Női kézi EHF-kupa: Mostanra tényleg összeérett a csapat – Moen

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2019.05.05. 09:31
null
Sok múlik Andrea Kobeticen, a Siófok legnagyobb sztárján (Fotó: Tumbász Hédi)
Története első nemzetközi kupadöntőjét játssza vasárnap Dániában a Siófok, amely készen áll a feladatra.

 

 

„Hihetetlenül motivált vagyok”
„Erre a pillanatra vártam az idény eleje óta, hihetetlenül motivált vagyok, akárcsak mindenki a csapatból. Sok nagy mérkőzést játszottam már, a legnagyobb világversenyeken volt lehetőségem a döntőben pályára lépni, de klubszinten ez lesz a csúcs. Minden egyes pillanatát meg kell élni” – mondta Estelle Nze Minko, a Siófok irányítója

Tor Odvar Moen, ez a nyugodt, visszafogott és bölcs norvég úriember elgondolkodott.

„Most értünk meg erre” – mondta.

És bár a vezetőedző leginkább arra gondolt, hogy csapata, a Siófok KC az idény hajrájára állt össze annyira, hogy a bajnokságban idegenben legyőzze a Ferencvárost, az EHF-kupában meg döntőt játsszon (az első felvonás vasárnap 15 órától lesz a dániai Esbjergben), maga sem tudta, mennyire pontosan foglalta össze a klub elmúlt szűk évtizedét.

Merthogy a Balaton-parton úgy nyolc éve áhítoztak hasonló bravúrra, és a klub harmadik első osztályú évében, a 2011–2012-es évadban szerzett első (és mostanáig utolsó) bajnoki bronzérem idején úgy tűnt, hamar valóra is válik az álom: abban a csapatban hat korábbi vagy későbbi nemzetközi kupagyőztes játékos szerepelt, majd évről évre bivalyerős kerettel futott neki az idénynek a Siófok, de a kapkodás, a türelmetlenség, a siker azonnali óhajtása mindig a kiugró sikerek gátja maradt: hol a nyugalom, hol a visszafogottság, hol a bölcsesség hiányzott.

Tavaly nyáron azonban a norvég Larviktól érkező Tor Odvar Moen vette át az irányítást…

„…és egyáltalán nem izgultam, bár tudtam, hogy jelentősek a célok – mondta. – Jól kezelem a változást, az ismeretlen helyzetet, tudtam, mit akarok elérni, és azt is, hogy nagyon erős játékoskeret dolgozik majd a kezem alatt. Az elején rengeteg munkára volt szükség, hiszen tizenegy náció különböző iskolából érkezett képviselőit kellett csapattá gyúrni, szóval nem sokat pihentem, de amióta januárban Bent Dahl, a segítőm is csatlakozott a stábhoz, még hatékonyabban tudunk együtt dolgozni.”

Az EHF-kupa győztesei
3: Viborg HK (dán)
2: DVSC, DUNAÚJVÁROS, Ikast/Midtjylland (dán), Lada Togliatti (orosz), Team Tvis Holstebro (dán)
1: CORNEXI-ALCOA, FTC, Olimpija Ljubljana (szlovén), Montex Lublin (lengyel), Ferrobus Mislata (spanyol), Slagalse (dán), Randers (dán), Zvezda Zvenyigorod (orosz), Dinamo Volgográd (orosz), Itxako (spanyol), Rosztov-Don (orosz), SCM Craiova (román)

És eredményesebben is: a Siófok a naptári évben tíz meccsből csak egyszer kapott ki az EHF-kupában (de a Viborg elleni elődöntő visszavágóján a kétgólos vereség bőven belefért a néggyel megnyert hazai találkozót követően), a bajnokságban pedig két hét alatt ötből öt nyert meccsel hangolt a dán Esbjerg elleni EHF-kupa-döntőre. És bár az idény során akadtak döccenők („Elsősorban a Vác elleni két bajnoki vereség tartozik ide, mert miután simán megvertük őket ősszel az EHF-kupában, azt hittük, a bajnokságban is könnyű dolgunk lesz, és erre rá is fáztunk” – így az edző), most az emlegetett nyugalom, visszafogottság és bölcsesség uralkodott a Balaton partján, aminek meglett az eredménye: „A Ferencváros legyőzésekor nyújtottuk talán a legjobb teljesítményt az évadban, mindenki hozzátett a meccshez, nagyon elszántak és egységesek voltunk – mostanra tényleg összeérett a csapat.”

Méghozzá a legjobbkor, mert a Dániába szombaton épségben megérkező, és a vasárnapi meccsre egy edzéssel hangoló siófokiaknak még úgy sem lesz egyszerű dolguk az Esbjerg ellen, hogy visszatérhetett az utóbbi hetekben sérült francia irányító, Estelle Nze Minko. A dánok soraiban öt norvég, egy svéd, egy szerb, egy holland és négy dán válogatott játékos szerepel, döntőbe jutottak hazájuk bajnokságában, az EHF-kupában pedig 12 meccsből egy döntetlen a legrosszabb eredményük.

„Igazi élcsapat lesz az ellenfelünk, Dánia talán legerősebb klubja. Egy döntő mindig túlfűtött, de nekünk higgadtnak kell maradnunk – mondta Tor Odvar Moen. – A legfontosabb, hogy megpróbáljuk ezt is normál mérkőzésként kezelni, nem lehetünk görcsösek. A saját ritmusunkban szeretnénk kézilabdázni, nekünk kell irányítanunk a mérkőzést.”

Szóval csak nyugodtnak, visszafogottnak és bölcsnek kell lennie a Siófoknak. Olyannak, mint az edzője.

NŐI EHF-KUPA
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
15.00:
Team Esbjerg (dán)–Siófok KC (Tv:Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik