Megtöri-e a Szeged a német csapatok sorozatát?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.17. 10:44
null
Jonas Larholm (balra) szép sikerrel búcsúzna a Szegedtől (Fotó: Mirkó István)
A legerősebbnek tűnő együttes, a házigazda német Füchse Berlin vár a Pick Szegedre a férfi kézilabda EHF-kupa elődöntőjében. A sorozat legutóbbi tíz kiírását német csapat nyerte meg, ennek vethet most véget a Tisza-parti együttes. Juan Carlos Pastor vasárnap ünnepli 46. születésnapját, a szegedi csapat szép sikerrel járulhat hozzá a jeles alkalomhoz.

A szegediek pénteken elutaztak Berlinbe, és délután már a hétvégi küzdelmek helyszínén edzettek. A csapatban mindenki jól van, csak a bokaműtétből lábadozó Jonas Källman volt kénytelen itthon maradni. Carlos Pastor edző, Vadkerti Attila, Mikler Roland, Ancsin Gábor, Jonas Larholm és Roberto Parrondo az európai kupadöntők előtt kötelező sajtótájékoztató után indult a tréningre.

KUPATÖRTÉNELEM

A férfi EHF-kupában (1992-től) és elődjében, a nemzetközi szövetség által szervezett IHF-kupában (1982-től) óriási a német fölény: 19-szer Bundesliga-csapat nyert, és az utóbbi tíz évben csak német együttesé lett a trófea. Magyar sikert egyszer ünnepelhettünk: 1986-ban a győri Rába Vasas ETO legyőzte a fináléban a spanyol Alicantét. A végjáték négyes döntős rendszerét – a BL mintájára – tavaly vezette be az európai szövetség.
Az utóbbi 20 év győztesei:
1994:
Alzira Avidesa (spanyol)
1995: Granollers (spanyol)
1996: Granollers (spanyol)
1997: Flensburg (német)
1998: Kiel (német)
1999: Magdeburg (német)
2000: Metkovic (horvát)
2001: Magdeburg (német)
2002: Kiel (német)
2003: Barcelona (spanyol)
2004: Kiel (német)
2005: Essen (német)
2006: Lemgo (német)
2007: Magdeburg (német)
2008: Nordhorn (német)
2009: Gummersbach (német)
2010: Lemgo (német)
2011: Göppingen (német)
2012: Göppingen (német)
2013: RN Löwen (német)

A férfi kézilabda EHF-kupa négyes döntőjét a 2012–2013-as idényben rendeztek meg először, méghozzá különleges előjátékot követően. Ugyanis egy éve – és az idén is – a csoportküzdelmeket követően a negyeddöntőben csak három párharcot játszottak, mivel a házigazdának korábban elfogadott klub (tavaly a Nantes, ebben a szezonban a Füchse Berlin) a csoportjában az élen végzett. Ezért kapta a kedvezményt, hogy játék nélkül elődöntőbe jutott.

A Szeged a portugál Sporting CP kiverésével került a négy közé, miután a csoportjában hat meccsen tíz pontot szerezve az élen végzett. Ha a Nantes vagy a Presov nem tudta megállítani, hogy sikerült volna ez a lisszaboni gárdának?

„Ha visszagondolok, az európai kupában egyenletesen jó játékkal jutottunk mindig előrébb – emlékezett Ilyés Ferenc, a szegedi balátlövő. – A négyes döntő azonban más műfaj, erre külön kellett készülnünk. Igaz, a Magyar Kupában is hasonló volt a lebonyolítás, de a két tornát nem lehet összehasonlítani. Nyilván bravúr kell a Berlin ellen, de erre készültünk, remélem, meg is tudjuk valósítani.”

Sok, de lehet, hogy minden a kapusokon múlhat – mint már annyiszor a Szeged legforróbb, sikerrel megvívott tétmérkőzésein.

„A Bundesliga élcsoportjához tartozó Berlin ellen csakis a legjobb játékunkkal lehet esélyünk, de nem mondanám, hogy esélytelenek vagyunk – bizakodott a végtelenül sikerorientált Mikler Roland. – Azzal a véleménnyel nem értek egyet, hogy a Füchsének csak egy jó sora lenne. A vezéregyéniségei helyére a cserepadról sok kitűnő játékos érkezik. Nem véletlen, hogy Német Kupát nyert a Berlin.”

MIKLER SZERINT EXTRA TELJESÍTMÉNYEKRE LESZ SZÜKSÉG

Elszántan és a bajnoki döntőben visszaszerzett önbizalommal várta a berlini tornát Ancsin Gábor, akinek a góljai sorsdöntőek lesznek.

„Egy lapra kell feltennünk mindent – tervezgetett a jobbátlövő. – Ha a Berlint legyőznénk szombaton, a vasárnapi fináléban már majdnem mindegy, melyik csapat lenne az ellenfelünk. Papíron nyilván erősebb a Montpellier, de ebben a sajátos lebonyolításban bármi megtörténhet. Mind a négy gárda optimistán és motiváltan lép pályára. Bizakodom, mert jó formában vagyunk, és ezt a bajnoki döntő második meccsén is megmutattuk.”

A PÉNZDÍJ (EURÓBAN)

1. hely: 100 ezer
2. hely: 50 ezer
3. hely: 25 ezer
4. hely: 10 ezer
Összehasonlításul: a férfi BL-ben már a csoportba jutástól kezdve (40 ezer euró), majd fordulónként jár pénz a csapatoknak. Ha a Veszprém megnyeri a BL-t összesen 495 ezer eurót keres.

A Szeged edzője, Juan Carlos Pastor vasárnap ünnepli 46. születésnapját, amelyhez a csapat is hozzájárulhatna egy szép sikerrel:

„Nem foglalkozom most a születésnapommal. Majd meglátjuk, hogyan alakul. Felkészültünk, de lépésről lépésre haladunk. Fogalmam sincs, milyen ajándékra számítsak” – mondta Pastor az európai szövetség honlapjának.

„Az első ajándék az lehetne, ha bejutunk a döntőbe, a másik pedig a trófea megnyerése, de mindezek egyelőre csak álmok, messze állunk tőle” – tette hozzá Vadkerti Attila.

„Együttesünk kilenc éve még a német másodosztályban játszott, idén pedig a Bundesliga egyik élcsapataként megnyerte a Német Kupát. A hét végén újabb nagy siker következhet hazai pályán, az EHF-kupában. Már tudjuk, milyen a siker íze, és újra szeretnénk nyerni” – mondta Dagur Sigurdsson, a Füchse edzője.

A két gárda eddig egyszer találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon, méghozzá az előző szezon BL-csoportkörében: akkor a Füchse Berlin 29–22-re nyert Szegeden, hazai pályán pedig 29–24-re diadalmaskodott. Érdekesség, hogy a férfi EHF-kupa legutóbbi tíz kiírását német csapatok nyerték (bővebben keretes írásunkban), azaz ezt a sorozatot szakíthatja meg a Szeged, amennyiben az elődöntőben legyőzi esélyesebb riválisát.

FÉRFI KÉZILABDA EHF-KUPA
NÉGYES DÖNTŐ (BERLIN)
ELŐDÖNTŐ

Füchse Berlin (német)–Pick Szeged 14.30 (Tv: Digi Sport 1)
Montpellier (francia)–Constanta (román) 17.15 (Tv: Digi Sport 1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik