Lékai Máté nem játszhat az Eb-n

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2012.01.11. 13:42
null
Lékai Mátét az idei Eb-n nem láthatjuk kapura lőni (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Jó és rossz hírek is napvilágot láttak a szerbiai Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott szerdai sajtótájékoztatóján. A kerettel kapcsolatos legfontosabb fejlemény, hogy Lékai Máté sérülése nem jött rendbe, így az irányító nem szerepelhet a tornán.

 

A szúró fájdalom nem múlik Lékai Máté térdében, így a Pick-Szeged irányítója kényszerűségből kikerült a keretből. Pénteken artroszkópos beavatkozás vár rá.

Jelenleg 19-en vannak a jelöltek (Grebenár Gábor már visszatért spanyol klubjához), Mocsai Lajos a csütörtöki, Bahrein elleni szegedi felkészülési mérkőzés után nevezi meg azt a 18 játékost, akikkel elutazik Szerbiába. Az egy itthon maradó ember négy– egyelőre meg nem nevezett– játékos közül kerül ki. A kapitány azt még nem tudja, hogy az oroszok elleni első csoportmérkőzésünkre benevezi-e a maximálisan lehetséges 16 játékost vagy csak 15-öt. Utóbbi esetben a franciák vagy a spanyolok elleni meccsek előtt választhatna a rendelkezésre álló tartalékok közül. A csoportkör zárását követően két játékost lehet cserélni.

A csapat 20 millió forintot kap, ha kiharcolja az olimpiai részvételt. Amennyiben ez már az Eb-n sikerül a fiúknak (megnyerik a tornát vagy második helyen végeznek a világbajnok franciák mögött), akkor plusz 15 milliót kapnak, azaz összesen 35 milliót. Az olimpiai kvóta nélküli dobogós Eb-szereplés 12 millió forintot ér a keretnek, a 4–6. hely 8 milliót, a 7–8. hely pedig 5 milliót.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke elmondta: a célkitűzés az első nyolc hely valamelyike. A játékosok napidíját érintve az elnök azt mondta: a korábbi világversenyhez képest jóval magasabb, 40 euró lesz, és mindenki rendelkezik majd az MKSZ, valamint az európai szövetség (EHF) által megkötött biztosítással is.

Vetési tájékoztatása szerint a magyar válogatott meccseire eladott jegyek 40 százaléka hazánkban talált gazdára, azaz az újvidéki csarnokban legalább 3 ezer honfitársunk buzdítja majd a mieinket. A szövetség vezetői tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a szerb határon minél hamarabb átjuthassanak az érvényes jeggyel rendelkező szurkolót. Vetési ezzel együtt arra kérte a drukkereket, hogy időben induljanak el a mérkőzésekre.

A magyar nemzeti együttes a tavalyi vb-hetedik helyezésével – már Nagy László nélkül – biztos résztvevője az április 6-8. közötti olimpiai selejtezőnek, ahol három másik csapattal találkozik. Az az Eb után derül ki, kik ellen kell pályára lépni. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a Mocsai-csapat vagy Dániában, vagy Spanyolországban, vagy Svédországban vívja a kvalifikációt. A 2013-as spanyolországi vb-re is lehet indulási jogot szerezni Szerbiából. A rendező spanyolok és a címvédő franciák mellett a további három legjobb csapat jut ilyen lehetőséghez.

Az EHF a kontinensviadal nyereségének tíz százalékát arányosan szétosztja majd a tornára játékosokat adó klubok között.

A Mocsai-gárda csütörtök 18.15 órától Bahrein legjobbjai ellen vívja záró felkészülési meccsét Szegeden. A játékosok ezen a meccsen gyászszalaggal lépnek pályára a kedden elhunyt Klembucz Ferencnek, a válogatott korábbi masszőrének emlékére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik