Női kézi Eb: Nem tartottuk magunkat a taktikához – Rasmussen

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.12.11. 20:30
null
Triscsuk Krisztina úgy tűnik, rásérült a vállára (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott 29–21-es vereséget szenvedett Romániától a svédországi Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A találkozó után Kim Rasmussen nagyon mérges volt, mert a csapat nem tartotta magát a megbeszéltekhez, és csupa olyan helyzetből kaptunk gólokat, amire készültünk.

„Könnyű lenne azt mondani, hogy nem volt jó napunk, de nem akarok ezzel takarózni, mint ahogy azzal sem foglalkozom, hogy mostanra egy komplett kezdőre való játékos esett ki. Akik itt vannak, azok is jó játékosok” – mondta a találkozó után Kim Ramussen szövetségi kapitány.

Egyszerűen nem azt csináltuk, amit kellett volna! Az első félidőben nagyon passzívak voltunk. Nem védekezhetünk hat méteren Cristina Neagun, nem ez volt megbeszélve, abban maradtunk, hogy nyolc méterre kijövünk rá. Öt gólt lőtt az első félidőben olyan helyzetből, amire készültünk. Nem segítettük védekezésben a kapust azzal, hogy hátul maradtunk, és nem léptünk ki rá. Neki ezek a helyzetek olyanok voltak, mintha futásból lőhetett volna hétméterest. Tudtuk, hogy Buceschi lentről fog lőni, négy megbeszélésen is elhangzott, erre mégis hagytuk neki. Három olyan lerohanásos találat született az első félidőben középről, amire szintén felhívtuk a játékosok figyelmét, hogy Neagu majd ott fog érkezni. Megállapodtunk abban, hogy ezt másként kell csinálni.”

„Az frusztrál, hogy összeállítunk egy taktikát és folyamatosan olyan gólokat kapunk, amelyeket többször is megnéztünk, felkészültünk rá. A játékvezetők a második félidőben a kétes szituációkat rendere a románoknak ítélték meg, egyetlen hétméteresünk volt. Olyan büntetőket és kiállításokat kaptunk, amelyeket nem értettem. A végén, amikor már eldőlt a mérkőzés, persze kompenzáltak, és kaptunk néhány ítéletet. De nem ezen múlt, sok olyat csináltunk, amit nem kellene. Ez nagyon nem tetszett!.”

Rasmussen szerint az egyetlen igazi pozitívum a hét a hat elleni játék volt, amikor számos helyzetet tudtunk teremteni a szélsőknek. Emellett kiemelte Mészáros Rea játékát is, aki jól szállt be, és agresszíven lépett fel a védekezésben. „Minden meccsből tudunk tanulni, és jobban megismerjük egymást, ezért vagyunk itt."

Lengyel kollégák felvetették a kapitánynak, hogy a középdöntőbe jutással már biztossá vált, hogy az első kalapból húznak ki minket a vb-selejtezőn, míg korábbi csapatát a másodikból, így akár össze is kerülhetünk. „Nagyon nem szeretnék a lengyelek ellen játszani, szóval biztos őket fogjuk kapni..."

„Főleg az első félidőre volt igaz, hogy nem tudtuk megvalósítani azokat az elképzeléseket, amiket megbeszéltünk. Neagut hagytuk lőni, túlságosan laposak voltunk vele szemben. Még nem játszottam ellene, most testközelből tapasztaltam, milyen nehéz megfogni. Magas, de lábbal is jó, a világ számos csapatának már komoly gondot okozott a semlegesítése. Jó ez a román válogatott, de nem ennyire, mint amit ez az eredmény mutat" – mondta Kovács Anna.

„Pozitívan próbáltam felfogni, hogy egyáltalán itt lehetek az Eb-n – mondta a ferencvárosi Szikora Melinda, aki szombat este érkezett meg, és Rasmussen az első félidő felénél rögtön mély vízbe dobta. – Sikerülhetett volna jobban is az első mérkőzésem. Amit lehetett, azt beletettem, ez sajnos nem volt elég. Ez egy fájó vereség a számunkra. A másik két meccsen jobb teljesítményre lesz szükség."

„Nekem a válogatott mindig is szívügyem volt, ezért szomorú voltam, amikor kimaradtam a kerethirdetésnél. Egészen a Montenegró elleni meccsig készenlétben voltam, ott látva Janurik Kinga játékát, elkönyveltem, hogy megtaláltuk a kapusunkat. Aztán jött szombat reggel a hír, hogy utaznom kell, mert megsérült. Sajnálom őt, de nekem most arra kell koncentrálnom, hogy a következő két meccsre jobban összeszokjak a többiekkel. Fontos, hogy keményebbek legyünk hátul, különben a norvégok át fognak gázolni rajtunk. Sokkal több tűz kell a folytatásban!"

A románokat irányító Ambros Martín szerint nem reális a végeredmény, alapesetben nincs ekkora különbség a két csapat között.

„Reméltem, hogy a magyarok itt lesznek a középdöntőben. A meccs során nem éreztem semmi különöset, próbáltam kizárni, ki az ellenfél, de a találkozó előtt kicsit kellemetlenül éreztem magamat. Nem volt rajtunk nyomás, ez sokat jelentett. Nagyon jól játszottunk. Nem tudom igazán az okát, de a csapat meccsről meccsre jobban játszik az irányításom alatt.

A játékosok egy nagy dolgot szerettek volna véghez vinni. Most már koncentrálhatunk a pihenésre, majd a következő feladatra. Nem számítottam arra, hogy Magyarország ilyen összezavarodott lesz. Tegyük hozzá, hogy nagy problémát jelentett nekik a sok sérült. Ez az eredmény nem reális, elvégre nagyon sokan nem álltak a kapitány rendelkezésére sérülés miatt. Mi nagyon jó állapotban vagyunk, ezt kell fenntartanunk. A következő meccsünk a csehek ellen lesz. Láttuk az oroszok ellen őket és biztosan mondhatom, hogy egyáltalán nem lesz könnyű mérkőzés” – értékelt Ambros Martín.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 21–29 (9–15)
Helsingborg, 1600 néző. Vezette: Brunovsky, Canda (szlovákok)
MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Bódi 1, Kovács A. 3, Görbicz 3 (1), Kisfaludy, Klivinyi 3, Erdősi 2. Csere: Szikora (kapus), Szekeres, Triscsuk 3, Schatzl 1, Hornyák D. 2, Lukács V. 2, Mészáros R. 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
ROMÁNIA: Dedu – Chiper 3, MANEA 4, Szűcs G., Pintea 1, NEAGU 10, Iuganu. Csere: Ungureanu (kapus), Geiger 1, BUCESCHI 5 (4), Zamfirescu 1, Florica 1, Udristioiu 3, Zamfir, Chintoan, Laslo. Szövetségi kapitány: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 3. p.: 3–2. 13. p.: 7–4. 19. p.: 11–6. 24. p.: 12–8. 34. p.: 18–9. 41. p.: 20–14. 49. p.: 24–15. 52. p.: 26–17. 58. p.: 28–19
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 4/5
A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
Csehország–Oroszország 24–26 (12–14)

Dánia–Norvégia 20–22 (9–14)

A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 68–62 +6 6
2. Románia 3 2 1 72–61 +11 4
3. Dánia 3 2 1 76–70 +6 4
4. Csehország 3 1 2 80–81 –1 2
5. Oroszország 3 1 2 64–69 –5 2
6. MAGYARORSZÁG 3 3 62–79 –17 0

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEINK A KÖZÉPDÖNTŐBEN
December 13., kedd, 18.30: Magyarország–Norvégia
December 14., szerda, 16.15: Magyarország–Oroszország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik