Halálcsoportban a Veszprém a kézilabda BL-ben, egy ágon a Győr és a Fradi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.29. 12:30
null
A címvédő Győr könnyebb csoportba került, mint az elmúlt években (Fotó: Török Attila)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában pénteken elkészítette a női és a férfi Bajnokok Ligája csoportbeosztását. A nőknél egy ágra került a két magyar csapat, a Győr és a Ferencváros, míg a férfiaknál a Veszprémnek borzasztóan nehéz dolga lesz az A-csoportban.

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2018–2019
A-CSOPORT: Buducsnoszt (montenegrói), Metz (francia), Odense (dán), Larvik (norvég)
B-CSOPORT: Rosztov-Don (orosz), Köbenhavn (dán), Sävehof (svéd), Brest (francia)
C-CSOPORT: GYŐRI AUDI ETO KC, Thüringer HC (német), Krim Ljubljana (szlovén), a második selejtezőcsoport győztese
D-CSOPORT: CSM Bucuresti (román), Kristiansand (norvég), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, az első selejtezőcsoport győztese
A csoportmeccseket október 5. és november 18. között rendezik.

SELEJTEZŐK
1. selejtezőcsoport, elődöntők: SG BBM Bietigheim (német)–Super Amara Bera Bera (spanyol), MKS Perla Lublin (lengyel)–Jomi Salerno (olasz)
2. selejtezőcsoport, elődöntők: SCM Craiova (román)–ZSORK Jagodina (szerb), HC Podravka Koprivnica (horvát)–Muratpasa BSK (török)
A selejtezőtornákat szeptember 7. és 9. között rendezik.

A sorsolásnál Eduarda Amorim, a Győri ETO brazil világbajnok átlövője, és Thierry Omeyer, a PSG világklasszis kapusa segédkezett.

A Győrre a német Thüringer HC, a szlovén Krim Ljubljana és a második selejtező győztese vár, míg a Fradi megkapta a román CSM Bucuresti-et, a norvég Kristiansandot és az első selejtező győztesét.

„Egyértelmű, hogy sokkal kedvezőbb csoportbeosztást kaptunk, mint az előző évben. Természetesen nem becsüljük le ellenfeleinket, hiszen hazájuk bajnokairól van szó, nem kérdés tehát, hogy komolyan vesszük és tisztességesen felkészülünk minden mérkőzésre. Elsősorban a saját játékunkra és a formánkra kell figyelnünk, s bízunk benne, hogy a sérülések elkerülnek minket az új idényben” – értékelte a sorsolást a győriek új vezetőedzője, Danyi Gábor a klub hivatalos oldalának.

Az FTC mestere, Elek Gábor az ággal igen, a csoporttal kevésbé volt elégedett.

„Azt gondolom, a legnehezebb csoport a mienk. A Bucuresti ki fog magaslani a csoportból, mint tavaly a Vardar. Az águnk ugyanakkor nem rossz, a románok mellett a győriek magaslanak még ki erről az ágról, utánuk azonban kiegyenlített a mezőny. Nekünk elsődleges célunk a csoportból való továbbjutás. Mindenesetre nagyon szép kihívás elé állít bennünket ez az ősz” – idézi a szakembert a fradi.hu.

A Győr vezetőedzői posztjáról hat sikeres idény után távozott spanyol Ambros Martín új csapata, az orosz Rosztov-Don a B-csoportba került.

A lebonyolítás nem változik, a csoportokból három csapat jut tovább a középdöntőbe. A két hatosból pedig az első négy játszik keresztbe oda-visszavágós alapon a budapesti final fourért. A csoportban nem sorsolhatták össze a két magyar csapatot, de egy ágra kerültek. Az A-B ág valamivel könnyebbnek tűnik, így ha jó pozícióban zár a két magyar csapat a középdöntőben, akkor a nyolc között egyszerűbb ellenfél is jöhet.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2018–2019
A-CSOPORT: Vardar Szkopje (macedón), Kielce (lengyel), Barcelona (spanyol), Meskov Breszt (fehérorosz), TELEKOM VESZPRÉM, Montpellier (francia), Kristianstad (svéd), Rhein-Neckar Löwen (német)
B-CSOPORT: Paris Saint-Germain (francia), MOL-PICK SZEGED, Flensburg (német), Skjern (dán), PPD Zagreb (horvát), Motor Zaporizzsja (ukrán), Celje (szlovén), Nantes (francia)
C-CSOPORT: Metalurg (macedón), Silkeborg (dán), Sporting CP (portugál), Besiktas (török), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Tatran Presov (szlovák)
D-CSOPORT: Wisla Plock (lengyel), Ademar León (spanyol), Elverum (norvég), Thun (svájci), Dinamo Bucuresti (román), Riihimäen Cocks (finn)
A csoportmeccseket szeptember 12. és február 27. között rendezik.

A férfiaknál a szeptember 12-én kezdődő új idényben még nem, de a 2019–2020-as szezontól változik a lebonyolítás. Így most az A- és a B-csoportban megint egyaránt nyolc, a C- és a D-csoportban hat-hat együttes mérkőzik oda-visszavágós rendszerben. Az elit – benne a bajnok Szeged és a szabadkártyás Veszprém – továbbra is az A- és a B-csoportban szerepel, innen a csoportgyőztesek közvetlenül a negyeddöntőbe jutnak, vagyis kihagyják a nyolcaddöntőt.

A két magyar közül a Veszprém került az A-csoportba, a bajnokságban ezüstérmes együttes megkapta az előző három BL-győztest, emellett az ebben a csoportban szereplő összes csapatról elmondható, hogy az előző szezonban megélte az egyenes kieséses szakaszt. Hogy nevesítsük a riválisokat, Ljubomir Vranjeséknek a macedón Vardar Szkopje, a lengyel Kielce, a spanyol Barcelona, a fehérorosz Meskov Breszt, a francia Montpellier, a svéd Kristianstad és a német Rhein-Neckar Löwen társaságából kellene minél több szerzett ponttal továbbjutni.

Ez egy elég kemény csoport lett, de ha meg akarjuk tenni a következő lépést, akkor nem lehet könnyű ellenfelünk. Természetesen várom már a BL szezon kezdetét, és megpróbálunk majd minél előrébb végezni a csoportban. Van pár mérkőzésünk, amihez messze kell utazni, de ennek a nehézsége attól függ majd, hogy milyen lesz a versenynaptár. Azt gondolom, hogy a legjobbunkat kell nyújtani ahhoz, hogy minden meccset jól fejezhessünk be– vélekedett Ljubomir Vranjes, aki mellett Nagy Lászlót is megszólaltatta a veszprémiek honlapja.

Szép kis csoport, jó meccsek lesznek. Sok az erős ellenfél, idei és tavalyi BL-győztes például. Ott van még a Barcelona, mint nagy név, illetve a Löwen, mint az utóbbi pár év legjobb német csapata. A Kristianstad skandináv stílust képvisel, ami az előző szezonban eléggé a mumusunk volt. Kiegyensúlyozott mezőnyre számítok, ahol minden pontnak óriási jelentősége lesz. Jó érzés lesz Barcelonában játszani újra, és örülök, hogy abban a csarnokban játszathatok majd, ahol tizenkét évet töltöttem el. A legfontosabb persze az, hogy a csapat jó eredményt érjen el, és ott is győzelemre fogunk törekedni – érvelt a 37 esztendős kézilabdázó.

A Szegednek sem lesz könnyebb dolga, a francia PSG és Nantes mellett a német Flensburg, a dán Skjern, a horvát PPD Zagreb, az ukrán Motor Zaporizzsja és a szlovén Celje ugyancsak erős ellenfélnek ígérkezik.

„Jó eséllyel pályázunk a továbbjutásra, és egy a célunk, hogy előkelőbb helyen fejezzük be a csoportküzdelmet, ez az egyenes kieséses szakasz miatt fontos lenne. Nagyon bízom benne, hogy az újonnan igazolt játékosok gyorsan felveszik a ritmust, gyorsan beépülnek a csapatba, ez lesz a nyár legfontosabb feladata” – mondta Szögi Nándor operatív igazgató a klub hivatalos oldalának.

Csak nagy csapatok és nagy meccsek léteznek a Bajnokok Ligájában, és ez így lesz a következő szezonban is. Tudjuk, hogy jól kell dolgoznunk, és topformában kell játszanunk. Remélem, hogy az egész szezon jó lesz, és mindent megteszünk, hogy minél jobb pozícióban végezzünk– tette hozzá Mario Sostaric, a szegediek jobbszélsője.

Az A- és a B-csoport első hat-hat helyezettje jut a rájátszás első fordulójába, ahol a két csoportelsőnek nem kell pályára lépnie. A kieséses szakasz első köréhez két együttes csatlakozik még a gyengébb együtteseket felvonultató C- és D-csoportból. A negyeddöntőben aztán a hat párharc győztese, valamint az A- és B-csoport első helyezettje szerepel majd. A négyes döntőt jövő tavasszal ismét Kölnben rendezik.

PERCRŐL PERCRE

Nagyon erős csoportba került a Veszprém, a macedón Vardar Szkopje, a lengyel Kielce, a spanyol Barcelona, a fehérorosz Meskov Breszt, a francia Montpellier, a svéd Kristianstad és a német Rhein-Neckar Löwen társaságából kellene kiharcolnia a továbbjutást a magyar ezüstérmesnek.

Fontos megjegyezni, hogy innen a csoportgyőztesek közvetlenül a negyeddöntőbe jutnak, vagyis kihagyják a nyolcaddöntőt.

Következnek a nyolcas csoportok, közte a Veszprémmel és a Szegeddel.

Először a C- és D-csoporttal kezdünk, ebben nem vagyunk közvetlenül érintettek.

A kiemelési kalapok elkészítésénél biztossá vált, hogy a Veszprém játszik a Kielcével, a Szeged pedig a Zágrábbal.

Az elit – benne a bajnok Szeged és a szabadkártyás Veszprém – továbbra is az A- és a B-csoportban szerepel.

Lassan következik a férfiak sorsolása is, az A- és a B-csoportban megint egyaránt nyolc, a C- és a D-csoportban hat-hat együttes mérkőzik oda-visszavágós rendszerben, ám ez a következő szezontól változik.

A kizáró okok miatt mindkét magyar csapat selejtezőből felkerülő együttest kap a negyedik kalapból.

Az ETO mellé a szlovén Krim Ljubljana kerül, az előző szezonban a középdöntőben találkoztak.

Az egyazon ág azonban nincs kizárva, és végül össze is jön: a D-csoportban a Ferencváros.

Jön az FTC-t tartalmazó harmadik kalap, a fővárosiak természetesen nem kerülhetnek össze a Győrrel.

A német bajnoki címet visszaszerző Thüringer HC kerül az ETO csoportjába.

Az első kalapon túl vagyunk, a Győr a C-csoportba került, a CSM Bucuresti ágára.

A sorsoláson a Győr átlövője, a brazil Eduarda Amorim is segédkezik, akárcsak a PSG férficsapatának olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kapusa, Thierry Omeyer.

Elsőként a nők csoportbeosztására kerül sor. Két magyar csapatért izgulhatunk, a címvédő Győri Audi ETO KC az első kalapban szerepel, míg az FTC-Rail Cargo Hungaria a harmadikban kapott helyet.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan elkezdődik a női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása, tartsanak velünk!

KALAPBEOSZTÁS A NŐI KÉZILABDA BL CSOPORTKÖRÉNEK SORSOLÁSÁRA
1. kalap: GYŐRI AUDI ETO KC, CSM Bucuresti (román), Buducsnoszt (montenegrói), Rosztov-Don (orosz)
2. kalap: Metz (francia), Köbenhavn (dán), Kristiansand (norvég), Thüringer HC (német)
3. kalap: Krim Ljubljana (szlovén), Sävehof (svéd), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Odense (dán)
4. kalap: Brest (francia), Larvik (norvég), az első selejtezőcsoport győztese, a második selejtezőcsoport győztese

SELEJTEZŐK
1. selejtezőcsoport, elődöntők: SG BBM Bietigheim (német)–Super Amara Bera Bera (spanyol), MKS Perla Lublin (lengyel)–Jomi Salerno (olasz)
2. selejtezőcsoport, elődöntők: SCM Craiova (román)–ZSORK Jagodina (szerb), HC Podravka Koprivnica (horvát)–Muratpasa BSK (török)

KALAPBEOSZTÁS A FÉRFI KÉZILABDA BL CSOPORTKÖRÉNEK SORSOLÁSÁRA
A- ÉS B-CSOPORT

1. kalap: Paris Saint-Germain (francia), Vardar Szkopje (macedón)
2. kalap: Kielce (lengyel), MOL-PICK SZEGED
3. kalap: Flensburg (német), Barcelona (spanyol)
4. kalap: Skjern (dán), Meskov Breszt (fehérorosz)
5. kalap: PPD Zagreb (horvát), TELEKOM VESZPRÉM
6. kalap: Motor Zaporizzsja (ukrán), Montpellier (francia)
7. kalap: Kristianstad (svéd), Celje (szlovén)
8. kalap: Rhein-Neckar Löwen (német), Nantes (francia)

C- ÉS D-CSOPORT
1. kalap: Metalurg (macedón), Wisla Plock (lengyel)
2. kalap: Ademar León (spanyol), Silkeborg (dán)
3. kalap: Sporting CP (portugál), Elverum (norvég)
4. kalap: Besiktas (török), Thun (svájci)
5. kalap: Csehovszkije Medvegyi (orosz), Dinamo Bucuresti (román)
6. kalap: Tatran Presov (szlovák), Riihimäen Cocks (finn)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik