Kézilabda: elrajtolt Dániában a Boldogság Liga

Vágólapra másolva!
2018.01.23. 21:36
null
A LykkeLiga több mosolyt és nevetést ad (Fotó: LykkeLiga)
Az Európa-bajnoki ezüstérmes kézilabdázó, Rikke Nielsen ötletére elindult Dániában a LykkeLiga (magyarul Boldogság Liga), amely fogyatékkal élő, 6-16 év közötti gyermekeknek nyújt sportolási lehetőséget.

Rikke Nielsen játékosként az Aalborg, illetve a német HC Leipzig csapatát erősítette, a válogatottban 54 mérkőzésen 68 gólt szerzett, és tagja volt annak a csapatnak, amely a 2004-es magyarországi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert.

Élete legboldogabb időszakát egészségügyi nehézségek árnyékolták be, terhessége alatt kiderült, hogy rákos beteg, a lánya, Magda pedig Down-szindrómával született. Betegségét legyőzte, és úgy döntött, mindent megad a lányának (akit a családban még két gyermek, Tilde és Nynne követett).

Igazából Magda miatt telik meg örömmel minden hétfőn az aalborgi Gistruphallen, ahol immár 35 fogyatékkal élő gyermek hódol a kézilabdázásnak.

Rikke a fogyatékkal élő sportolókat tömörítő IH Aalborggal együttműködve programot indított, amelyhez kezdetben 25 gyermek csatlakozott, jelenleg 35-en járnak a csoportba. A kezdeményezése a LykkeLiga (magyarul Boldogság Liga) elnevezést kapta, és olyan gyerekeknek ad lehetőséget, akik betegségük vagy egészségi állapotuk miatt hagyományos kézilabdaedzésre nem tudnának járni.

Az egykori kézilabdázó versenyeket szervezne, több dániai város is csatlakozott a mozgalmához (a LykkeLiga honlapja szerint már 13 csapat alakult), a hosszú távú terve pedig az, hogy nemzetközivé tegye a projektet.

Már 13 dán város csatlakozott a mozgalom (Fotó:  LykkeLiga)
Már 13 dán város csatlakozott a mozgalom (Fotó: LykkeLiga)

„A LykkeLiga több mosolyt, nevetést teremt, és pozitív tapasztalatokat ad a fogyatékossággal élő gyermekek és családjaik számára. A LykkeLiga kis csillagokat hoz létre a pozitív közösségek egén” - olvasható a honlapon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik