Mennyire hiányzik majd Görbicz és Pálinger?

Vágólapra másolva!
2009.12.01. 19:49
Címkék
A december 5-én kezdődő női kézilabda-világbajnokságot felvezető cikksorozatunk első részében a vb-k történetéről olvashattak, most pedig a magyar válogatott keretét mutatjuk be. Mátéfi Eszternek különböző okokból több kulcsemberéről le kellett mondania, így nemzetközi szinten viszonylag rutintalannak mondható társasággal próbál meg minél jobb eredményt elérni. A nagy kérdés: mennyire sikerül megoldani az olyan klasszisok, mint Pálinger Katalin és Görbicz Anita pótlását?
Hosszú idő után Pálinger és Görbicz nélkül vesz részt nagy tornán a magyar válogatott (Fotó: Meggyesi Bálint - archív)
Hosszú idő után Pálinger és Görbicz nélkül vesz részt nagy tornán a magyar válogatott (Fotó: Meggyesi Bálint - archív)

Valószínűleg már júliusi kinevezésekor körvonalazódott Mátéfi Eszter fejében azok névsora, akikkel decemberben nekivághat a kínai világbajnokságnak, ám az élet és néhány játékos döntése átírta a kapitány elképzeléseit.

Arra lehetett számítani, hogy Görbicz Anita és Szamoránsky Piroska súlyos sérülése után nem épül fel teljesen a december 5-i rajtig, ám nem csak róluk kellett lemondania a szövetségi kapitányként első nagy világversenyére készülő Mátéfi Eszternek. Az évek óta a világ egyik legjobb kapusának számító Pálinger Katalin nem vállalta a vb-n való szereplést, bár a jövőben még szívesen áll a válogatott rendelkezésére. A kapitány fejfájásait Hornyák Ágnes fokozta, aki kevesebb mint egy hónappal a torna kezdete előtt jelentette be, hogy tanulmányai miatt szintén nem tud a csapat segítségére lenni Kínában.

Így a novemberi Pannon-kupán már az említettek nélkül vettek részt a mieink, akik közül Vincze Melinda a hollandok ellen súlyos kézsérülést szenvedett, így búcsút inthetett vb-álmainak. A helyére behívott Juhász Gabriella ezt követően az egyik edzésen orrtörést szenvedett, ám ő szerencsére elutazhatott a vb-re.

A mostani keretben hét olyan játékos található, aki a tavalyi macedóniai Eb-n tagja volt a magyar keretnek, és ugyanennyien vannak azok is, akiknek a kínai vb lesz az első nagy világversenyük.

KILÉPHETNEK AZ ÁRNYÉKBÓL

Közéjük tartozik Triffa Ágnes is, míg másik két kapusunk, Herr Orsolya és Pastrovics Melinda ugyan ilyen szempontból nem számít újoncnak, ám Pálinger Katalin miatt eddig többnyire a kispadon jutott nekik hely a nagy tornákon.

Bódi Bernadett a keret egészét nézve már a rutinos játékosok közé sorolható, és az utóbbi években stabil kerettag Kovacsicz Mónika kimaradásával úgy tűnik, ezúttal ő lesz az első számú jobbszélsőnk. A Békéscsabával eddig jó szezont fut, ráadásul a klubjában is Mátéfi Eszter keze alatt dolgozik, így mindketten tudják, mire számíthatnak a másiktól. Ha nem menne neki a játék, a győri Orbán Adrienn válthatja, akinek azonban a felnőttválogatottban még nincs túl sok tapasztalata, és egyelőre a klubjában sem ő áll a rangsor élén a posztját tekintve, hanem Katarina Mraviková.

BALKEZES ÁTLÖVŐ NÉLKÜL

A magyar válogatottban évek óta hiányposztnak számít a jobbátlövőé, a mostani keretben egy balkezes átlövő sem kapott helyet. Bulath Anita vagy Tomori Zsuzsanna szerepelhet itt a legtöbbször, és bár mindketten játszottak már korábban ezen a poszton, jobbkezesként igazán nem várhatjuk el tőlük, hogy rendre megszórják az ellenfelet.

A tavalyi Eb-n Sopronyi Anett személyében egy vérbeli jobbátlövő szerepelt az akkor még Imre Vilmos által irányított magyar válogatottban, ezúttal viszont nem kapott meghívót. A jelenleg a Hódmezővásárhely csapatát erősítő játékos a Nemzeti Sport érdeklődésére elmondta, igazából már a szeptemberi dániai világkupa után érezte – amelyen még ott volt a mieinkkel, de sok lehetőséget nem kapott –, nem biztos, hogy helyet kap a vb-keretben. Elmondása szerint a jövőben is keményen dolgozik majd, hogy kiérdemelje a válogatott kerettagságot, tisztában van vele, hogy van még miben fejlődnie. A Kínában szereplő lányoknak tiszta szívéből szurkol majd – mérkőzéseiket vásárhelyi csapattársaival együtt készül megnézni –, reményei szerint bebizonyítják, hogy kár volt őket előre leírni.

FIATALOK IRÁNYÍTANAK

Normális esetben – amikor nem sérült Görbicz Anita – nem kérdés, hogy kinek a kezében van a karmesteri pálca, ám a győri klasszis keresztszalag-szakadása miatt kénytelen kihagyni a vb-t. Távollétében két fiatal – nem mintha Görbicz öregnek számítana – kaphat szerepet az irányítóposzton. A 18 éves Kovacsics Anikó a válogatottban még nem, a Győri ETO-ban viszont már átélt néhány forró csatát, kérdés, hogy a BL-ben szerzett tapasztalatai mennyit jelentenek, valamint a sorozatterhelést mennyire bírja a klubjában is elég nagy próbatételnek kitett tehetség. A nemzeti csapatban azzal a Szucsánszki Zitával váltják majd egymást, aki a Ferencvárosban régóta kulcsembernek számít, és Zácsik Szandra távozása után még nagyobb teher és felelősség hárul rá. A zöld-fehéreknél már jó néhányszor megmutatta, hogy képes klasszis teljesítményre, remélhetőleg most ezt megteszi címeres mezben is.

JÓ FORMÁBAN LÉVŐ BALÁTLÖVŐK

A 2008-as Eb-t kihagyó Tóth Tímea újra ott van a lányok között, és ha valakitől elvárhatjuk, hogy húzza a csapat szekerét, akkor ő egyértelműen ezen játékosok közé tartozik. A Hypótól hazatérő átlövő Vácon ismét Németh Andrással dolgozik együtt, és hogy a formájával nincs baj, azt jelzi, hogy korábbi klubját, a Ferencvárost az ő 13 góljának is köszönhetően győzték le a váciak. Zácsik Szandra hosszú-hosszú huzavona után lett végül a Krim Ljubljana játékosa, ám hamar beilleszkedett, és az ő gólerős játékának is köszönheti a szlovén csapat, hogy a BL-ben elsőként biztosította helyét a legjobb nyolc között.

VÉRTEN: A BIZTOS PONT

Tóth Tímea mellett Vérten Orsolyától várhatjuk, hogy adott esetben a hátára vegye a csapatot. Mind a válogatottban, mind a Győrben nagy rutint szerzett már, és ha elkerülik a sérülések, valószínűleg nem rajta múlik a mieink jó szereplése. Mögötte elvileg Vincze Melinda várt volna bevetésre, ám a fehérváriak balszélsője a Pannon-kupán kéztörést szenvedett, így Mátéfi Eszternek az utolsó pillanatban is változtatnia kellett a keret összetételén, és Juhász Gabriellát hívta be Vincze helyére. A Győr, a Ferencváros és a Brassó korábbi, a DVSC jelenlegi játékosának nem sokkal ezután eltört az orra, ám szerencsére ennek ellenére vállalni tudta az utazást, és ha nem kap újabb ütést a sérült testrészre, valószínűleg nem gátolja a játékban.

ELŐSZÖR BIZONYÍTHATNAK

Az utolsó keretszűkítésnél Balogh Barbara is kikerült a csapatból, így a két beállónk Szabó Valéria (DVSC) és Tóth Katalin (Békéscsaba) lesz. Mindkettőjüknek ez az első jelentős világeseménye, így náluk tényleg az lesz a legnagyobb kérdés, hogy mennyire tudnak felszabadultan és a tudásuknak megfelelően játszani.

Szekeres Klárát azt követően aktiválta Mátéfi Eszter, hogy Hornyák Ágnes lemondta a részvételt. A békéscsabai átlövő a klubjában támadásban és védekezésben egyaránt alapember, a válogatottban azonban valószínűleg utóbbiban számít rá a szövetségi kapitány, aki Békéscsabán már jól megismerhette a 22. születésnapját éppen ma, december 1-jén ünneplő átlövőt.

Négy nappal a világbajnoki rajt előtt a magyar női kézilabda-válogatott kedden első kínai találkozóján (nem hivatalos felkészülési mérkőzésen) 30–24-re nyert a házigazdák ellen Szucsouban.

A MAGYAR KERET
Kapusok: Herr Orsolya (Vác), Pastrovics Melinda (Alcoa-Fehérvár), Triffa Ágnes (DVSC-Korvex)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Mondi-Békéscsaba), Orbán Adrienn (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Bulath Anita (DVSC-Korvex), Tomori Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
Irányítók:  Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-RightPhone)
Beállók:  Szabó Valéria (DVSC-Korvex), Tóth Katalin (Mondi-Békéscsaba)
Balátlövők: Szekeres Klára (Mondi-Békéscsaba), Tóth Tímea (Vác), Zácsik Szandra (Krim Ljubljana)
Balszélsők: Vérten Orsolya (Győri Audi ETO), Juhász Gabriella (DVSC-Korvex)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik