Kurtovic, N. Mörk; Broch, Snelder: elérhető-e az Eb-cím nélkülük?

Vágólapra másolva!
2018.11.29. 14:22
null
Nora Mörköt is elborzasztotta Amanda Kurtovic sérülése (fotó: tv2.no)
A világbajnok és házigazda Franciaország, illetve az olimpiai bajnok Oroszország mérkőzése révén igazi rangadóval rajtol ma este 21 órakor Nancyban a női kézilabdázók Európa-bajnoksága. Ellenfélnézőnkben végigmegyünk a 16 csapatos mezőnyön – vajon túlteszi-e magát Norvégia és Hollandia a kulcsemberei hiányán? 

A december 16-ig tartó kontinensviadalt öt helyszínen rendezik meg. Nancy mellett Nantes, a magyar válogatottat is vendégül látó Montbéliard és Brest ad otthont a csoportkörnek. Előbbi két városban rendezik a középdöntős meccseket, majd az elődöntőt és a helyosztókat már fővárosi közönség elé viszik a párizsi Bercy-csarnokba. A lebonyolításban nincs változás az elmúlt évek Eb-ihez képest: a négy négycsapatos csoportból az első három lép tovább, majd a továbbjutók A/B-, illetve C/D-ágon a középdöntő három meccsével folytatják. A két középdöntős csoportból egyaránt két csapat jut az elődöntőbe. Hazai pályán a franciák – pláne vb-címvédőkként – feltétlenül a fő esélyesek közé tartoznak, illetve természetesen a tavalyi világbajnokság másik két dobogósa, Norvégia és Hollandia is ide sorolandó, ám gondot okozhatnak számukra a hiányzók. De lássuk a részleteket csoportbontásban!

FELSŐ ÁG: MEGSZORÍTHATÓ-E A HÁZIGAZDA?

Az első meccs és a házigazda is megkívánja tőlünk, hogy a sort a B-csoporttal kezdjük. Olivier Krumbholz szövetségi kapitány csak szerda este, az utolsó edzés után szűkítette két fővel 16-osra FRANCIAORSZÁG felkészülési keretét. Ahogy az várható volt, az egyik kimaradó a kapus Catherine Gabriel lett, aki Amandine Leynaud és Laura Glauser mögé szorult a sorban. Glauser benevezése azt is jelenti, hogy a 25 éves kapuvédő – aki Gabriel mellett a világbajnok Cléopatre Darleux-t is megelőzte a versenyfutásban – a tavalyi vb kihagyása után és hét hónappal kislánya születését követően máris visszanyerte helyét a keretben. A másik „kiszűkített” Jannela Blonbou lett, aki a mieink ellen biztosan nem nyújtotta legjobb formáját a Möbelringen-kupán, így némi meglepetésre a 17 éves beálló, Pauletta Foppa készülhet élete első világversenyére csupán napokkal azt követően, hogy Norvégia ellen megszerezte első gólját az A-válogatottban. Érdekesség, hogy Foppa válogatottbeli szerepeltetéséhez hatósági engedélyre volt szükség, mert december 22-ig még hivatalosan is kiskorúnak számít…

A Brest szupertehetséges tinédzsere a két metzi, Astride N'Gouan és Béatrice Edwige számára jelent riválist a posztra, ők ketten azok közé a játékosok közé tartoznak (összesen 13-an vannak), akik megmaradtak a tavalyi vb-győztes együttesből. Tehát a franciáknál a vérfrissítés mellett is megvan az állandóság, ráadásul a keret nagy része együtt játszik a két francia élcsapatban: a két magyarországi légióst, Leynaud-t és a siófoki Estelle Nze Minkót leszámítva nincs légiós, így a játékkapcsolatok csak erősödtek.

Laura Glauser néhány nappal ezelőtt a kislányával


Papírforma alapján a francia válogatott fő ellenfeleOROSZORSZÁGlehet a csoportban, amelynél egyáltalán nincs légiós. Jekatyerina Iljina az előző szezon végén könnyek között jelentette be visszavonulását, így rá nem számíthatott Jevgenyij Trefilov, akinek csapata minden bizonnyal ezúttal is a Darja Dmitrijeva, Anna Vjahireva kettősre épül. A kapuba visszatér Anna Szedojkina, míg a másik választott Kira Truszova (Asztrahanocska). A tavalyi, katasztrofális véget érő vb (34–17 a norvégok ellen a negyeddöntőben) két kapusa, Viktorija Kalinyina és Jelena Utkina nincs a csapatban. Az olimpiai bajnok orosz válogatott Rio óta nem villog: a 2016-os Eb-, majd a 2017-es vb-szereplés sem hozott kiugró eredményt, a selejtezőkön Romániában és Ausztriában is kikapott a csapat, míg a múlt héten a román B-válogatottól szenvedett vereséget, igaz, arra a tornára négy kulcsjátékos nem utazott el (Dmitrijeva és Vjahireva mellett Anna Petrova és Polina Kuznyecova).

A két gigász mellett MONTENEGRÓ és SZLOVÉNIA kapott helyet a csoportban. Előbbi a mutatott forma alapján akár meg is szoríthatja az oroszokat. Montenegró ugyanis a múlt héten kétszer is legyőzte idegenben Svédországot (naná, a svéd tréner, Per Johansson irányításával…), ami feltétlenül tekintélyt parancsoló, még ha nehéz is elképzelni, hogy a balkániak fiatal és rutinos vonalat egyaránt felvonultató kerete kiegyensúlyozottan minden meccsen csúcsformát hozzon. A korábbi váci edző, Uros Bregar irányította szlovén válogatottnál alighanem már a pontszerzést is pozitívumként fognák fel. Vérmes reményei nem lehetnek, hiszen már a tornára is csak a selejtezőcsoportok legjobb harmadikjaként jutott ki (egyetlen gól különbséggel megelőzve Ausztriát). Ana Gros és az elmúlt BL-szezon legjobb fiatalja, Tjasa Stanko révén okozhatnak kellemetlenséget az ellenfeleknek.

A montenegróiak szokatlan bemelegítéssel igyekeznek megalapozni a jó Eb-hangulatot


A B-csoport tagjai továbbjutás esetén utazhatnak Nantes-ba, amely az első ránézésre legkiegyenlítettebb és legnehezebben jósolható A-csoportot látja vendégül az első körben. Ebbe a négyesbe kalapbeosztás szerint DÁNIA érkezik a legjobb eredménnyel. Az északiak válogatottja a 2004-gyel záruló aranygeneráció óta nagy tornán csak egyszer, 2013-ban szerzett érmet, és most is legfeljebb második vonalas esélyesként lehet emlegetni, a Möbelringen-kupán a mieink is megtapasztalhatták erejét és gyengeségét. Az első sor Sandra Tofttal, Trine Östergaarddal, Anne Mette Hansennel és a torna előtt a meniszkuszával szenvedő Stine Jörgensennel masszívnak tűnik, ám az áttöréshez megingás nélkül hozniuk kell a csoportmeccseket, ami nem lesz egyszerű.

Különösen érdekesnek érkezik a skandináv rangadó az első körben SVÉDORSZÁG ellen, ez a tavalyi vb-negyeddöntő visszavágója lesz. A sárga-kékek az elmúlt években összességében jobb eredményeket szállítottak, és azt a meccset is megnyerték. A svéd kapitány, Henrik Signell szövetsége honlapjának hangsúlyozta, nem aggódik különösebben a Montenegró elleni hibák miatt, mert csapata jó úton jár, és sok taktikai variációt próbálgatott, Isabelle Gulldén például kifejezetten sokat pihent a páros összecsapáson, amire ritkán volt példa az utóbbi időszak válogatott meccsein.

Az északi csatározásba beleszólhat SZERBIA, bár déli szomszédunk két vereséget szenvedett a Kárpát-kupán, ami Dragana Cvijics hiányzása ellenére sem jó előjel (a beálló kisebb sérülése várhatóan rendbe jön a rajtra). A szerb keret hiába áll jó nevekből, a 2013-as hazai vb óta Andrea Lekicséknek egyszer sem sikerült maradandót alkotniuk, így nyomás van Ljubomir Obradovics kapitányon.

LENGYELORSZÁG eredményei Kim Rasmussen távozása óta visszaestek (lásd a tavalyi vb-szereplést – 17. hely), de az Eb-re sima volt a kijutás, és a lengyelek szeptemberben a dániai felkészülési tornán alaposan meglepték az ellenfeleket, legyőzték Dániát és Franciaországot is. A múlt heti, Alicantéban rendezett felkészülési viadalon Brazíliát megverték, Spanyolországtól és Németországtól kikaptak. Nagy kérdés, hogy e hektikusság közepette Franciaországban melyik arcukat mutatják.

Nem feltétlenül találnák ki, hogy ők a lengyel női kéziválogatott tagjai, ugye?


ALSÓ ÁG: A NORVÉG VAGY A HOLLAND KULCSEMBEREK HIÁNYOZNAK MAJD JOBBAN?

A „magyar csoportban” szereplő HOLLANDIA problémáiról – igaz, klubszinten – sok szó esett idehaza is. Az elmúlt négy tornán négyszer a legjobb négy közé jutó és a dobogóról csupán egyszer lemaradó hollandok ezeken a viadalokon a világ egyik legjobb beállópárosát tudhatták a magukénak, ám Yvette Broch karrierszüneteltetése, valamint Danick Snelder sérülése jelentősen megszaporította Helle Thomsen gondjait. A dán szakember egyébként időközben a norvég Molde HK kispadját is elvállalta, így a válogatottnál maga mellé vette asszisztensként minden idők egyik legjobb holland kézilabdázóját, Olga Assinkot. A keretkijelölésnél négy „tornaújoncot” is számításba vettek: Delaila Amega, Rinka Duijndam és Merel Freriks Németországban, Dione Housheer Dániában pallérozódik. Közülük a HSG Bensheim/Auerbach játékosa, Freriks a keret egyetlen beállója. Grooték egy felkészülési meccset játszottak, azon három góllal legyőzték Angolát.

A nők polgárőrségbeli integrációjának 30. évfordulója alkalmából a spanyol válogatott tagjai – a „harcosok” – a Polgári Gárda egyenruhájába öltöztek (Fotó: Marca)
A nők polgárőrségbeli integrációjának 30. évfordulója alkalmából a spanyol válogatott tagjai – a „harcosok” – a Polgári Gárda egyenruhájába öltöztek (Fotó: Marca)


SPANYOLORSZÁG
sokkal inkább meccsfókuszú felkészülést választott, és Alicantéban – csupán a brazilok ellen pontot veszítve – meg is nyerte a hazai rendezésű tornát. A spanyolok legjobbja a balszélső Soledad López volt, aki három meccsen 12-szer mattolta az ellenfeleket. Figyelmeztető jel, hogy a spanyol válogatott a tavalyi vb óta csupán egyszer kapott ki (a németországi Eb-selejtezőn márciusban), és a nyári Mediterrán Játékokat is beleszámítva 15 meccs óta veretlen. A spanyol keretnek ezúttal is tagja Nerea Pena és Mireya González, nincs viszont Elisabeth Chávez és a sérült Alexandrina Cabral Barbosa, illetve a válogatottsági rekorder Marta Manguéval és a csapat nélküli Macarena Aguilarral sem számol Carlos Viver kapitány.

Valószínű, hogy a biztos továbbjutáshoz HORVÁTORSZÁG válogatottját kell legyőzniük a mieinknek a második mérkőzésen. A horvátok a legutóbbi három Eb-jük egyikén sem jutottak tovább a csoportból, a vb-kre ki sem jutottak. A kontinensviadalra ráadásul új csapatot kellett építenie Nenad Sostaricnak, ugyanis az utolsó Eb-selejtező után Vesna Milanovic-Litre, Maja Koznjak és Aneta Benko is elbúcsúzott a címeres meztől. Senki sincs 29 évesnél idősebb a keretben, a legtapasztaltabb játékosnak a siófoki beálló, Katarina Jezic nevezhető a mintegy 60 válogatottságával.

Nora Mörköt is elborzasztotta Amanda Kurtovic sérülése (fotó: tv2.no)
Nora Mörköt is elborzasztotta Amanda Kurtovic sérülése (fotó: tv2.no)
NB I-ES LÉGIÓSOK AZ EURÓPA-BAJNOKI KERETEKBEN*
Csehország (2): Markéta Jerábková (Érd), Jana Knedlíková (Győri ETO)
Dánia (2): Lotte Grigel (Debrecen), Anne Mette Hansen (Győri ETO)
Franciaország (2): Amandine Leynaud (Győri ETO), Estelle Nze Minko (Siófok)
Hollandia (1): Nycke Groot (Győri ETO)
Horvátország (1): Katarina Jezic (Siófok)
Lengyelország (1): Joanna Drabik (Siófok)*
Montenegró (2): Jelena Deszpotovics (Debrecen), Andrea Klikovac (Kisvárda)
Norvégia (4): Kari Brattset, Veronica Kristiansen, Stine Oftedal (Győri ETO), Silje Solberg (Siófok)
Románia (5): Denisa Dedu, Melinda Geiger, Gabriela Perianu (Siófok), Ana Maria Dragut (Kisvárda), Madalina Zamfirescu (Debrecen)
Spanyolország (2): Nerea Pena (Ferencváros), Mireya González (Siófok)
Szerbia (6): Szanja Radoszavljevics (Vác), Katarina Krpezs-Slezak, Jelena Lavko (Érd), Tamara Radojevics (Kisvárda), Katarina Tomasevics (Dunaújváros), Alekszandra Vukajlovics (Békéscsaba)
* Változások előfordulhatnak. A torna rajtjára (az első meccs előtt) 16 játékos nevezhető, a csoportkör során kettő, a középdöntő alatt újabb kettő, majd a döntő hétvégén ismét két játékos cseréjére van lehetőség a bő (28-as) nevezési listából.

Az ág másik feléről, a D-csoportból érkező csapatok közül NORVÉGIÁT nem kell bemutatni: a legutóbbi hét Eb-ből hétszer döntőző, hatot megnyerő északiak négy alapembere is Magyarországon szerepel. A Möbelringen-kupán látható volt, hogy még erősen gyakorló üzemmódban is más sebességet képvisel, mint az ellenfelek többsége. Thórir Hergeirsson számára ugyanakkor nagy csapás Amanda Kurtovic elvesztése, jobbátlövő poszton Nora Mörk után másik világklasszisára sem számíthat az izlandi tréner, aki így Linn Jörum Sulland mellett a kristiansandi Silje Waadét is viszi az Eb-re (vele együtt így hét játékos van a Vag Vipersből a szűk keretben). Nem szerepel a vb-n Kari Aalvik Grimsbö sem, ám Katrine Lundéval és Silje Solberggel a keretben a kapusposzton aligha lesznek problémák, meg amúgy is: a norvég csapatjáték és hátország annyira erős, hogy még így is az Eb meglepetése lenne, ha a címvédő nem lenne ott az érmek elosztásánál.

A másik két továbbjutó helyért Csehország, Németország és Románia verseng a négyesben. Játékosanyag-erősségben CSEHORSZÁG lenne hagyományosan a rangsor alján, ám Jana Knedlíkováék történetük legjobb világbajnokságán vannak túl, és a márciusi dániai vereségük (20–21) óta veretlenek. Persze kérdés, hogy a Svájc, a Horvátország és a Szlovákia elleni győzelem szintje mennyit ér majd az Eb-ellenfelekkel szemben, ám a cseheket két rutinos belső emberük (Michaela Hrbková és Petra Manaková) hiánya ellenére is hiba lenne leírni – persze mi ezt már csak tudjuk jól.

ROMÁNIA a felkészülés során simán megnyerte a Kárpát-kupát, a döntőben az oroszokat elintéző saját B-csapatával szemben, tehát Cristina Neaguék jó előjelekkel várják a tornát. Ambros Martín utazó keretébe bekerült Valentina Ardean-Elisei is, aki 15 évvel ezelőtt (!) szerepelt először nagy nemzetközi tornán. Mellette Neagu és a siófoki Melinda Geiger (egyike az öt magyarországi légiósnak) utazik még több mint 100 válogatottsággal a háta mögött a kontinensviadalra, ám érdekesség, hogy a keretből csupán három játékos (Neagu, Aneta Udristioiu és Cristina Laslo) szerepelt az ősszel a BL-ben.

Ezzel szemben NÉMETORSZÁG válogatottjába hat résztvevőt ad a két német BL-csapat, légiós viszont csak egy van: a metzi Xenia Smits. A tavalyi vb-kerethez képest a rutinos nevek közül ilyen-olyan okokból nincs az utazók között Clara Woltering, Isabell Klein, Anna Loerper, Kim Naidzinavicius és Svenja Huber sem, azaz a német csapat jelentősen átalakulóban van, és kérdéses, hogy az elmúlt években is rendre „fekete ló” érzetet keltő válogatott mire lesz így képes.

A magyar kézilabda-válogatottról később olvashatják részletes Európa-bajnoki beharangozónkat!

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ – A MAI PROGRAM
B-CSOPORT (NANCY)
21.00:
Franciaország–Oroszország (Tv: Sport2)

NŐI KÉZILABDA EB (november 29.–december 16., Franciaország)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 1., 15.00: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., 18.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels (Bercy) Arénában kerül sor.

AZ EDDIGI EB-HELYEZÉSEK (vastaggal a jelenlegi résztvevők)
Ország '94 '96 '98 '00 '02 '04 '06'08'10'12'14'16
AUT 9. 3. 4. 12. 9. 10. 10. 15.
CZE 8. 8. 15. 12.

10.
DEN 1. 1. 2. 10. 1. 2. 11. 11. 4. 5. 8.
4.
BLR 11. 16. 16. 12.


FRA 5. 3. 11. 3. 14. 5. 9.
5.
3.
NED 10. 14. 15. 8. 7.
2.
CRO 5. 6. 13. 7. 6. 9.
13.
13.
16.
ISL






15.15.

POL 11. 5. 8.
11.
15.
LTU 12.


MAZ 8. 8. 12. 7.16.
HUN 4. 10. 3. 1. 5. 3. 5. 8.10. 3.
6.
12.
MNE
6. 1.
4.
13.
GER 2. 4. 6. 9. 11. 5. 4. 4.13. 7.
10.
6.
NOR
3. 2. 1. 6. 2. 1. 1. 1. 1. 2. 1.
1.
RUS 6. 7. 9. 3. 4. 4. 2. 3. 7. 6.14.
7.
POR
16.

ROM 10. 5. 11. 4. 7. 7. 5. 3.10.
9.
5.
ESP 12. 13. 8. 9. 2.11.11.
2.
11.
SWE 7. 8. 15. 14. 6. 9. 2. 8.
3.
8.
SRB 7. 6.12. 14.13.14. 4.
15.
9.
SVK 12.
12.

SVN 10. 9. 16. 16.

14.
UKR 11. 9. 7. 2. 12. 6. 13. 10.12.14.16.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik