Női kézi Eb: megismétlődik a vb-döntő – holland–norvég a fináléban

Vágólapra másolva!
2016.12.16. 22:15
null
Estavana Polmant (középen) nem tudták megállítani a dánok (Fotó: AFP)
A svédországi női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében a világbajnoki ezüstérmes Hollandia a második félidő első felében nyújtott parádés játékának köszönhetően 26–22-re megverte Dániát, ezzel bejutott a döntőbe. A másik ágról a norvégok jutottak be a fináléba, akik Nora Mörk vezérletével 20–16-ra legyőzték a franciákat. Az ötödik helyért rendezett mérkőzésen Románia egy góllal, 23–22-re felülmúlta Németországot.

 

HOLLANDIA–DÁNIA (ELŐDÖNTŐ)

A dánok az első 17 percben végig az eredmény után rohantak, ám utolérték a hollandokat (8–8), és az első félidő végéig (két gólnál nagyobb különbséggel) már nem is szakadtak le a világbajnoki ezüstérmesről (13–13).

A mérkőzés a második félidő első 13 percében dőlt el, amikor a hollandok 6–0-s sorozatot futottak (19–13). A dánok valamivel több mint 14 perc után, a 43. perc végén a hétméterest értékesítő Stine Jörgensen révén találtak be ismét (19–14).

A ROMÁNOK NEAGU NÉLKÜL IS MEGSZEREZTÉK AZ 5. HELYET

A románok csütörtökön két helyen is változtattak a keretükön: két klasszis játékos, Paula Ungureanu és Cristina Neagu helyére Laura Popa és Yuliya Dumanska került be a csapatba.

A helyosztó nagy csatát hozott, szó szerint az utolsó másodpercig nyílt volt a meccs. A győztes gólt 59:59-nél a románok legeredményesebb játékosa, Cristina Zamfir dobta, aki a lövés után, a hatosra bezuhanva ráesett Clara Wolteringre – a németek kapusát hosszas ápolást követően hordágyon vitték le a pályáról, súlyos koponyazúzódást szenvedett.

A narancsmezesek hét góllal is elhúztak (21–14), és bár a skandinávok sorozatban szerzett három találattal közelebb kerültek a hollandokhoz (21–17), a különbség ennél tovább már nem csökkent (26–22).

Hollandia a tavalyi világbajnokság után idén az Eb-n is döntőt játszhat.

FRANCIAORSZÁG–NORVÉGIA (ELŐDÖNTŐ)

Az első percek Alexandra Lacrabere és Nora Mörk gólpárbajáról szóltak: a franciák a 16. percben 7–5-re vezettek, amikor a Vardar Szkopje kiválósága már öt, míg a Győri ETO klasszisa négy találatnál járt. Mindeközben a norvégok 7–0-s sorozatot futottak, ezzel a háromgólos hátrányból négygólos előnyt kovácsoltak (7–11).

A franciák az első félidő végén felzárkóztak két gólra, majd a szünet után egyenlítettek (11–11). Innentől kezdve egészen az 54. percig fej fej mellett haladtak a felek (16–16), olyan végjátékkal azonban nem lehet meccset nyerni az Eb-elődöntőben – pláne nem a norvégok ellen –, mint amilyet a franciák bemutattak.

A gallok a hajrában egyszer sem tudták bevenni a kaput, ellenben a norvégok „tolták tovább a szekeret", így végül magabiztosnak mondható négygólos győzelmet arattak (16–20).

Mörkék továbbjutásával az Európa-bajnoki fináléban megismétlődik a tavalyi világbajnoki döntő, amelyet szintén a norvégok és a hollandok vívtak – akkor az északiak 31–23-ra nyertek.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Dánia 26–22 (13–13)
Ld:
Polman 7, Groot 6, ill. Jörgensen 6, Nielsen 4

Franciaország–Norvégia 16–20 (9–11)
Ld:
Lacrabere 6, ill. Mörk 7

AZ 5. HELYÉRT
Németország–Románia 22–23 (11–11)

Ld: Huber 5, ill. Zamfir 6

A TOVÁBBI PROGRAM
December 18., vasárnap
15.30: bronzmérkőzés, Dánia–Franciaország (Tv: Sport1)
18.00: döntő: Hollandia–Norvégia (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik