A Siófokot nem lehetett megállítani, hazai pályán lett EHF-kupa-győztes

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2019.05.11. 20:16
null
Mireya González betörés közben (Fotók: Dömötör Csaba)
A Siófok nyerte meg a női kézilabda EHF-kupát, miután végig vezetve, biztosan győzött a dán Esbjerg ellen, és mivel Dániában döntetlent játszott, összesítésben öt góllal kerekedett felül. Ezzel a Siófok az első nemzetközi kupatrófeáját szerezte.

NŐI KÉZILABDA EHF-KUPA

DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SIÓFOK KC–TEAM ESBJERG (dán) 26–21
(14–10)
Siófok, 1500
néző. V: Opava, Válek (csehek)
SIÓFOK:
SILJE SOLBERG – Böhme 2, JEZIC 2, Perianu, KOBETIC 6, NZE MINKO 7 (2), AOUSTIN 5. Csere: DEDU (kapus), M. González 3, Janjusevics, Elghaoui 1, Hmirova, Such. Edző: Tor Odvar Moen
ESBJERG:
Toft – JACOBSEN 5, Jörgensen 1, POLMAN 6, Ingstad, LISCSEVICS 6 (2), Sanna Solberg 2. Csere: Granlund (kapus), Frafjord, Breistöl, Danielsson 1, Jónsdóttir, A. Jensen. Edző: Jesper Jensen
Az eredmény alakulása. 4. perc:
1–3. 8. p.: 4–3. 11. p.: 6–4. 17. p.: 8–8. 22. p.: 11–8. 28. p.: 14–9. 38. p.: 16–14. 46. p.: 22–14. 57. p.: 23–19
Kiállítások:
8, ill. 8 perc
Hétméteresek:
4/2, ill. 2/2

Kupagyőztes: a Siófok, 47–42-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Tor Odvar Moen:
– A felkészülés tökéletesen sikerült, és a mérkőzésen is minden klappolt, talán az utolsó percekben akadtak csak problémáink, de most ez is belefért. Boldog és fáradt vagyok, olyan siker ez, amit nagyon akartunk. Az elemzés ideje később jön el, egyelőre annyi dolgunk van, hogy örüljünk, hogy sikerült ezt megadnunk a klubnak és a szurkolóknak – nagyon megérdemelték. Büszke vagyok a lányokra!

ÖSSZEFOGLALÓ

Mireya González addig ölelgette Andjela Janjusevicset, hogy az majdnem a szólításról is lemaradt a meccs előtti bevonulásnál. Aztán az egész Siófok összekapaszkodott és így kiáltott hatalmasat.

A lelátón közben ugyanazok az arcok doboltak az első sorban, akik nyolc-kilenc éve a Beszédes József Általános Iskola tornatermében ordibáltak maroknyian a kiesés elkerülésért kaparó kiscsapat késhegyre menő meccsein Szekszárdok meg Újbudák ellen, csak közben felszaladt rájuk néhány kiló, még több ránc, és kinőtt a földből körülöttük egy sportcsarnok, benne ezerötszáz, immár velük ordító egyenpólós drukkerrel, meg egy közösség egy európai élcsapat mögött, amelyik most az EHF-kupa megnyeréséért küzdött a dán Team Esbjerg ellen.

És mondjon bárki bármit a siófoki kézilabdázás elmúlt nyolc évéről, az évenkénti edző- és koncepcióváltásról, a szekérderéknyi besült sztárigazolásról és eredmény nélkül elköltött milliókról, a rengeteg kísérletezésből és hol erőből, hol próba-hiba módszerrel végrehajtott csapat- és klubépítésből csak kerekedett itt egy olyan közösség, pályán és pályán kívül egyaránt, amely teljes joggal mondhatja magát immár EHF-kupa-győztesnek.

Merthogy a Siófok, a magyar klubok közül ötödikként, elhódította a kisebbik európai klubtrófeát, miután 26–21-re legyőzte az Esbjerget, méghozzá abszolút megérdemelten. Összekapaszkodva, vállt vállnak vetve, villogó szemekkel harcolva. Az első félidő vége felé, amikor Silje Solberg valamelyik bravúrja után Simone Böhme magasba emelte a két karját, majd összepacsizott Janjuseviccsel, az arcára volt írva, hogy hiába annyira vegyes és sokszínű ez a társaság, mint egy reptéri tranzitváró lakói, a közös cél, az együtt megvívott csaták mennyire összekovácsolták.

Így aztán már csak kézilabdázni kellett, abban pedig nem volt hiba. Jó, az elején akadt, merthogy 3–1-re még az Esbjerg vezetett, de hát a döntő első, 21–21-gyel záruló mérkőzésén vezetett már 6–2-re is, aztán mégis örülhetett a döntetlennek is. És öt perc után a siófokiak most is lendületbe jöttek, pontosabban lendületbe hozták egymást: előbb a védekezésük állt össze, amivel Solbergnek is magabiztosságot kölcsönöztek, az ő védései után Estelle Nze Minko szerzett gyors gólokat, a francia irányító ellenállhatatlansága meg a szünetig négy gólig jutó Andrea Kobeticre és társaira ragadt át. Ezért bár nem kézilabdázott hibátlanul, így is 14–10-es előnnyel fordulhatott a szünetre a magyar csapat, amelynek elszántságáról sokat elárul, hogy Solberg egyszer majdnem kettéharapta a dánok balszélsőjét, amiért az sarokdobást merészelt reklamálni, pedig a tulajdon ikertestvére, a túloldalon szereplő Sanna volt az illető.

A második félidőre kissé túlzottá is vált a siófoki akarás, úgyhogy mikor a 38. percre 16–14-re olvadt az előny, Nze Minko egyesével ment oda minden csapattárshoz egyszerre nyugtatni és biztatni, majd a következő akcióból két emberrel a nyakán szerzett góllal adott nyomatékot a szavainak, Kobetic meg a saját kihagyott hetese után tizenöt másodperccel lőtt remek átlövésgólt. Mire a 45. percben Estelle Nze Minko a pályát átdobva megszerezte a huszonegyedik siófoki találatot (nyilván azonnal a nyakába ugrott egy társ), miközben az Esbjerg még mindig 14-nél állt, már nem lehetett kérdés, mi lesz a vége: csupán ki kellett várni, hogy a siófokiak immár EHF-kupa-győztesként ölelhessék meg egymást újra. A végén még jött egy kis rohanás, de a Siófok 26–21-re nyert, és megszerezte a kupát.

A Siófok KC a hetedik magyar klub, amely döntőbe jutott az EHF Kupában, ahol immár hét arany- és nyolc ezüstérem a magyar mérleg.

NŐI KÉZILABDA EHF-KUPA, 2018–2019
A VÉGEREDMÉNY
Kupagyőztes:
SIÓFOK KC (Camille Aoustin, Barkóczi Dorina, Simone Böhme, Denisa Dedu, Joanna Drabik, Asma Elghaoui, Melinda Geiger, Mireya González, Andjela Janjusevics, Katarina Jezic, Tatjana Hmirova, Andrea Kobetic, Estelle Nze Minko, Gabriela Perianu, Sárosi Nanetta, Silje Solberg, Such Nelli, Takács Eszter, Wald Kíra. Edző: Tor Odvar Moen), 2. Team Esbjerg (dán; Kristine Breistöl, Marit Frafjord, Rikke Granlund, Elma Halicevic, Jane Maria Harkes, Vilde Ingstad, Marit Jacobsen, Annette Jensen, Rut Jónsdóttir, Line Jörgensen, Ida Karlsson, Krisztina Liscsevics, Clara Monti Danielsson, Christina Nielsen, Emma Cecilie Nielsen, Lene Östergaard Nielsen, Estavana Polman, Sanna Solberg, Line Thorius, Sandra Toft, Marie Vestergaard, edző: Jesper Jensen), 3. Herning-Ikast Handbold (dán), Viborg HK (dán), ...az Érd a harmadik selejtezőkörben, a GVM Europe-Vác a második selejtezőkörben búcsúzott

AZ EDDIGI GYŐZTESEK
3x:
Viborg HK (dán)
2x:
DVSC, DUNAÚJVÁROS, Ikast-Midtjylland (dán), Lada Togliatti (orosz), Tvis Holstebro (dán)
1x:
Olimpia Ljubljana (szlovén), Montex Lublin (lengyel), Ferrobus Mislata (spanyol), Slagalse (dán), Randers (dán), CORNEXI, FTC, Zvezda Zvenyigorod (orosz), Dinamo Volgográd (orosz), Itxako (spanyol), Rosztov-Don (orosz), SCM Craiova (román), SIÓFOK KC

Nagy ünneplés vette kezdetét a lefújás után
Nagy ünneplés vette kezdetét a lefújás után

Estelle Nze Minko: Vicces volt, hogy elsőre nem tudtam felemelni a trófeát

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a meccsnek, a Siófok megnyerte a meccset és megnyerte az EHF-kupát. 26–21
60. perc: Dedu
védett még egyet.

60. perc: Aoustin került ziccerbe, és beejtette a huszonhatodik gólt. 26–21
59. perc: Liscsevics fordult le szépen, és a bal alsóba pörgetett. 25–21
59. perc: Polman
került helyzetbe,de Dedu védett.
58. perc: Kobetic vette észre a helyzetet, és a bal alsóba lőtt. 25–20
58. perc: Hetest és dán emberelőny. A hetest Liscsevics belőtte. 24–20
57. perc: Aoustin maradt egyedül a bal szélen, és ezúttal bedobta. 24–19
57. perc:
Az ellentámadásból pillanatokon belül gólt szereztek a dánok Jacobsen révén. 23–19
56. perc: Nze Minko tört be ziccerbe, de kihagyta.
56. perc: Siófoki időkérés.
56. perc:
Passzívot jeleztek a bírók, amikor Kobetic lőtt, a kapusról az oldalvonalon kívül ment ki a labda.
55. perc: Újabb eladott labda a Siófoknál, amelyet Jacobsen a jobb szélről góllal büntetett. 23–18
55. perc: Liscsevics teljesen egyedül maradt, ha már ott volt, belőtte. 23–17
54. perc:
Gyorsan akart támadni az Esbjerg, de hibázott, akárcsak a másik oldalon Böhme.
53. perc: Most a Siófok kapott hetest, amelyet Nze Minko a jobb alsóba pattintott. 23–16
53. perc: Hetest kapott az Esbjerg, Liscsevics bevágta. 22–16
52. perc: Vestergaard
a bal szélről nem tudott betalálni, mert Dedu védett.
51. perc: Dedu újra nagyot védett! Ingstad került hihetetlen ziccerbe, de nem tudta belőni.
50. perc: Vegyes védekezésre tért át az Esbjerg, és labdát is szereztek. Polman lőhetett, sarokdobás lett belőle.
49. perc: Siófoki időkérés.
48. perc: Solberg került ziccerbe, de Dedu megzavarta, ezért mellé lőtt az esbjergi.
48. perc: Polman lőtt a hatosról, Dedu viszont bravúrosan védett.
47. perc: A másik oldalon viszont azonnal gólt szereztek a dánok, ráadásul Gonzálezt kiküldték két percre. 22–15
47. perc: Jezic
megint helyzetbe került, de ezúttal hibázott.
46. perc: Dedu jött be a siófoki kapuba, és azonnal egy védéssel jelentkezett. Jörgensen bosszankodott.

46. perc: Nincs más hátra, megint időt kell kérnie az Esbjergnek.
45. perc: Kezd szétcsúszni az Esbjerg, és a Siófok ezt ki is használja. Most éppen Jezic lőtt szépen a léc alá beállóból. 22–14
45. perc: Eladták a labdát a dánok, Nze MInko a saját térfeléről lőtt gólt az üres kapuba. 21–14
44. perc: González hatra növelte az előnyt átlövésből. 20–14
44. perc:
Két beállóra álltak át, de ez sem sokat ért, mert Breistöl lövését védte Solberg.
43. perc: A dán edző érzi, hogy kezd elúszni a hajó, időt kért.
43. perc: Aoustin lábbal megverte az ellenfelét, aki csak hetest érően tudott szabálytalankodni. A hetest Nze Minko a bal felsőbe vágta. 19–14
42. perc:
Rossz lövés a jobbszélsőtől, Jacobsentől, így támadhatott a Siófok.
41. perc: Polman dobta ki a labdát a pályáról, és ugyanezt történt Gonzáleznél is a másik oldalon.
40. perc: A hetes nem ment, de az átlövés ment Kobeticnek, négy gól az előny. 18–14
40. perc: Siófoki labdaszerzés után Aoustin dobott kapura, a hatoson belül mentették, ez hetes és emberelőny. A hetest Kobetic elrontotta.
39. perc: Nze Minko tört be a dán védőfalba, és némi ütközés után szerzett szép gólt. 17–14
38. perc:
Belemenést fújtak Gonzáleznél, aztán az ellentámadást elrontották a vendégek.
38. perc: Jacobsen maradt ott a jobb szélen, és a rövid sarokba lőtt. 16–14
37. perc:
Eladták a labdát a dánok, majd ugyanezt tette a Siófok is.
36. perc: Ezúttal is Aoustin dobhatott kapura, és most nem mentett a kapufa, sikerült a gólszerzés. 16–13
36. perc:
Rosszul cseréltek a dánok, ezért Polman ülhetett le két percre a padra.
36. perc: Danielsson került helyzetbe, és nem hibázott. 15–13
35. perc: Breistöl
lövése Solbergben akadt el, a másik oldalon Aoustin lövése jött ki a kapufáról.
35. perc: Böhme a jobb szélről felkanyarodott, de remekül védett a kapus.
34. perc: Felpörgették a dánok, most Solbergre jutott a befejezés, és remekül lőtt a bal alsóba. 15–12
33. perc: Nze MInko betört két védő között, és a hálóba pattintott. 15–11
33. perc: Jörgensen lövése üggyel-bajjal ugyan, de bejutott a siófoki kapuba. 14–11
32. perc: Jezic
betört, Breistöl lerántotta, két perc és hetes. A hetest Böhme a kapusba dobta.
32. perc: Sanna Solberg lőhetett, de a jobb kapufáról jött ki a labda.
31. perc: Nze Minko a kapufát találta el, támadhatott az Esbjerg, átálltak hét a hat elleni támadásra és három beállóra.
31. perc:Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Vége az első félidőnek, négy góllal vezet a Siófok, nem rossz. 14–10

30. perc: Esbjergi időkérés.
30. perc: Kobetic
lövése Toftról oldalt ment ki, maradt a támadás lehetősége a Siófoknál. Nem sokáig, mert rossz volt a bejátszás.
29. perc: Liscsevics tört be emberelőnyben, és a kimozduló kapus mellett a rövid sarokba pattintott. 14–10
28. perc: Az időkérés után Kobetic lőtt a jobb kapufára, a visszapattanó a dán kapusról pattant a hálóba. 14–9
28. perc: Siófoki időkérés.
27. perc: Elghaouit küldték ki két percre, majd Solberg védte Ingstadziccerét.
26. perc: Támadóhiba a dánoknál, Kobetic betörés után lőtt a jobb alsóba. 13–9
25. perc: Janjusevicsremek passzából Elghaoui lőtt a kapu bal oldalába. 12–9
23. perc: Szabálytalan zárás miatt jöhettek a dánok, sokáig is támadhattak, végül Sanna Solberg beállóból lőtt a jobb alsóba. 11–9
22. perc:
Eladták a labdát a dánok, az ellentámadás közben az ellenfél edzője, Jesper Jensen reklamált, kapott egy sárgát.
21. perc: Belemenés Polmannál, az ellentámadásból Böhme talált a kapuba. 11–8
20. perc: González remek passzát Jezic lőtte a bal alsóba. 10–8
20. perc: Solberg
a testvére kezébe ejtette a labdát. Ez a Siófoknak jó.
19. perc: Jacobsen repült be nagy lendülettel, de védett a siófoki kapus, az ellentámadásból pedig Kobetic szerzett újra vezetést, mert a bal fölsőbe bombázott. 9–8
18. perc: Jezic
dobta a ziccert Toftba.
17. perc: Tartják a frontot a dánok, ezúttal Liscsevics dobott gólt betörés után. 8–8
16. perc: González visszatért a kiállításból, és szépen lőtt a bal fölsőbe. 8–7
15. perc: Estavana Polman egyelőre tarthatatlan, megint betalált. 7–7
14. perc: Labdát szerzett a Siófok, Aoustin már a kapu előtt termett, és szépen ejtett gólt. 7–6
14. perc: Aoustin a kapufára ejtett, majd González mehetett két percre pihenni...
13. perc: Labdavesztés után rohant gyorsan Jörgensen, majd ki is egyenlített. 6–6
12. perc: Jörgensen lövését sáncolták a védők, majd maradt a labda az Esbjergnél. Némi passzivitás után Polman mesterien lőtte ki a bal alsót. 6–5
11. perc: Nze Minko labdát szerzett, végigfutott a pályán, és bedobta a ziccert. 6–4
10. perc: A bal szélre került ki a labda, Aoustin pedig csodásan emelt a hosszúba. 5–4
10. perc: Gyors indítás után Jacobsen lőhetett ziccert, és szépen bedobta. 4–4
8. perc: Polman
lövését védte Solberg.
8. perc: Jeziclabdát szerzett, Nze Minko pedig az üres kapuba lőtt. 4–3
7. perc: Itt az első kétperces. Jörgensen mehetett le két percre. González tört be középen, és a bal alsóba lőtt. 3–3
6. perc: Lépéshiba a dánoknál, majd Solberg rántotta le Böhmét egy sárgáért.
5. perc: Böhme került helyzetbe a jobb oldalon, és szépen ejtett a hosszúba. 2–3
4. perc: A másik oldalon viszont Polman remekül lőtt a kapu jobb oldalába. 1–3
4. perc: González
lövését védte a kapus, de megszereztük a kipattanót. Majd dupla kínai után Aoustin hibázott.
2. perc: Polman nem rossz... megint betört, és szépen ejtett a hálóba. 1–2
2. perc: Kobetic ugrott fel a szaggatottról, és kegyetlenül bedobta az egyenlítő gólt. 1–1
1. perc: Vezet az Esbjerg, mert Polman bombázott a kapu alsó sarkába. 0–1

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a siófok narancs-feketében, az Esbjerg fehér-feketében játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik