Női kézi: 2019-ben Győri ETO–Primeiro de Agosto meccs Kínában?

Vágólapra másolva!
2018.08.28. 10:15
null
Hasszan Musztafa (balra) a kínai kézilabda fejlesztéséről tárgyalt (Fotó: IHF)
Jelenleg is zajlik Indonéziában az Ázsiai Játékok, Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egyiptomi elnöke ezt az alkalmat kihasználva találkozott Dzsakartában a Kínai Kézilabda-szövetség és a Kínai Olimpiai Bizottság képviselőivel, hogy egyeztessen velük a sportág fejlődéséről a világ legnépesebb országában. Több érdekes terv is szóba került.

Az IHF két akadémiát létesítene Kínában, hogy ezzel is segítse a helyi kézilabdát a 2024-es párizsi olimpiára vezető úton. A kínaiak ambíciójára jellemző, hogy a 2022-es Ázsiai Játékokon hazai pályán a verseny történetében először szeretnék egyszerre megnyerni a férfi és a női kézilabdatornát, míg a 2024-es olimpián már ott lennének a legjobb nemzetek között.

Musztafa megígérte, hogy az IHF szakértőket küld az országba, akik rendszeresen tartanak majd továbbképzéseket edzők, játékvezetők és menedzserek részére, valamint népszerűsítik a kézilabdát az iskolákban. Többször is elhangzott már korábban a sportág berkein belül, hogy a kézilabda fejlődése szempontjából kulcsfontosságú lenne Kína és az Egyesült Államok megnyerése.

A megbeszélésről való beszámolóban mintegy mellékesen megemlítik, hogy az együttműködés részeként 2019-ben Kína adhat otthont az első alkalommal megrendezésre kerülő női Super Globe-nak. Mint ismert, a férfiak esetében már 1997-ben megrendezték a tulajdonképpen klubvilágbajnokságnak is nevezhető eseményt, amelyre 2010-től kezdve minden évben Dohában kerül sor.

Ha a női torna is megvalósul, akkor figyelembe véve az elmúlt évek kontinentális bajnokait, akár egy Győri Audi ETO–Primeiro de Agosto (angolai) meccsnek is tapsolhatnak jövőre a minden bizonnyal lelkes kínai rajongók. A Győri ETO nyerte a legutóbbi két kiírást a Bajnokok Ligájában Európában, és az új szezonban talán minden korábbinál erősebb kerettel vág neki a küzdelmeknek, míg a Primeiro de Agosto a legutóbbi négy alkalommal nem talált legyőzőre Afrikában, így egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott a felvetés. Várjuk a fejleményeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik