Németh András sokallja a légiósok számát az NB I-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.17. 10:53
null
Németh András több magyar fiatalt szeretne látni az NB I-ben (Fotó: Korponai Tamás)
A hazai élvonalbeli kézilabdázónők nagyjából 15 százaléka légiós, majdnem harmada viszont 21 év alatti fiatal. Előbbi számot túlságosan nagynak tartja Németh András, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. Az utanpotlassport.hu igyekezett utána járni, vajon mi a valóság, s mennyire riasztóak a tapasztalatok.

 

A 12 csapatos élvonalban szereplő klubok hivatalos honlapja, illetve a handball.hu adatbázisa szerint 230 játékos szerepel az első osztályú magyar bajnokságban. A különböző szakosztályok átlagosan 18-22 kézilabdázót tüntetnek fel felnőttcsapatukban.

Nagyjából a 15 százalékuk, 36-an légiósok. Ahogy az sejthető, a legtöbb külföldit (nyolcat) a Győri Audi ETO KC foglalkoztatja, míg az ellenpólus a Dunaújváros, amelyben egy sem szerepel. Az átlag kettő-három, de például a másik hazai élklub – a Bajnokok Ligája selejtezőjében búcsúzó – Ferencváros csak Nerea Pena és Katarina Tomasevics személyében számít „határon túli” segítségre.

A teljes létszámnak majdnem harmada, nyolcvan kézilabdázó 21 év alatti, közülük 49 a huszadik életévét sem töltötte be. A csikócsapat címe egyértelműen a Mosonmagyaróváré: a több mint egy hónappal ezelőtt még 19.5 év átlagéletkorú együttes javarészt – a győri „anyaegyesület” utánpótlásából érkező – ifjakból áll.

„Mindenképpen sok a légiós – véleményezi az adatokat Németh András szövetségi kapitány. – Nyilvánvalóan nem Heidi Lökével, Eduarda Amorimmal vagy Katrine Lunde Haraldsennel van baj, mert ők extraklasszisok, akiktől lehet tanulni. Csakhogy a többség nem ebbe a kategóriába tartozik. Néhány külföldi játékos helyett bizony bátran lehetne fiatalokat szerepeltetni.”

A TELJES CIKKET ITT OLVASHATJA EL.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik