Kézi: Lekics Görbiczet megelőzve lett az év játékosa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.26. 16:45
null
Lekics (jobbra) lett 2013 legjobbja az IHF-nél (Fotó: Pozsonyi Zita, archív)
A férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjét megelőzően jelentette be a nemzetközi szövetség, ki lett 2013 legjobb női, illetve férfi játékosa. Bár a nőknél négy győri játékos – köztük a második helyen végző Görbicz Anita – is ott volt a jelöltek között, végül korábbi klubtársuk, a szerb Andrea Lekics lett a befutó. A férfiaknál a horvát Domagoj Duvnjak végzett az élen.

 

Jó esély volt rá, hogy győri játékos kapja az év legjobbjának járó díjat az IHF-től, a győztes kapcsolható is az ETO-hoz, de nem a jelenleg is a magyar csapatot erősítő Görbicz Anita, Heidi Löke, Katrine Lunde, Katarina Bulatovics négyesből került ki a végső győztes, hanem korábbi klubtársuk, Andrea Lekics érdemelte ki az elismerést. A szerb irányító tavaly klubszinten mindent (Bajnokok Ligája, magyar bajnokság, Magyar Kupa) megnyert a győriekkel, majd az új szupercsapatot építő Vardar Szkopjéhoz távozott, amellyel idén februárban már a Bajnokok Ligája középdöntőjében folytathatja. Decemberben főszerepet játszott benne, hogy a szerb válogatott a hazai rendezésű vb-n ezüstérmet szerzett.

A szavazást négy nappal meghosszabbította az IHF, január 21-ig lehetett voksolni, de a nemzetközi szövetség utána sem hozta nyilvánosságra a győztesek kilétét, azt a bejelentésig titkolni próbálta. Persze árulkodó volt, hogy a győriek közül senkit sem hívtak meg Dániába, de a szerb szövetséggel sem közölték a végeredményt, ugyanakkor Lekicset – aki hat százalékkal előzte meg Görbiczet – kivitték a záró napra.

A tavalyi női győztes, a brazil Alexandra Nascimento ezúttal nem került fel a listára. A férfiaknál volt esély a címvédésre, Daniel Narcisse-ra ugyanis ezúttal is lehetett szavazni, de végül a horvát Domagoj Duvnjak lett az első.

Mindkét nemnél a szakértőkből álló zsűri, a média képviselői és több mint 35 ezer szurkoló szavazatai alapján hirdettek győztest. A díjakat – és a velük járó 10 ezer eurós csekkeket – Hasszan Musztafa, az IHF elnöke és a szponzor cég képviselője adta át a döntőt megelőzően.

2013 LEGJOBB KÉZILABDÁZÓJA, AZ IHF SZAVAZÁSÁNAK VÉGEREDMÉNYE
FÉRFIAK

1. Domagoj Duvnjak (horvát, HSV Hamburg) 33%
2. Mikkel Hansen (dán, Paris Saint-Germain) 27%
3. Sterbik Árpád (spanyol, Barcelona) 20%
4. Filip Jícha (cseh, Kiel) 13%
5. Daniel Narcisse (francia, Paris Saint-Germain) 7%

NŐK
1. Andrea Lekics (szerb, Győri Audi ETO, Vardar Szkopje) 33%
2. Görbicz Anita (magyar, Győri Audi ETO) 27%
3. Katrine Lunde (norvég, Győri Audi ETO) 20%
4. Katarina Bulatovics (montenegrói, Valcea, Győri Audi ETO) 13%
5. Heidi Löke (norvég, Győri Audi ETO) 7%

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik