Nagy László: Extra motivációval készülünk a Kiel ellen

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2014.05.28. 16:01
null
Nagy László nem elégszik meg a final fourba kerüléssel (Fotók: EHF)
Nagy László tizenkét sikeres barcelonai évet követően 2012-ben tért haza Magyarországra, azzal a nem titkolt céllal, hogy a veszprémi férfi kézilabdacsapattal is felérjen a csúcsra. A kétszeres BL-győztes kapitány a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, nem elégszenek meg azzal, hogy bejutottak a Bajnokok Ligája kölni final fourjába, a hétvégén is szeretnének maradandót alkotni. Ehhez az első lépcsőt éppen az ellen a Kiel ellen kell megtenni, amely tavaly elütötte a Veszprémet a négyes döntőtől, így érthető, hogy Nagyék extra motivációval készülnek.

– Fokozódik már az izgalom a final four közeledtével?
– Izgalom vagy feszültség nincs bennem, inkább várakozásról beszélnék, hiszen ezért dolgoztunk egész évben, és végül sikerült elérni, hogy eljussunk Kölnbe – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Nagy László, az MKB-MVM Veszprém csapatkapitánya.

– Mostanra érett meg rá a Veszprém, hogy újra ott legyen a Bajnokok Ligája végelszámolásánál?
– Amikor két éve a Veszprémhez igazoltam, az volt az egyik célkitűzés, hogy bekerüljünk a négyes döntőbe. Tavaly is egy hajszálon múlt, hogy nem sikerült, természetesen most nagyon elégedettek vagyunk, hogy teljesült az álmunk, de ha már idáig eljutottunk, szeretnénk maradandót alkotni. Az előző szezonban a két kritikus mérkőzésen a Kiel ellen nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, egy-egy góllal maradtunk csak alul. Én már akkor is úgy éreztem, hogy felkészültek vagyunk egy final fourra, de igazán nem is a négybe jutás a legnehezebb, hanem hogy egy csapat folyamatosan ott maradjon. Most sikerült elérni a legjobb négybe, jövőre is az a cél, hogy megismételjük.

– Antonio Carlos Ortegával még együtt játszott a Barcelonában, Bajnokok Ligáját is nyertek; milyen volt a pályán, és hogyan jellemezné most edzőként?
– Természetesen más két játékos, valamint egy edző és egy játékos közötti kapcsolat. Barcelonai csapattársként rengeteg sikerben volt részünk, jobbszélsőként mellettem volt a pályán. Sok mindent tanultam tőle, mint ahogy a többi társamtól is. 2005-ben éppen egy BL-sikerrel fejezte be a pályafutását, majd elkezdett edzősködni. A sors aztán úgy hozta, hogy a Veszprémben újra együtt dolgozunk. A klub kikérte az én véleményemet is, én pedig elmondtam, hogy azt láttam, mint az ellenfél edzője mindig jól felkészítette a játékosait. A csapatával az első évben feljutott a másodosztályból, majd bekerültek a legjobb nyolcba is. Trénerként kemény, következetes és nagyon alapos, mindig a csapat eredményességét tartja szem előtt.

– És milyen az Ortega által megálmodott Veszprém?
– Azzal a szemlélettel kezdtünk el dolgozni két éve, hogy fontos az egységes védekezés, a labdacsapdák kialakítása, és a játékosok fejben sokat léptek előre, gyorsan ráéreztek, mit szeretne tőlünk látni. A kemény védekezés utáni gyors, lendületes játék mindenképpen a mostani veszprémi csapat erénye.

– Ön már megtapasztalta korábban, mennyire nehéz Kölnben egy német csapat ellen játszani.
– Ha az idei ellenfelünkre, a Kielre gondolunk, természetesen nekik már van final fouros rutinjuk, de nálunk is több játékos átélte már ezt a hangulatot. Azon társaimon sem tapasztalok megilletődöttséget, akik még nem vettek részt négyes döntőben, ez biztos nem lesz hátrány. Hallottuk, annak ellenére, hogy nehéz volt jegyhez jutni, rengeteg szurkolónk kísér el minket, számítunk a támogatásukra.

A veszprémiek plusz motivációt merítenek a tavalyi, Kiel elleni párharcból
A veszprémiek plusz motivációt merítenek a tavalyi, Kiel elleni párharcból


– Mit lehet hasznosítani a tavalyi, Kiel elleni párharc tapasztalataiból? Egyáltalán, hogyan látja az idei Kielt?
– Nem sokat foglalkoztunk azzal, mit csináltunk legutóbb rosszul. Az biztos, hogy minden játékosnak plusz motivációt jelent, hogy újra a Kiellel találkozunk. Ha csak azt nézzük, hogy az elmúlt szezonban és most is ott vannak a final fourban, abban nincs változás. Azon túl, hogy néhány meghatározó játékosuk távozott a nyáron, még mindig nagyon jó a csapatuk. Van néhány kulcsemberük, gondolok Filip Jíchára és Marko Vujinra, akik rendkívül gólerősek és meghatározzák a mérkőzések végkimenetelét. Ha meg tudjuk fékezni a lerohanásos góljaikat, versenyben lehetünk velük. A Bundesligában szerda-szombat ritmusban ilyen nagy iramú meccseket játszanak, tehát hozzá vannak szokva.

NAGY LÁSZLÓ...
… a hazatérésről: „Kezdetben sem foglalkoztam a kritikus hangokkal, hogy éppen a nagy riválishoz igazoltam haza. Az első szegedi mérkőzés nehéz volt, de arra lelkileg is készültem, így nem ért meglepetés. Barcelonában is megismertek az utcán, itthon ez hatványozottan igaz. De ez számomra kellemes teher.”
… a hátrahagyott spanyol életről: „Barcelona mint város, a barátok és a klub is hiányzik, ahogy a szabadidőm engedi, vissza szoktam járni. De úgy gondolom, jó döntést hoztam azzal, hogy hazatértem.”
… a 19-es számról: „A 19-es egy emlékőrző szám. Tizenkilenc éves voltam, amikor a Barcelonához kerültem, ahol a szerződésemet június 19-én írtam alá. Ezért került a mezemre a Barcánál a 19-es, amit itt a Veszprémnél is viselek.”
… és az utolsó szerződés?: „Még három év van vissza a szerződésemből, akkor leszek 36 éves, ilyenkor már elgondolkodik egy játékos a visszavonuláson. Ha mentálisan és fizikailag rendben érzem magam, és a Veszprém is igényt tart rám, akkor szóba jöhet, hogy még folytatom.”

– Momir Ilics elláthatta a csapatot hasznos tanácsokkal a Kiel játékát illetően.
– Természetesen amellett, hogy az edzők rengeteg mérkőzést megnéztek, Ilics is tudott belső információkkal szolgálni a technikai-taktikai felkészülés során, nagyon segítőkész volt. Speciális a helyzete, mert ugyan már nem kell bizonyítania, de extra motivált állapotban készül volt csapata ellen.

– A másik elődöntő résztvevőiről mi a véleménye?

– A Flensburg mindig olyan csapat volt, amely a végsőkig küzdött, és nekem meglepő is, hogy a korábbi években nem jutott el Kölnbe. A Barcelona mindig a világ legjobb játékosaival rendelkezett, Karabatic és Lazarov megszerzésével gyakorlatilag már nem tudnak jobbat igazolni. Már tavaly is őket tartották a top favoritnak, de talán a győzelmi kényszert nem tudták elviselni. Több játékossal is kapcsolatban vagyok, a jó viszony megmaradt a távozásom után is.

– Úgy alakult, hogy három hét szünet van a bajnoki döntő és a final four között. Hogyan tervezték meg a felkészülést?
– El kellett fogadnunk, hogy már nincs több tétmeccsünk a négyes döntő előtt, de nézzük a pozitív oldalát: a sérültjeink így regenerálódhattak. Több fizikai munkát tudtunk végezni, ami egy ilyen erőltetett hétvége előtt jól jön. Speciálisan a Kielre előző kedden kezdtünk készülni, ám persze az edzők már jóval hamarabb belefogtak az elemzésbe, és nemcsak az elődöntős ellenfélből, hanem mind a három csapatból megvágták a szükséges videoanyagot. A gyors visszarendeződés mellett hátul egységesen kell védekeznünk, emellett támadásban „csak" arra koncentrálnunk, hogy ne legyen eladott labdánk a Kiel kellemetlen, három-kettő-egyes védekezése ellen.

– A válság hatására is egyre több spanyol edző és játékos vállal munkát külföldön, így hazánkban is. Mit tudtak ők hozni a magyar kézilabdába?

– Sikert mindenféleképpen. A legfontosabb azonban a szemlélet, a győri lányok is ezt emelték ki: teljesen más szemléletben készültek a mérkőzésekre és a tréningekre. Ha egy edző megtalálja a játékosok erősségét, és ezt ki tudja használni, akkor a jó eredmény is eljöhet. Veszprémben az volt a legfontosabb, hogy a játékosok megértsék, mit miért és melyik pillanatban csinálunk. Tizedmásodpercekre kell gondolni, amikor egy-egy játékos adott helyre való érkezése kulcsfontosságú. Ez a precizitás volt a legnehezebb az első időkben azok számára, akiknek újdonságot jelentett.

– A Győrnek és a Szegednek már sikerült idén spanyol edzővel csúcsra érnie...
– Nagyon jó lenne, ha mi is meg tudnánk nyerni a final fourt, de maradjunk a realitás talaján. Mi a magunk részéről mindent meg fogunk tenni, ám először jussunk túl a Kielen, aztán majd meglátjuk.

– Mit üzenne a veszprémi drukkereknek?

– Óriási köszönet az eddig kapott biztatásért, a PSG-meccs utáni meglepetés mindenki számára örök emlék marad. Akik elkísérnek minket Kölnbe, szurkoljanak a csapatért, akkor biztos nem fogunk kudarcot vallani.

Így jutott el Kölnbe a Veszprém

NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN)
ELŐDÖNTŐ (május 31.)
MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)–Kiel (német) 15.15 (Tv: Digi Sport, M1)
FC Barcelona (spanyol)–Flensburg (német) 18.00 (Tv: Digi Sport)
A HARMADIK HELYÉRT (június 1.)
FC Barcelona (spanyol)/Flensburg (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)/Kiel (német) 15.15 (Tv: Digi Sport, ha a Veszprém is játszik, akkor M1 is)
DÖNTŐ (június 1.)
FC Barcelona (spanyol)/Flensburg (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)/Kiel (német) 18.00 (Tv: Digi Sport, ha a Veszprém is játszik, akkor M1 is)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik