Az FTC óriásit lépett a BL-csoportkör felé

Vágólapra másolva!
2012.09.19. 17:53
null
Kovacsicz Mónika veszi célba a szélről a szlovákok kapuját (Fotó: MTI/TASR, Frantisek Iván)
Címkék
Az első félidő elején, majd a komplett második felvonásban mutatott lendületes, gólerős játékával a stabil védekezésére építő FTC-Rail Cargo Hungaria biztos, elméletben továbbjutást érő 40–26-os győzelmet aratott a szlovák Iuventa Michalovce vendégeként a női kézilabda-Bajnokok Ligája selejtezőjének első mérkőzésén. A szombati dabasi visszavágó a 14 gólos előny birtokában nem több, mint formalitás. Elek Gábor és együttese készülhet a csoportkörre.

 


1. félidő

1–5. perc A házigazdáké volt az első támadás lehetősége, amelyet a második próbálkozásra gólra váltottak. A vendégek ziccert hibáztak, majd Tomori Zsuzsanna átlövése a kapufát súrolta, mielőtt két és fél perc elteltével Szucsánszki Zita közbe lőtte a falat, és egyenlített. Jól zárt a ferencvárosi fal, támadásban viszont kapkodtak, így hiába volt hely, kimaradtak a helyzetek, mígnem Tomori egy gyors támadás végén középen gólt érően tört be (1–2).

6–10. perc Tomori és Vérten Orsolya gólja közé Pastrovics Melinda bravúrja fért bele a kapuban, elléptek a vendégek. A házigazdák szépítettek ugyan, de az emberelőnyhöz jutó FTC néggyel elhúzott, jött is a szlovák időkérés. Igen hamar. A vendégtábornak nagyon tetszett a mérkőzés, zúgott az „Itthon vagyunk, itthon vagyunk!”, és temérdek ferencvárosi rigmus. Volt ok a korai ünnepre... (2–6).

11–15. perc Pastrovics újabb bravúrja vezette fel ezt az etapot – kapufa után hárított szélső ziccert –, majd Nerea Pena érvényesítette a büntetőt. Stabil védekezésére alapozott az FTC, támadásban pedig a belső emberek sokat és gyorsan változtatták a helyüket. Utóbbi néha tanácstalansághoz, egymás meg nem értéséhez vezetett, viszont a ziccerek nagyon ültek. És Pena a második hetesét is értékesítette (3–9).

16–20. perc Pastrovics védési hatékonysága már negyven százalék fölött járt, és végre beállóból is eredményes volt a vendégcsapat – Cifra Anita révén –, amely hosszú idő után kapott gólt. Viszont a házigazdák büntetőt is hibáztak, igaz, közben emberhátrányban is tartani tudták a féket picit behúzó vendégeket (4–11).

21–25. perc Két gyors góllal lopakodtak közelebb a szlovákok, így a 3–0-ra duzzadó hazai roham elég is volt Elek Gábornak, hogy időt kérjen, és rendezze a sorokat. „Ne essünk már szét fejben!”, jött az edzői ukáz. A házigazdák betörésből, Tomori átlövésből volt eredményes, játékban viszont a korábbi nagy különbség eltűnt a két együttes között (8–15).

26–30. perc Sorozatos cserékkel próbálta frissíteni a sorokat Elek Gábor, ami csak részben vezetett eredményre, viszont a hazai védekezés felpörgött, és kapusuk, Ingrid Kudrocová is hozta a védéseket, így befagyott az eredmény. Az utolsó percben a visszafutó Szucsánszkit állították ki két percre, majd büntetőt értékesítettek a szlovákok (10–15).

Az FTC magabiztosan kezdett, és stabil védekezésére építve, gyors, könnyű gólokkal elhúzott (8–2). A szlovákok annak köszönhetően éledtek, hogy a vendégek biztos vezetésük tudatában picit visszavettek a tempóból és a koncentrációból is. A félidő után viszont így is megállapíthattuk: a Michalovce kevésbé, saját magára viszont annál inkább tűnt veszélyesnek az FTC, de az erőviszonyok a továbbjutást illetően máris világosan kirajzolódtak.

2. félidő

31–35. perc Kihagyott ferencvárosi támadással indult a második félidő, Vérten combját viszont jegelni kellett, így a szélső csak a kispadról nézte a társakat. És a játékrész első gólját, egy szlovák hetest. Felállt falakat próbáltak meg feltörni a felek – a házigazdák emberhátrányból is –, Pena akció után büntetőből is eredményes volt, majd Szamoránsky Piroska váltott gólra egy príma bejátszást beállóból, a rajt ezúttal is a ferencvárosiaknak sikerült jobban (12–19).

36–40. perc A folytatásban inkább csak lőttek, mintsem töltöttek a felek, nagy volt a kapkodás, a sietség, ebből a masszívabban védekező FTC profitált többet. Szucsánszki ötödik góljával – egy ziccert vágott be a léc alá – lett meg a közte tíz (14–24).

41–45. perc Őrizte lendületét és biztos előnyét a Ferencváros, a szlovák csapat a kedvét és az erejét is kezdte elveszíteni (16–28).

46–50. perc Tetszés szerint szőtte, mert szőhette támadásait az edzője által folyamatosan forgatott FTC, amely már a közönségnek is játszott (19–31).

51–55. perc A szlovákokon mínusz tizenkettőnél az időkérés sem segített, esélyük sem volt a felzárkózásra, pedig már régen nem a vendégek első sorával kellett felvenniük a küzdelmet. Így viszont a fiatalok is megdobhatták a góljaikat a népligetieknél (23–36).

56–60. perc A hajrára bevetésre került a házigazdák harmadik számú kapusa is, a vendégek még a végén is olyan tempóban játszottak és tolták a figurákat, ami a szlovákok számára követhetetlen volt. Elek Gábor viszont éppen a játék lassítását kérte, a hazai időkérés során... Kollégája, Jan Packa viszont ingerült arcát mutatta. A negyvenedik gólt – egyben a meccs utolsó találatát – Kocsis Ágnes szerezte hetesből (26–40).

Nem hagyott nyitott kérdést a játék minden elemében magasan az ellenfele fölé növő Ferencváros abban a tekintetben, hogy párharcban melyik a klasszisokkal jobb csapat, és így melyik lehet ott a csoportkörben.

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉS
IUVENTA MICHALOVCE (szlovák)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 26–40 (10–15)
Nagymihály, 2000 néző. V: Marics, Masics (szerbek)
MICHALOVCE: Kudrocová – Trehubova 3, Sznopova 5, Wollingerová 4, Tobiasová 6 (3), Geric 3, Szollosiová 1. Cs: Medvedová, Krebsz (kapusok), Bahirjeva, Vinjukova 1, Rebicová 2, Hollá 1. Edző: Jan Packa
FTC: Pastrovics – Kovacsicz 1, Szamoránsky P. 4, Cifra 5, Tomori 6, Szucsánszki 6, Vérten 2. Cs: Pena 6 (3), Szarka 2, Szekerczés 2, Such 3, Deáki 1, Kocsis Á. 2 (1). Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 9. perc: 2–6. 18. p.: 3–11. 25. p.: 8–15. 37. p.: 12–20. 45. p.: 16–28. 53. p.: 21–34. 59. p.: 25–39
Kiállítások: 8, ill. 2 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 4/4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik