Női kézi BL: a versenynaptárral is meg kellett küzdeniük a győrieknek

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2014.04.30. 13:08
Míg korábban a meccsdömpinggel, mostanság a mérkőzések hiányával kellett megküzdenie a női kézilabda Bajnokok Ligája final fourjára készülő Győri Audi ETO-nak.

„Ez van, ezt kell szeretni; az ennyi fronton érdekelt csapatoknak meg kell küzdeniük ezzel a nehézséggel – vélte Danyi Gábor, a győriek másodedzője. – Épp az határozza meg a szezon végi eredményességet, hogy ki tud jobban alkalmazkodni a versenynaptár furcsaságaihoz."Danyi Gábor, a győriek másodedzője. – Épp az határozza meg a szezon végi eredményességet, hogy ki tud jobban alkalmazkodni a versenynaptár furcsaságaihoz."

Azokból pedig van tisztességgel: miután csak szezon közben határozta el az Európai Kézilabda-szövetség, hogy a korábbi, összesen egy hónapot felölelő, oda-visszavágós formátum helyett egy hétvége alatt lezavarják a BL elődöntőjét és döntőjét, igen érdekesen alakult az ETO idei programja. Januártól dömpingjelleggel, bő másfél hónap alatt átszáguldottak a magyar bajnokság teljes tavaszi fordulóján (a naptárban még el sem kezdődött a tavasz, mikor nekik már véget ért), majd március közepéig a BL csoportkörét is letudták, 74 nap alatt összesen 18 mérkőzést játszva. Vagyis majdnem négynaponta pályára léptek a játékosok, plusz az edzések, utazások, és hát valamikor pihenni sem ártott volna... Az ETO ezzel együtt veretlenül hozta le a nagy menetelést – mígnem egyszer csak elfogytak a meccsek.

A március 19-i kupanegyeddöntőtől fogva ugyanis mindössze négy mérkőzést játszott a társaság május 3-ig, a final four első napjáig, ami átlagban háromhetente kettőt jelent: két bajnoki elődöntő és a Magyar Kupa múlt hétvégi négyes döntője – ez volt minden.

„Nehéz elviselni egy ilyen hosszú, tétlenül töltött szakaszt – ismerte be Danyi Gábor is. – A folyamatos, monoton tréningezésbe a világ legjobbjai is belefásulnak, úgyhogy az volt a dolgunk, hogy színesítsük a hétköznapokat, ne csak az edzések, a szakma töltsön ki minden délelőttöt és délutánt, na meg hogy fenntartsuk a motivációt. Jelentős szakmai feladat, hogy olyan tartalmú és hangulatú edzéseket állítson össze egy edző, hogy heteken át végig fenn tudja tartani a koncentrációt, de Ambros Martín remekül végzi el ezt a feladatot."

Márpedig a tökéletes koncentrációra nagy szükség van, mert így, hogy egy-egy meccsen dől el az elődöntő és a finálé sorsa is, nincs idő hullámvölgyekre, kihagyásokra – végig figyelni kell a pályán.

„Ez pedig csak akkor fog megvalósulni, ha előtte minden edzésen százszázalékosan odafigyeltél másfél órán keresztül – szögezte le az ETO másodedzője. – A final fourban nem fogunk tudni tíz nullás rohamokat vezetni senki ellen, hogy jóvátegyük, ha elaludnánk, vagyis tökéletes állapotban kell lennünk. Egy kétmeccses párharcban szerintem mindenkinél stabilabbak lennénk, de ezúttal más a szituáció, most arra készülünk. Na meg a meccshiány miatt a csapatjátékban is kell egy kis idő, míg felvesszük a fonalat, ám az Érd elleni bajnoki elődöntők meg a Magyar Kupa tökéletesen megfelelt erre a célra."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik