Kézi: Örömmel vállalnám - Mocsaiból rektor lehet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.22. 12:19
null
Mocsai Lajos új kihívások elé nézhet a Testnevelési Egyetemen (Fotó: Hegedüs Gábor)
Jó esély van arra, hogy a parlament elfogadja a hét elején benyújtott törvényjavaslatot, miszerint a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara újra független intézmény legyen. Sajtóértesülések szerint Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a legesélyesebb jelölt arra, hogy az önállóvá és függetlenné váló Testnevelési Egyetemet rektorként irányítsa. A kapitány a sonline.hu-nak adott interjúban reagált a feltevésre.

 

„[Rektorként] Vagy pedig kancellárként, de ez már a jövő kérdése. Amúgy természetesen örömmel vállalnám a nagy kihívást – mondta Mocsai Lajos, aki gyakran hangoztatta, hogy a 14 éve köttetett „kényszerházasságban” folyamatosan leépül a Testnevelési Egyetem. – A feladat adott: újra visszaállítani a TF régi hírnevét, vonzóvá és nemzetközi hírűvé kell tenni az intézményt.”

A szakember arra a kérdésre, hogy ellenzői szerint nincs meg ehhez a kellő tudományos fokozata, így reagált: „Akkor gyorsan tisztázzuk: minden azon múlik, hogyan írják ki a pályázatot, ugyanis egyetemi docens is lehet rektor. Én azt vallom, olyan kvalitású ember kell a Testnevelési Egyetem élére, aki nemzetközileg is elismert szakmai tekintély, jól tud közösséget vezetni, irányítani. Négy olimpián és tizenhét világeseményen vettem részt (…), egy évtizeden át edzősködtem a világ legerősebb bajnokságában, Németországban, huszonhárom országban tanítottam a kézilabdát. Nem kevés tapasztalatom van, amelyet úgy gondolom, érdemes lenne másokkal is megosztani.”

A válogatott világbajnoki selejtezős kudarcát így foglalta össze a kapitány: „A kudarcnak több összetevője van. A két magyar elitklub, az MKB-MVM Veszprém és a Pick-Szeged a nemzetközi kupákban a négyes döntőkbe jutott, vagyis hosszúra nyúlt a klubszezon. Az első meccs előtt csupán pár napunk maradt arra, hogy együtt dolgozhasson a teljes keret, ráadásul sokan – amúgy teljesen érthetően – fáradtan érkeztek. Az edzőtáborban, majd az első találkozón többen is megsérültek, s a velenjei visszavágón is egymás után dőltek ki a játékosok. A kényszerű cserék miatt aztán megbomlott az egység, jöttek a hibák, amit a szlovénok könyörtelenül kihasználtak. Amíg bírtuk erővel, addig a mi kezünkben volt a meccs, s ezzel együtt a továbbjutás. (…) Mindenképpen meg kell fiatalítani a válogatottat, s azon dolgozni, hogy a fiatal reménységeink ne külföldön ücsörögjenek a kispadon, hanem itthon játszanak, vagyis szem előtt legyenek.”

Mocsai szerint még nincs itt az ideje arról beszélni, hogy megfér-e egymás mellett az életében a Testnevelési Egyetem irányítása, a válogatott és az akadémia. „Korai lenne erről beszélni, hiszen ez majd csak akkor dől el. Az akadémia valamilyen szinten biztos, hogy megmarad, hiszen ez az én nagy álmom volt, ha úgy tetszik, egy darabka belőlem” – mondta a kapitány.

A „Balatonbogláron vagy Budapesten?” kérdésre így reagált: „Nem értem a kérdést. Soha nem mondtam azt, hogy a Nemzeti Kézilabda-akadémia elkerülne Boglárról. A napokban választottak meg Balatonboglár díszpolgárává, miért is tennék ilyet? Én arról beszéltem, hogy Budapesten is szükség lenne egy nemzetközi kézilabdacsapatra, amely már elkezdett épülni.”

Mocsai beszélt arról is: kíváncsian várja, milyen változásokat hoz az, hogy az MKB-MVM Veszprém KC az ősztől indul a a SEHA-ligában. „Nagyon sajnálom, hogy a Pick-Szeged végül visszalépett. A tizennégy csapatosra duzzasztott magyar mezőnyből nagyon ki fog lógni, ugyanakkor a veszprémiek elképesztő terhelés után térnek majd vissza a hazai bajnokságba. Magam is kíváncsian várom, hogy sül el ez a kísérlet” – nyilatkozta Mocsai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik