Női kézi Eb: már az olimpiai selejtező előtt összecsapunk a szerbekkel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.18. 11:30
null
A decemberi Eb csoportjai
Csütörtök délelőtt az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában kisorsolták a decemberi, dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokság csoportjait. A magyar válogatott ellenfele Trondheimben Hollandia, Szerbia és Horvátország lesz. A Danyi Gábor, Elek Gábor páros ezen a tornán debütál a kispadon, különösen pikáns lesz a szerbek elleni mérkőzés, hiszen ők a nagy riválisok a jövő márciusra halasztott olimpiai selejtezőn is. 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA ÉS NORVÉGIA, DECEMBER 3. – 20.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Herning):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Frederikshavn): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (Trondheim): Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (Trondheim): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

Az EHF végrehajtó bizottsága a koronavírus-járvány miatt két forduló után felfüggesztette az eredetileg május végéig kiírt selejtezőt (a magyar válogatott Montenegróval, Litvániával és Olaszországgal volt egy négyesben) és a legutóbbi, 2018-as, franciaországi kontinenstorna – amelyen Magyarország a 7. lett – végeredménye alapján állapította meg az idei Eb 16-os mezőnyét, a két házigazda automatikusan kvalifikálta magát. A magyar együttes a második kalapból, a két házigazda, a hétszeres aranyérmes Norvégia, a háromszoros Eb-győztes Dánia és Svédország mellől várta a ceremóniát, így biztos volt, hogy őket a csoportkörben elkerüli.

Már a sorsolás előtt eldőlt, hogy a dánok az A-csoportban (Herning), a norvégok a D-ben (Trondheim) játsszák csoportmeccseiket. A svédek a B-csoportban (Frederikshavn) szerepelnek, míg a világbajnoki címvédő Hollandia a szintén Trondheimbe telepített C jelű négyesbe került. Mivel a kettes kalapból három rivális csoportja is biztos volt már, a magyar válogatott így csak a C-be, Hollandia mellé kerülhetett. A harmadik kalapból Szerbia, a negyedik kalapból Horvátország érkezett a négyesünkbe.

December 4-én a horvátok ellen indítjuk az Eb-t, majd 6-án jön Szerbia, s 8-án Hollandia.

„Kerülhettünk volna erősebb csoportba is, de mindenkit óvnék attól, hogy örömtüzeket gyújtsunk, egy Európa-bajnokságon nyilvánvalóan nincsenek gyenge ellenfelek és gyenge csoportok – hangsúlyozta Danyi Gábor szövetségi kapitány az mksz.hu-n. – A 2018-as tornához hasonlóan újra találkozunk a világbajnok hollandokkal és a horvátokkal, a spanyol válogatott helyett ezúttal a szerbeket kaptuk, és nyilván pikáns lesz a találkozó, hiszen bő három hónappal később velük sorsdöntő meccset játszunk majd az olimpiai kijutásért, de senki ne gondolja, hogy bármit tartalékolnánk majd ellenük a trondheimi csoportkörben. Szeretnénk továbbjutni, hogy a középdöntőben újabb három jó meccset játszhassunk, akár szintén a 2018-as Eb-vel megegyező módon a román, norvég, német hármassal, de a lengyelek is továbbjuthatnak. Az AB-ág is rettenetesen erős a franciákkal, a dánokkal, a montenegróiakkal, az oroszokkal, a svédekkel és a spanyolokkal, de ez adja meg a torna rangját. Elek Gáborral együtt ígérhetem, hogy tisztességesen fel fogunk készülni az Európa-bajnokságra!”

„Kedvezőnek ítélem a sorsolást, és azt remélem, hogy utólag is ezt mondhatjuk majd– fogalmazott Elek Gábor a fradi.hu-nak. – Az első kalapból eleve ismert volt, hogy Hollandiával találkozunk, a harmadikból igazán nem kaphattunk jót, hiszen mindegyik ottani rivális mellett és ellen is szólt valamilyen érv. Így, hogy Szerbiával kerültünk egy négyesbe, az olimpiai selejtező miatt érdekes összecsapás várható. Mindent egybevetve az A-csoport tűnik a legerősebbnek, szerintem nekünk az águnk is kedvező, de erős a mezőny, szóval izgalmas torna várható.”

EGYMÁS ELLENI MÉRLEG A CSOPORTELLENFELEKKEL SZEMBEN

– Hollandia: 44 mérkőzés, 40 győzelem, 4 vereség, 989–697-es gólkülönbség

– Szerbia: 5 mérkőzés, 3 győzelem, 2 vereség, 164–153-as gólkülönbség

– Horvátország: 27 mérkőzés, 17 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség, 690–631-es gólkülönbség

A vb-címvédő hollandokkal legutóbb a 2018-as Eb csoportkörében találkoztunk, akkor szoros meccsen három góllal maradtunk alul (25–28).

Az olimpiai kijutás szempontjából is közvetlen riválisunknak számító szerbekkel legutóbb tavaly novemberben egy dél-koreai felkészülési tornán csaptunk össze, és két góllal kikaptunk (23–25). Ahogy a kapitányok az előbbiekben már említették, a jövő márciusra halasztott olimpiai selejtező szempontjából pikáns lesz a decemberi összecsapás, de legalább friss tapasztalatokat szerezhet a Danyi, Elek páros a riválisról.

A négyes leggyengébb tagja a horvát válogatott, amellyel szintén a csoportkörben találkoztunk a legutóbbi kontinenstornán, akkor hat góllal nyertünk (24–18).

A középdöntőben – ahová a csoportok első három helyezettje jut – AB- és CD-ágon folyik tovább a küzdelem, ami azt jelenti, hogy a norvégokkal azonos ágra kerül a magyar válogatott. Ahogy a románokkal, a németekkel és a lengyelekkel is. Az águnkat elnézve mindenképpen pozitívum, hogy az első kalapból a franciák és az oroszok is a másikra kerültek, mint ahogy a harmadikból Montenegró és Spanyolország. A magyar válogatott továbbjutása esetén Stavangerben folytathatja, a másik ágon Herning a középdöntő helyszíne.

A döntő hétvégére Oslóban kerül sor, az 5. helyért is rendeznek mérkőzést. Hogy ide eljussunk, a papírforma szerint a holland, norvég, román, szerb, német ötösből három csapatot is meg kell előznünk, az elődöntőhöz pedig már az egyik favoritot is.

Az európai, a norvég és a dán szövetség közös közleménye szerint mindhárom szervezet biztos benne, hogy megrendezhetik az Európa-bajnokságot, vagyis a koronavírus-járvány az év utolsó hónapjában már nem jelent akadályt. A helyi szervezőbizottságok abban bíznak, hogy addig mindkét rendező országban növelik a nyilvános rendezvényekre beengedhető nézők számát. A szervezők folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti kormányokkal, a helyi hatóságokkal, az EHF-fel, és több forgatókönyvvel készülnek a lebonyolításra.

Michael Wiederer, az EHF elnöke megerősítette, jelenleg nem téma a torna elhalasztása vagy törlése. Erik Langerud, a norvég szövetség főtitkára elárulta, az előkészületek folyamatban vannak, minden erőfeszítésükkel a decemberi rajtra készülnek, a különböző forgatókönyvek pedig elsősorban arra vonatkoznak, hogy lehetnek-e majd nézők a csarnokokban.

Az óvintézkedések miatt Norvégiában jelenleg legfeljebb 200, Dániában pedig 500 fős rendezvényeket lehet tartani, ám Morten Stig Christensen, a dán szövetség főtitkára kijelentette, nagyon bíznak benne, hogy ezek a számok ősszel jelentősen növekednek majd.

EZ VOLT A CSOPORTKÖR SORSOLÁSÁNAK KIEMELÉSE
1. kalap: Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia
2. kalap: Norvégia, Svédország, MAGYARORSZÁG, Dánia
3. kalap: Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország
4. kalap: Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik