HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.02.02 08:50 Frissítve: 2016.02.02 09:38

Kézi: Mocsai Eleket javasolja ideiglenes kapitánynak

Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda-szövetség tiszteletbeli elnöke, korábbi férfi és női szövetségi kapitány a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában értékelte a lengyelországi Eb-t, elmondta, a szerbek elleni vb-selejtezőn a mérleg nyelve most felénk áll. Szerinte Talant Dujsebajevnek fel kellene adnia a klubedzőséget a Kielcénél, hogy magyar szövetségi kapitány maradhasson, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy ha ajánlatot kap a lengyel nemzeti csapat kispadjára, megfontolja azt. Női kapitánynak pedig Elek Gábort javasolja az Eb-selejtezőkre. 

HIRDETÉS

 

Kedden dönt róla az MKSZ, hogy marad-e Talant Dujsebajev a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. „Az én véleményem most az, hogy csak akkor szabad tovább csinálnia, ha feladja a klubmunkáját, és idejön teljes ambícióval a magyar nemzeti válogatotthoz” – fogalmazott a Harmadik Félidőben Mocsai, akinek szavazati joga nincs a kérdésben, csak tanácsot adhat.

A korábbi kapitány három fő problémát emelt ki a lengyelországi Eb-vel összefüggésben:
– „ha egy edző a nyilvánosság előtt olyan lélektani helyzetet állít elő, amit nem tud valaki átugrani, és ezt érzi a csapat saját erejéből, akkor a kudarc után egyre nő a teljesítőképes tudás hiánya, elbizonytalanodik a csapat;”
– „az a játékrendszer, amiben önmaga zsenialitásából indult ki, ezzel a magyar játékosállománnyal nem lehet megvalósítani, ez a stratégia hibás megválasztása”;
– „ha az NB I-ben játszó játékosok nemzetközileg nem felelnek meg, hiszen európai kupacsapataink (a Veszprémet és a Szegedet leszámítva) elvéreztek, ez gyakorlatilag azt mutatja, hogy az a játékosállomány alkalmatlan a világ élvonalával való küzdelemre.”

Mocsai Lajos úgy véli, hogy korábban, ha kijutott világversenyre a csapat, megfelelő felkészítéssel és stratégiával mindig elérte a kitűzött célt. Úgy gondolja, a magyar élsport ösztönzőrendszere nem teszi lehetővé, hogy egy kvalifikációs versenyre fiatalított csapattal vágjon neki a válogatott, és így fogalmazta meg az Eb legfőbb tanulságát: „Az adott legjobb játékosállománnyal kell egy világversenyre kimenni, és az edzőnek arra kell figyelnie, hogy az alkalmazott stratégia passzoljon azokra, akik ezt meg tudják valósítani.”

Ahhoz, hogy a válogatottnak legyen minőségi utánpótlása, a tehetséges fiatalokat megfelelően kell versenyeztetni. A megoldást az Eb-győztes német válogatottnál látja: „A járható út az, ami Németországban is, hogy az ott lévő játékosok az első osztályban meghatározóak. Tehát a BL-csapataink mögötti magyar csapatoknál meg kell határoznunk, hogy a magyar játékosok milyen arányban vesznek részt a nagy küzdelmekben.”

A folytatásban a 2017-es férfi vb selejtezőjében a magyar csapatra Szerbia vár júniusban. „Nagyon fontos, hogy a Final Fourban nyerjen a Veszprém, mert az elmúlt évben a szlovén meccsre érzelmileg nagyon mély állapotban érkeztek vissza a játékosok – fogalmazott a korábbi kapitány. – A szerb válogatott felfelé épülő csapat, nekünk nagyon fontos, hogy minél hamarabb tisztázni kell, kik vállalják a játékot, mert fel kell építenünk a csapatunkat ellenük. Dejan Perics egy fanatikus, rendkívül jó képességű szakember, ezzel együtt azt mondom, hogy a londoni olimpián és az elmúlt években több olyan kritikus meccset is nyertünk a szerbek ellen, ami a mérleget felénk fordította.”

A szövetség kedden arról is dönthet, ki veszi át a női válogatott irányítását. „Azt gondolom, hogy két fázisban kell gondolkodnunk. Az első, hogy van most négy mérkőzésünk, ami kedvező helyzetben találja a női válogatottat. Én személy szerint arra a fiatal edzőre tennék javaslatot, aki a legtöbb játékost adja a válogatottba. Hallottam Elek Gábort a rádióban, de azt gondolom, erre az ideiglenes feladatra mindenképpen fel kellene őt kérni, és egy tehetséges fiatal magyar edzővel együtt dolgozva meg fogják oldani” – mondta erről a korábban a női válogatottal is sikereket elérő szakember. A második, Eb-selejtezők utáni időszakról most nem nyilatkozott, azt azonban hozzáfűzte, ő elsősorban magyar edzőben gondolkodna.

Arra a kérdésre is válaszolt, hogy elképzelhetőnek tartja-e azt, hogy Talant Dujsebajev a megüresedő lengyel szövetségi kapitányi pozíciót veszi át a magyar helyett. „Én nem tudok az ő fejével gondolkozni. Nyilván önmegvalósító, hiú ember, a lengyel válogatott menedzselése nagy kihívás, viszont a Bundesligából évek alatt hazavitte a kulcsjátékosokat, ezért elképzelhetőnek tartom. Aki ilyen helyzetbe kerül, mint ő most a magyar válogatottal, annak mindkét megoldás választható, egyelőre a februári, hihetetlen terhelésű BL-sorozatra és a klubcsapatára koncentrál, de elképzelhető, hogy ha ilyen ajánlatot kap, akkor megfontolja.”

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.21 00:35:50

Kézilabda BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Győzött a jobb.

2018.06.13 18:09:33

Kézilabda nemzetisport.hu

A szlovénok nyertek Veszprémben, de összesítésben egy góllal a magyar válogatott volt a jobb.

2018.06.10 13:46:17

Kézilabda BALLAI ATTILA, VINCZE SZABOLCS

Golovin Vlagyimir elégedett a felkészüléssel, de nem tudja, melyik arcát mutatja a csapat.

2018.06.10 23:43:12

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A magyar játékosok nem elsősorban kézilabdázóként, hanem sportemberként aratták a szombat esti diadalt. Ettől lett ez még értékesebb. Hiszen kézilabdázni képtelenség folyamatosan egyenletes, magas szinten, de emberként, hittel, lélekkel helyt- állni – erre sokkal nagyobb az esély.

2018.06.09 19:15:57

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Koper), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)

Kiváló védekezés, hidegvér, több jó egyéni teljesítmény és nagyszerű játék: előnnyel várjuk a veszprémi visszavágót.

HIRDETÉS
HIRDETÉS