Kézi: magas Szegeddel és súlyos Veszprémmel rajtol a BL

Vágólapra másolva!
2017.09.15. 18:34
null
Nagy Lászlóék Celjében kezdik meg a BL-szezont (Fotó: AFP)
Két mérkőzéssel már elrajtolt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája, a hétvégén megkezdi szereplését a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged is, előbbi Celjében, utóbbi Nantes-ban lép pályára. A Handball-World statisztikája szerint a szegedieké a sorozat egyik legmagasabb csapata, míg a Veszprém átlagsúlya úgy a második legnagyobb, hogy a legkönnyebb játékost is a magyar bajnok adja.

 

Két mérkőzéssel már megkezdődött a 2017–2018-as férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportköre, a C-csoportban a svájci Kadetten Schaffhausen – az ötgólos Császár Gábor vezérletével – 36–30-ra megverte a norvég Elverumot, míg a D-csoportban az ukrán HC Motor Zaporizzsja kiütéses, 36–23-as győzelmet aratott az orosz Csehovszkije Medvegyi felett.

CELJE–VESZPRÉM

A két magyar csapat közül a Telekom Veszprém lép előbb pályára, a bajnok szombaton Celjében játszik, és győzelmi esélyekkel lép pályára.

„Ismerős az ellenfél, a saját tornánkon is találkoztunk velük, és szoros mérkőzést játszottunk. Az, hogy ők vannak hazai pályán, elég nagy motiváció számukra, és biztosan jó teljesítményt nyújtanak. Mi részben az elmúlt két bajnoki mérkőzésünkre támaszkodhatunk, annak is főként a védekezés részére. Annak kell nagyon stabilnak lennie. Meg kell megakadályoznunk, hogy ne tudjanak rohanni” – nyilatkozta Nagy László, a klub honlapján.

A felek legutóbb a csapatkapitány által is említett Handball City Fesztivál elnevezésű torna bronzmeccsén futottak össze, az augusztus 27-i mérkőzésen a magyar csapat 29–27-re győzött.

A szlovén bajnok mérlege nem a legjobb, a korábbi 14 egymás elleni tétmérkőzés közül ugyanis tizenkettőt elveszített. A 2007–2008-as szezonban fordult csupán elő, hogy Veszprémben 24–24-es döntetlen született, míg Szlovéniában a hazaiak 28–23-ra győztek.

NANTES–SZEGED

A Mol-Pick Szeged szintén idegenben kezd, Juan Carlos Pastor együttese a megerősödött Nantes ellen játszik, amely az idén már szerzett egy címet, megnyerte a Bajnokok Trófeáját (Trophée des champions). Az elődöntőben a Montpellier-t 31–28-ra, majd a fináléban a PSG-t 32–26-ra verte meg.

A csapatban olyan klasszisok szerepelnek, mint a világbajnok francia Cyril Dumoulin kapus, illetve honfitársa, Olivier Nyokas, a szintén világbajnok német Dominik Klein vagy az Eb-második spanyol Eduardo Gurbindo. Idén nyáron csatlakozott a kerethez a francia Julian Emonet mellett a csurgóiak válogatott irányítója, Faluvégi Rudolf, illetve a Barcelonától elcsábított világklasszis jobbátlövő, Kiril Lazarov.

„A francia együttes sokban hasonlít ránk. Ők is évek alatt építették fel a jelenlegi csapatot, nagyszerű együttest hoztak össze, otthon különösen eredményesek és veszélyesek. A BL-ben bármi előfordulhat, borulhat a papírforma is. Rendesen felkészültünk, kőkemény összecsapás lesz, de ha a tavaszi védekezésünket tudjuk nyújtani, akkor esélyünk lehet a győzelemre” – idézte a szegediek honlapja Juan Carlos Pastort.

A felek eddig csupán kétszer találkoztak egymással: a 2014-es EHF-kupa csoportkörében a Szeged otthon 28–27-re nyert, míg idegenben 31–23-as vereséget szenvedett.

IDEI BL-LEGEK

A Handball-World érdekes statisztikákkal készült a BL-nyitányra, a 28 résztvevő csapat játékoskereteit vizsgálva összeszedte a legeket.

Eszerint a legidősebb csapattal a két évvel ezelőtti BL-győztes Kielce rendelkezik, a lengyelek átlagéletkora 29.2 év, nem sokkal előzi meg a portugál Sporting (28.7), a román Dinamo Bucuresti (28.1), az ukrán Motor Zaporizzsja (28.0) és a német Flensburg (27.7) együttesét. A legfiatalabb csapattal a szlovén Celje áll fel (21.5), de az orosz Csehovszkije Medvegyi (22.0) és a macedón Metalurg (22.1) sem nevezhető túl rutinosnak.

Nem meglepetés, hogy a celjeieknél található a legfiatalabb játékos, Nik Cirovic 2017. március 23-án ünnepelte 15. születésnapját. De Tadej Kljun és Anze Blagotinsek sincs még 17 éves. A legidősebb játékos a Kristianstad kapusa, a 44 éves Jesper Larsson, ezzel jócskán megelőzi Nikola Marinovicot (Schaffhausen, 41) és Thierry Omeyert (PSG, 40). A mezőnyjátékosok között Juanín García (León, 40) és Thomas Klitgaard (Skjern, 39) a csúcstartó.

Az átlagmagasságot tekintve a lengyel Wisla Plock áll az élen (195.2 cm), hajszállal előzi csak meg a Szegedet (193.8), illetve a német Kielt (193.5). Három klub a 190 centit sem éri el átlagban: a svéd IFK Kristianstadnál (189.9) a Sporting (189.4) és a spanyol Ademar León is alacsonyabb (188.5).

A legalacsonyabb játékos a Kiel szlovén irányítója, a 174 centis Miha Zarabec, Gonzalo Perez Arce (León) és a veszprémi balszélső, Molnár Balázs egy centivel magasabb csupán nála. A szezon magassági csúcsát a Vardar lett langaléta átlövője, Dainis Kristopans tartja 215 cm-rel, megelőzve Tomasz Gebalát (Plock, 212 cm), illetve az egyaránt 210 centis Thrain Orri Jonssont, Kristian Krag Örstedet (mindkettő Elverum), Josip Vekicet (Zagreb) és Aliaksei Sinkelt (Zaporizzsja).

A címvédő macedón Vardar Szkopje átlagos súlya 97.2 kg, a Dinamo Bucuresti, a Veszprém és a norvég Elverum egyaránt 95.9 kg-os átlagot hoz. Meglepetésre az orosz kézilabdára egyáltalán nem jellemző módon a Csehovszkije Medvegyi (88 kg), valamint az Ademar León (85.9 kg) a legvéznább.

A legkönnyebb játékost a Veszprém adja, a 20 éves jobbszélső, Szakály Benedek csupán 65 kilót nyom, három kilóval könnyebb Artyom Kozakevicsnél (Zaporrizsja). A legnehezebb a magasságához 135 kg-t felszedett Kristopans, aki éppen csapattársát, Sztrahinja Milicset (132 kg), illetve Rafael Baenát (Rhein-Neckar Löwen, 128 kg) előzi meg.

A legtöbb játékost Franciaország adja (68), Szlovéniából 61, Dániából 54, Horvátországból 50, míg Magyarországról 47 kézilabdázó szerepelhet az idei évadban.

JÖHET A BL-REFORM?

Az utóbbi időben egyre több kritika éri a BL rendszerét, elsősorban a német klubok háborognak, hiszen az erős hazai bajnokság mellett a sok utazással egyre nehezebb felkészülni a mérkőzésekre. A héten Dierk Schmäschke, a Flensburg sportigazgatója fakadt ki, amiért rövid időn belül két komoly mérkőzést is kell játszania a játékosoknak: szombaton a BL-ben a dán Aalborg lesz az ellenfél, míg előtte csütörtökön a Bundesligában az Erlangennel csaptak össze.

A hírek szerint az európai szövetség már dolgozik egy komoly reformon, amely 2019-től léphetne életbe, és a mostaninál sokkal zártabb rendszerben játszatná a legjobb európai klubokat. A Bajnokok Ligáját ugyanis egy 12 csapatos elitliga váltaná fel, mindenki játszana mindenkivel oda-visszavágót, ezt követően a legjobb nyolc negyeddöntőt vívna, és ugyanúgy final fourral zárulna a sorozat.

Kérdés, hogy ez a terv mennyire lenne keresztülvihető, hiszen ez több mérkőzést jelentene: amíg a mostani rendszerben egy csapat maximum 20 meccset vívna, addig az új szisztéma szerint a győztesnek 26 találkozót kellene lejátszania.

FÉRFI KÉZILABDA BL
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Nantes (francia)–MOL-PICK SZEGED vasárnap, 19.30 (Tv: Sport1)
Kristianstad (svéd)–PPD Zagreb (horvát) szombat, 16.00
Wisla Plock (lengyel)–Vardar Szkopje (macedón) vasárnap, 19.00
Rhein-Neckar Löwen (német)–Barcelona (spanyol) vasárnap, 19.30

B-CSOPORT
Celje (szlovén)–TELEKOM VESZPRÉM szombat, 17.30 (Tv: Sport1)
Meskov Breszt (fehérorosz)–Kielce (lengyel) szombat, 16.00
Flensburg (német)–Aalborg (dán) szombat, 17.30
THW Kiel (német)–PSG (francia) vasárnap, 17.15 (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik