Lemaradtunk az elődöntőről, csak üldöztük a szlovénokat

Vágólapra másolva!
2012.01.24. 21:50
null
Fazekas (képünkön) és Mikler is szinte csak akkor találkozott a labdával, amikor a kapuból kiszedte azt<br />(Fotó: Mirkó István)<br />
Címkék
A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a magyar együttes kétgólos vereséget szenvedett Szlovéniától. Mindez azt jelentette, hogy a záró fordulótól függetlenül eldőlt a továbbjutás a csoportból, hiszen Spanyolország és Horvátország jutott be az elődöntőbe.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A nap első találkozóján Spanyolország az Izland elleni ötgólos győzelemmel (31–26) elsőként biztosította helyét az elődöntőben a csoportból. A kora esti meccsen két sportági nagyágyú mérte össze az erejét, a horvátok a telt házas támogatást élvezve remek második félidei játékkal és hét (29–22) góllal nyertek Franciaország ellen. A címvédő francia együttes eddig sem nagy továbbjutási reményei ezzel a vereséggel végleg elszálltak, ellenben a győztes nagy lépést tett az elődöntő felé.

A kapunkban Mikler Roland kezdett, először a szlovének támadtak. Tiszta pirosban a mezőnyjátékosaink: Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Lalusa Balázs, Ilyés Ferenc, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő alkotta a kezdőnket. A győzelemittas horvátok elhagyták ugyan a csarnokot a kezdésre, de egy jó erős félházas magyar tábor így is összejött. Zúgott a "Ria, ria, Hungária!"

1. félidő

1–5. perc Mocsai Tamás állt bele egy emberes löketbe, ebből született meg a mérkőzés első gólja, de büntetőből gyorsan egyenlített az ellenfél. Támadásban egyet cseréltünk, Laluskát Császár Gábor váltotta. Keményen védekeztünk, a szlovénok csak sokára találtak meg az utat a kapunkig, de megtalálták, átvették a vezetést (1–2).

6–10. perc Döntően a mi hatosunk előtt folyt a játék, Laluska után Ilyés is sárgát kapott, ennél lényegesen jobban örültünk, hogy Iváncsik Gergő egyenlített egy kontrából. Bár átlövésből lebontottak minket a szlovénok, Császár is elkezdte a gólgyártást, ismét egyenlő lett, jól kapaszkodtunk. "Magyarok, magyarok!", adott biztatást a tábor, de sajnos Mocsai Tamás belement a falba. Ilyés két percet kapott, nehéz pillanatokat élhettünk át (3–4).

11–15. perc Az ötödik szlovén gólnál, illetve utána Zubait is kiállították, másfél percig négy a hat ellen játszhattunk. Beálló és balszélső nélkül játszottunk, támadásban belépett Putics Barna, de hiába mozgott sokat a négy ember, csak lövésig jutottunk, gólig nem. Nem úgy az ellen, de legalább egy emberünk már visszajöhetett...

„Mindent bele, mindent bele!”, adta ki a taktikai utasítást a lelkes magyar tábor, majd ennek tudatában hat mezőnyjátékosra kiegészülve Zubairól fújtak kiállítást. Harsányi azonban telibe lőtte Gorazd Skof kapust. Ami nem ment a szélről, ment a labdaszerzés után ziccerbe kerülő Ilyésnek. Kár érte, hogy kapkodtunk, így nem kerültünk még közelebb hat az öt ellen játszva (4–6).

16–20. perc Zubai azonban újabb kiállítást harcolt ki, de támadásaink befejezéséből hiányzott a koncentráció, és ami nagyobb baj, a gól. Az ellen viszont emberhátrányban is betalált. Zubai góljával azonban legalább ikszre mentettük ezt a két percet. Skof kapust körbelőttük, minden részét eltaláltuk már, sajnos a szlovének a kapunk hálójával tették meg ugyanezt. Zubai beállóból, Harsányi egy kiváló lefordulást bemutatva kontrából volt eredményes, máris felzárkóztunk. De kellettek volna a kapusbravúrok, amik viszont nem jöttek (8–10).

Harminc gólt dobtunk, de hátul nem tudtuk megfogni az ellenfelet (Fotó: Mirkó István)
Harminc gólt dobtunk, de hátul nem tudtuk megfogni az ellenfelet (Fotó: Mirkó István)

21–25. perc A falból kilépő Laluska a levegőben ragasztotta a szlovén átlövőt, majd Mikler is védett alkarral, de eladtuk a labdát támadásban, a közte egy helyett megint közte három lett. Mocsai Tamás kilőtte a bal felsőt, de kulcs a védőmunkán volt. Érezte ezt a publikum is, és "Védekezz, védekezz!" felkiáltással volt csapatunk nyolcadik embere. Majd kisvártatva csak a hetedik: Ilyés megkapta a második kiállítását is. Emberhátrányban is ziccerig vittünk egy támadást, de Iváncsik Gergő hiába tüzelt beállóból, a végállomás ezúttal is Skof volt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a következő támadásunknál kikérte az idejét (9–12).

26–30. perc A földön fekvő Mocsai Tamást átugró Harsányi a szélről Skofot találta el, de Putics lövése már gólt ért. Közben Miklert Fazekas Nándor váltotta a kapunkban. Mocsai Tamás sokat kapott, Jure Dobelsektől például akkorát, hogy az utóbbinak két percet ért, bármennyire is elégedetlenkedett miatta. Iváncsik Gergő góljával megint felzárkóztunk egygólos hátrányra, a szlovén időkérést gól is követte. Védekezésben Schuch Timuzsin is érkezett, Mocsai Tamást pedig Ancsin Gábor váltotta a hajrára. Utóbbi nem sokat vacakolt, egy passz után villant. Skof mozdulni nem tudott. Borut Mackovsek viszont hármas blokkot is átlőtt, a félidő utolsó momentuma mégis a miénk, egészen pontosan ismét Ancsiné (13–14).

2. félidő

31–35. perc Ancsin harmadik lövését már megfogta Skof, majd a kontrából megint az ellenfél előnye nőtt. Másik Gáborunk, Császár azonban betalált, de a visszarendeződésnél egy szlovén elterült a felezőnél, erre Puticsot kiszórták. Beszállt a játékba Nagy Kornél is, Ancsin közben sistergős kapufát lőtt, a labda a félpályáig pattant vissza. Nekünk ennyi, a szlovéneknek újabb gól adatott. "Harcoljatok, harcoljatok!" biztatta kedvenceit a magyar tábor. Kiegészültünk, Ancsint Krivokapics Milorad váltotta jobbátlövőben (14–18).

36–40. perc Blokkolt lövésünket a következő támadásnál belemenés követte – mindezt emberelőnyben –, kezdtük elveszíteni a fonalat. Ráadásul újabb indításgólt kaptunk, miközben Zubai beállós ziccerét védte Skof. Kapufa után a szlovének a kipattanóból újabb gólt szereztek. Ezt a két percet elszúrtuk, ahelyett, hogy felzárkóztunk volna, nőtt a hátrányunk. Méghozzá a 0–5-ös periódus után hatra (20–14). Krivokapics azonban megzörgette a hálót, de Ilyés az ellentámadást követően kipontozódott, a csapatkapitány megkapta harmadik kiállítását is. Az újabb szlovén gól után Fazekas visszaadta a magyar kaput Miklernek (16–21).

41–45. perc Putics, Nagy Kornél és Krivokapics támadott hátrányban középen, utóbbinak Harsányi csinált helyet a szélen, és ő Skof alatt a kapuba is pattintotta a labdát. Közben támadásnál beállóba Szöllősi Szabolcs is megérkezett, de elsősorban a védekezésünktől remélhettük a feltámadást. A szlovének hét mezőnyjátékosa indult rohamra, de a bírók gyorsan átlátták a nem mindennapi taktikai trükköt. A plusz egy helyett mínusz egy fővel maradtak a pályán. Putics gyorsan be is vágta, miként a labdaszerzés utáni kontránál pályán maradó Laluska is. Sajnos, újabb labdaszerzés után Putics ziccerben fejen dobta Skofot, de a labda legalább nálunk maradt (20–23).

46–50. perc Fáradtak a szlovénok, de nem annyira, hogy Uros Zorman egy betörés után ne mozdítsa el övéit a holtpontról, megtörve ezzel a több mint négyperces gólcsendjüket. Puticsnál volt az erő, de a szélről az eddig csendes Luka Zvizej is tiszteletét tette. Krivokapics príma passzát Szöllősi váltotta gólra, majd megint Putics, de a kettő között a szélről ismét gólt kaptunk. Így csak az eredményt tudtunk tartani, nem igazán tudunk feljönni az ellenfél nyakára (24–27).

51–55. perc Krivokapics volt a másik húzóemberünk, két góljával megint felzárkóztunk közte kettőre. Védekezésünk nem lankadt, labdaszerzés után máris Iváncsik Gergő használhatta ki a ziccert. A szlovének gyorsan időt is kértek. Mikler védett, így esélyünk adódott az egyenlítésre. A 8. perc elején volt legutóbb egál... Sajnos, nem éltünk vele, szerzett labdából gólt érő kontrát vittek a szlovének. "Hajrá Magyarország!", élt együtt a közönség a játékkal, de hátrányunk előbb megint háromra, majd újabb elkapkodott támadás után már négyre nőtt. Mikler helyett visszaállt a magyar kapuba Fazekas (27–30).

56–60. perc Keddi legjobbunk, Putics csökkentette a hátárnyunkat kettőre a záró öt perc elején, a kapufára vágott szlovén büntetőt azonban Dragan Gajic gólra váltotta. Az 57. perc elején, mínusz háromnál emberelőnyt kaptunk. Putics gyors gólját követően a szlovénok csak maszatoltak támadásban, húzták az időt, de hiába jeleztek passzívot a bírók, Luka Zvizej büntetőt harcolt ki, amit Gajic ezúttal elsőre értékesített. Labdaeladás után Fazekas szlovén ziccert védett, nagyon kellett már egy védés. Támadófault miatt azonban elvették tőlünk a labdát. Nem volt két perc, hátrányunk mindig három volt. Az újabb szlovén hetes a kapufán végezte, de az idő szaladt, egy perc volt hátra. Siettünk, mert sietnünk kellett, a kapkodásba rossz lövés csúszott. Császár góljával feljöttünk mínusz kettőre, de a másodpercek leperegtek (30–32).

KRASZ EMIL (Újvidék)

MOCSAI: KÉT ELLENTÉTES FÉLIDŐ, SOK ELADOTT LABDA, RUTINTALANSÁG

FÉRFI KÉZILABDA EB, SZERBIA
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 2. FORDULÓ
SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 32–30 (14–13)
Újvidék, 4500 néző. V: Geipel, Helbig (németek)
SZLOVÉNIA: SKOF – GAJIC 13 (4), DOLENEC 5, Gaber, M. Zvizej 1, ZORMAN 4, L. Zvizej 2. Csere: Prost (kapus), Spiler 1, Pucelj, Miklavcic 3, Dobelsek 2, Mackovsek 1, Skube. Szövetségi kapitány: Denis Boric
MAGYARORSZÁG: Mikler – Harsányi 2, Mocsai 2, Császár 5 (1), Zubai Sz. 2, Ilyés 1, Iváncsik G. 3. Csere: Fazekas (kapus), Laluska 1, PUTICS 7, Schuch, Ancsin 2, Nagy K., KRIVOKAPICS 4, Szöllősi Sz. 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Az eredmény alakulása. 8. p.: 3–3. 12. p.: 6–3. 18. p.: 9–5. 22. p.: 11–9. 28. p.: 13–11. 32. p.: 15–14. 38. p.: 20–14. 32. p.: 23–17. 35. p.: 23–20. 49. p.: 26–22. 51. p.: 27–26. 54. p.: 30–26. 56. p.: 30–28.
Kiállítások: 12, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 1/1
A CSOPORT KORÁBBI MÉRKŐZÉSEIN
Spanyolország–Izland 31–26 (17–13)
Franciaország– Horvátország 22–29 (12–11)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 4 3 1 108–98 +10 7
2. Horvátország 4 3 1 113–104 +9 6
3. Szlovénia 4 2 2 121–121 0 4
4. Magyarország 4 1 1 2 101–106 –5 3
5. Izland 4 1 3 114–117 –3 2
6. Franciaország 4 1 3 99–110 –11 2
Spanyolország és Horvátország már elődöntős.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik