nemzetisport.hu 2018.12.05 14:54 Frissítve: 2018.12.05 15:20

Női kézi Eb: Neagu olyan, mint én voltam – Farkas Ágnes

Mint arról beszámoltunk, Cristina Neagu, a román női kézilabda-válogatott kiválósága a hétfői, németek elleni Európa-bajnoki mérkőzésen dobott öt góljával megelőzte Farkas Ágnest az Eb örök-góllövőlistája élén. A női kontinenstornák során 205 alkalommal betaláló korábbi kiváló balátlövő, Farkas Ágnes szerint jó helyre került a rekord.

Farkas (balra) nem bánja, hogy Neagu megdöntötte a csúcsát (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Az ezredforduló körüli időszak legjobb magyar balátlövője volt Farkas Ágnes, aki pályafutása során összesen 205 gólt dobott azon a négy Eb-n, amelyen a magyar válogatottal szerepelt. Első kontinenstornáján még 1994-ben szerepelt: a 4. helyen záró csapat tagjaként 48 góllal rögtön gólkirály lett.

Az 1998-as tornán bronzérmes lett, s 45 góllal segítette a csapatot, majd jött a legfényesebb magyar szereplés a 2000-es Eb-n, amelyen aranyérmet nyert a válogatott, s Farkas Ágnes 54 góllal járult hozzá a sikerhez.

  A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2018-as franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság adatbankja

A MAGYAR CSAPATRÓL: Rasmussen tervez, taktika, véged! Csapatnyi hiányzóval neki az Eb-nek
ELLENFÉLMUSTRA: Kurtovic, N. Mörk; Broch, Snelder: elérhető-e az Eb-cím nélkülük?

Utoljára a 2002-es Eb-n szerepelt, amelyen 58 góllal gólkirályként búcsúzott a kontinenstornáktól, s így állt össze az összesen 205, Eb-rekordot jelentő találat.

Ezt a csúcsot adta át a múltnak a román Cristina Neagu hétfőn, amikor a németek elleni 29–24-es diadal során belőtte utolsó, ötödik gólját is.

„Jó helyre került a rekord. Mit is mondjak, milyen érzés? Ez a fejlődés, a haladás ára. A játék sokkal gyorsabb lett, mint az én időmben volt, nagyon sokat változott általánosságban is. Egészen más ma már a támadójáték, sokkal több a gyors indításból szerzett gólt, mint 15-20 éve, és ahogy az élet minden téren, úgy a kézilabda is gyorsabb lett. Mindezek miatt tulajdonképpen meg vagyok lepődve, hogy csak most dőlt meg a rekordom” – válaszolt Farkas az Európa-bajnokság hivatalos honlapjának érdeklődésére.

Miután Neagu szintén balátlövő, mint Farkas volt, ezért az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes magyar klasszis pontosan tudja, mik a román játékos erősségei.

„Nagyon dinamikus játékos, aki amellett hogy kiváló balátlövő, remek irányító is. Energikus, fizikailag és mentálisan is erős, és általában meghatározó játékosa csapatának, ami pluszfelelősséget tesz a vállára, de rendre elbír vele. A csapat legtöbbször a balátlövőtől várja a megoldást egy-egy helyzetben, legalábbis velem sokszor volt így. A ballövőknek sok mindenre van szükség a repertoárban: dinamikusan, kiválóan kell lőni távolról, talpról, jól látni a pályán, s ha éppen például lát a pályán egy új trükköt, azt minél hamarabb megtanulja, s tudja alkalmazni” – mondta Farkas, aki kitért a román játékos legnagyobb erősségére.

„Egy jó lövőnek ismernie kell a kapust, és éreznie is kell a pályán, hogy mikor merre mozoghat egy-egy lövésnél. Neagu talán ebben a legjobb, ugyanúgy, ahogy nekem is ez volt az egyik legnagyobb erősségem” – tette hozzá a játékosként ötszörös magyar bajnok Farkas Ágnes.


 

2019.05.23 17:19:03

Kézilabda nemzetisport.hu

A szünetben még vezetett a címvédő, ám a fordulás után nem kegyelmezett David Davis csapata.

2019.05.16 09:25:48

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az ETO dán légiósának nem csökken a motivációja, és tudja, hogy majd megint meg kell nyerniük mindent.

2019.05.14 21:35:40

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

ALAPVONAL. Danyi Gábor úgy lett BL-győztes kézilabdaedző, hogy ő nem Danyi Gábor BL-győztes kézilabdaedző: ő egy telepi vagány, határozott világképpel, szilárd értékrenddel, rengeteg, az életét színező ecsetvonással.

2019.05.14 00:12:31

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha egy sportklub, illetve az azt működtető gazdasági társaság célja az országhatárokon átívelő diadal, akkor muszáj annak a kávéháznak a szabályai szerint játszania. Ha úgy jobban tetszik, a mi autónkkal nem nyer senki Formula–1-es futamot a Mercedesekkel és Ferrarikkal érkezőkkel szemben.

2019.05.12 17:30:44

Kézilabda nemzetisport.hu

A második félidőben öt gól is volt az előny, de az utolsó másodpercben dőlt csak el a finálé.