Veszprémi remeklés az első felvonásban

Vágólapra másolva!
2012.05.06. 11:54
null
Iváncsik Gergő öröme (fotó: Grnák László)
Címkék
Az MKB Veszprém hazai pályán 33–22-es győzelmet aratott a Pick Szeged ellen a férfi kézilabda NB I döntőjének első mérkőzésén. A bajnoki címhez két összecsapást kell megnyerni.

Amikor 2007-ben Zdravko Zovko felállt a veszprémi kispadról, akkor a Pick Szeged volt a bajnok. Most Mocsai Lajos jelentette be a bajnoki döntő előtt néhány héttel, hogy távozik a bakonyi csapat kispadjáról, így a babonás szurkolók rögvest lecsapva a fenti tényre, meglepetésről kezdtek beszélni.

Vitathatatlan, hogy hazánk két legjobb férfi kézilabdacsapata csapott össze a bajnoki fináléban, emberemlékezet óta ezzel a csúcsrangadóval zárul a szezon a sportágban– legtöbbször veszprémi sikerrel. Idén azonban a bajnokságban és a kupában is szorongatta a Szeged a veszprémieket, így a két nyert meccsig tartó döntő előtt joggal bízhattak abban, hogy hosszú idő után saját csarnokában is el tudják kapni a címvédőt.

A két szurkolótábor fergeteges biztatása mellett kezdődő meccsen a vendégek kezdtek jobban, az 5. percben egy góllal vezettek, majd beindult Marko Vujin. Találatával előbb egyenlített a Veszprém, majd pillanatok alatt ellépett két góllal. Megelőzve a nagyobb bajt, Skaliczki László időt kért, de a hazai rohamokat ez csak ideiglenesen tudta megállítani. Rajko Prodanovics és Vadkerti Attila ugyan próbált lépést tartani a veszprémiekkel, de ez csupán arra volt elég, hogy a meccs ne dőljön el az első játékrész közepére (10–7).

Koncentráltabban támadtak és precízebben védekeztek a hazaiak, a belső emberek is szép számmal lőtték a gólokat, Marko Vujint egyáltalán nem tudták tartani a szegediek, a 16. percben már az ötödik gólját jegyezte a szerb légiós. A félidő vége előtt egyre reménytelenebbé vált a Pick játéka, bár a kapuban a Mikler Rolandot váltó Tatai Péter bemutatott néhány szép védést, de ez is kevés volt az üdvösséghez. Már csak azért is, mert a másik kapuban Mirko Alilovics is remekül védett, ami tovább tépázta a szegedi átlövők önbizalmát. A Veszprém élt a kínálkozó lehetőséggel, így a játékrész végére magabiztos előnyt kovácsolt magának (18–12).

A második félidő sem hozott jelentősebb változást. A hazaiak dobálták a gólokat, a szegediek pedig keresték a megoldást a rendkívül jól záró védelem ellen, de még emberhátrányban sem igazán találták ellenszerét. A veszprémi kapuban ráadásul Mirko Alilovic rátett még egy lapáttal az első félidei teljesítményére, így állandósult a hét-nyolc gólos különbség, ami az idő előrehaladtával egyre biztosabbá tette a hazaiak sikerét a bajnoki finálé első meccsén (45. perc: 24–17).

Renato Sulic és Marko Vujin játéka ellen továbbra sem volt ellenszere a Picknek. A két légiós külön gólpárbajt vívott, kettejük teljesítménye biztossá tette: a Veszprém ma nem engedi a bravúr közelébe sem a Szegedet. Az utolsó percekre csupán egyetlen kérdés maradt nyitva: meg lesz-e a két csapat között a 10 gólos különbség.

Ugyan a szegediek próbáltak kozmetikázni az eredményen, de Mirko Alilovicon nem tudtak kifogni. A 24. perc elején Iváncsik Gergő ötödik gólja után már tízet számolhattak a veszprémi szurkolók a Szegedre, a Pick-szurkolók pedig szépen lassan kiszállingóztak az arénából. Az utolsó három percben folytatódott a hazaiak jutalomjátéka, a közönség állva tapsolta kedvenceit, akik magabiztosan és eredményesen kézilabdázva végül 33–22-re kiütötték a csongrádiakat. A jövő vasárnapi Pick–MKB meccsen akár eldőlhet a bajnoki cím, de ehhez a Skaliczki-csapatnak is lesz egy-két szava.

FÉRFI KÉZILABDA NB I
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
MKB VESZPRÉM–PICK-SZEGED 33–22 (18–12)
Veszprém, 4500 néző. Vezette: Dobrovits, Tájok
VESZPRÉM: ALILOVIC – Gulyás 2, VUJIN 7 (1), CSÁSZÁR 6, SULIC 6, TERZIC 6, IVÁNCSIK G. 6. Csere: Schuch, Laluska, Urbán, Pérez, Korazija
SZEGED: Mikler – PRODANOVICS 5 (1), Ancsin 1, Czina, BUDAY 5 (1), Zubai Sz., VADKERTI A. 5. Csere: Tatai (kapus), Lékai 2, Sulc 1, Bajorhegyi, Pribanic 2, Nagy N. 1 (1), Beocsanin
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–3. 8. p.: 5–3. 13. p.: 8–7. 15. p.: 11–7. 21. p.: 13–10. 26. p.: 17–10. 35. p.: 21–13. 47. p.: 26–18. 52. p.: 29–20. 57. p.: 32–20
Kiállítások: 12, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, 5/3
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Veszprém javára
A MECCS UTÁNI REAKCIÓK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik