H. Á. 2020.06.30 08:50 Frissítve: 2020.06.30 13:48

Női kézilabda: tíz váci játékos tesztje is pozitív lett

A Váci NKSE hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint a csapat tíz játékosa is pozitív koronavírusteszt eredményt adott, ezért a május végén elkezdett közös munkát felfüggesztik, s leghamarabb csak július 20. után kezdődhet ismét el a felkészülés.

 

Hámori Konszuéla (kékben) és társai számára vége a közös munkának egy ideig (Fotó: Nemzeti Sport)

A váci női kézisek május 25-én kezdték el a közös munkát a koronavírus okozta leállás után, s folyamatosan betartották az újraindulással kapcsolat szigorú egészségügyi ajánlásokat, azaz heti kétszer vértesztet végeztek a játékosokon és a szakmai stáb tagjain, amelyek minden alkalommal negatív eredményt.

Az óvintézkedések dacára a múlt héten többen is a koronavírushoz hasonló minimális tünetek megjelenéséről számoltak be, ami után mindenkinél PCR-tesztet végeztek, amely jelenleg tíz játékosnál kimutatta a koronavírus-fertőzést.

A klub hivatalos közleménye szerint a szakmai stáb tagjainak eredménye negatív lett.

A pozitív eseteket produkáló játékosok mindegyike tünetmentes, a szabályok szerint az érintettek 14 napos karanténba vonulnak. Mindez azt jelenti, hogy a közös munka egyelőre szünetel, és leghamarabb július 20. után kezdődhet újra, ám azt újabb tesztek és terheléses, valamint kardiológiai vizsgálat előzik meg.

„A Magyar Kézilabda-szövetség pontos és kiterjedt ajánlást adott az edzésekhez való visszatéréshez valamennyi sportszervezet részére az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint az MKSZ Sportegészségügyi Albizottsága révén, a Váci NKSE-vel történt egyeztetések alapján a klub az ajánlást messzemenőkig betartotta – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) operatív igazgatója, Novák András. – A járványhelyzet napról napra változik, sajnos vannak kivédhetetlen szituációk, sorozatos negatív teszteredményeket pozitívak követhetnek.”

Novák hozzátette: a szövetség Sportegészségügyi Albizottsága kiterjedten elemzi a klubok felkészülésének és a bajnokság megkezdésének feltételeit, hiszen kiemelten fontos a sportág szereplőinek egészsége, és ha szükséges, új szabályozást fognak kiadni, addig is pedig minden rendelkezésünkre álló eszközzel segítjük a klubokat.

A lap Pálinger Katalint, az MKSZ női szakágért felelős alelnökét is megszólaltatta: „A kézilabda kontaktsport, ismét bebizonyosodott, hogy a sportág szereplői fokozottan ki vannak téve a koronavírus-járvány veszélyeinek. Hozzáteszem, a Magyar Kézilabda-szövetség jó döntést hozott, amikor idő előtt lezárta a bajnoki szezont, befejezettnek nyilvánította a 2019–2020-as idényt. Kirsner Erika elnökségi megbízottal, a Váci NKSE elnökével folyamatos munkakapcsolatban vagyok, tudom, hogy a Vác komolyan vette az egészségügyi előírásokat, folyamatosan tesztelte a játékosokat. És sajnos ennek ellenére megtörtént a baj.”

2020.07.08 22:05:14

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Sorozatunk újabb részében visszamegyünk a kilencvenes évekig, amikor a válogatott történelme egyik legnagyobb sikerét érte el 1997-ben.

2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.

2020.06.21 23:16:12

Kézilabda S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.