszett, amit felvázolt – kezdte a játékosként világbajnoki ezüstérmes, 57-szeres válogatott szakember. – Sokáig vártam az Eger ajánlatára, ám nem érkezett meg, így elfogadtam ezt. Szeretem a kihívásokat, ez pedig az, jó projekt lesz.”
Nem érzi visszalépésnek az új feladatot, hiszen egyrészt élvonalbeli klubhoz tart, másrészt talán korábbi váltásaikor is tűnhetett úgy, hogy erősebb alakulattól érkezik gyengébbhez, azonban mindig jó helyre került.
„A tavalyi csapat szinte egyben marad, és minőségi játékosok jönnek – tette hozzá Debre, aki az elmúlt két hétben már megnézte leendő együttese néhány mérkőzését. – Más élőben látni, és más felvételről, de az biztos, hogy gyors kézilabdát játszanak, igaz, azt is láttam, miben kell fejlődni. Óriási teljesítmény lenne elérni idővel a nemzetközi kupaindulást.”

Az előző idényben Bízik Boglárkát és a szlovák válogatott irányítóját, Monika Rajhonovát leszámítva szinte csak juniorok alkották a keretet, ráadásul rendhagyó módon balkezes nélkül játszották végig az idényt. Az elnök már csak azért is optimista, mert a visszatérő Juhosnak és Élőnek köszönhetően nulláról kettőre nő a balkezesek száma.

A keret egyébként kész, nem lesz további érkező.

„Így is a határainkat feszegetjük, ráadásul a járványhelyzet még inkább megnehezíti a mindennapokat” – tette hozzá Horváth, aki köszönetet mondott a Magyar Kézilabda-szövetségnek, név szerint Juhász Istvánnak és Novák Andrásnak, amiért összekötötték a klubot és Debre Viktort. Hozzátette, nemcsak a magyar szervezet viszonyul hozzájuk pozitívan, a szlovák szövetségtől is megkapnak minden segítséget.

„Szerettünk volna tapasztalt edzőt szerződtetni, a játékosoknak is felcsillant a szemük Debre Viktor neve hallatán. Ars poeticája a rend, fegyelem, munka, ilyen fiatal klubnak és csapatnak erre van szüksége.”

Az elnök szerint már csak azért is fontos jó utánpótlással és csapattal megmutatni magukat, mert a hosszabb távú tervek között szerepel dunaszerdahelyi sport- és rendezvénycsarnok is. „Örülnék, ha a következő idényben sikerülne az első hat hely valamelyikére érni. Persze, ha kicsit gyorsítunk a tempón, az sem baj, de maradunk a realitások talaján, igyekszünk hangyaszorgalmú munkával haladni előre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik