VINCZE SZABOLCS (Malmö) 2020.01.11 09:50 Frissítve: 2020.01.11 11:21

Kézi Eb: a mieink kemény hatos fallal vennék fel a versenyt az orosz szélsőkkel

Készen áll Oroszország ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely kemény hatos fallal igyekszik felvenni a versenyt az ellenfél villámgyors szélsőivel.

Hornyák Péter sosem szokott izgulni, most is felszabadultan szeretne játszani és élvezni a mérkőzéseket (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

Nem kapkodnak az Európa-bajnokság szervezői.

A magyar férfiválogatottnak ebédidőben, délután fél 1-kor tudtak edzéslehetőséget biztosítani a Malmö Arenában, ahol szombaton már az első csoportmeccset játssza az oroszok ellen, akik egyébként éppen Gulyás István csapata előtt tréningeztek a főcsarnokban. A belépés után olyan volt az érzésünk, mintha egy (svéd) lakberendezési áruház raktárhelységén át trappoltunk volna az öltözőkig: a folyosókon még ragasztották a falakra az EHF-es logókat, és a küzdőtéren is dolgoztak még a szakik, edzés közben például egy kézi targoncával betoltak két hűtőt, amiből az egyik még a tréning végén is ott állt a pálya szélén fóliába csomagolva…

ifj. Rosta Miklós, a válogatott beállója
„Az első világversenyemen veszek részt, ezért van bennem drukk, de a meccsek előtt még nagyobb lesz. Remélem, védekezésben és támadásban is minél jobban tudom tehermentesíteni Bánhidi Bencét, akitől próbálok mindent ellesni. A klubcsapatunkban, Szegeden sokat beszélgetünk, egyszer szeretnék az ő szintjére jutni. Ki akarok hozni magamból mindent ezen az Eb-n, a lehető legkevesebb hibával szeretnék játszani, hogy legközelebb is ott lehessek a nemzeti csapatban.”

A második meglepetés az volt, amikor a folyosón gyanútlanul sétálgatva egyszer csak szembe jött egy teljes menetfelszerelésbe (korcsolya, kesztyű, vállvédő, sisak, arcvédő, hokiütő – és két hiányzó felső metszőfog) öltözött hokijátékos, mintha csak elfelejtettek volna szólni neki, hogy a jégkorongedzéseket péntektől elköltöztették a kézilabda Európa-bajnokság miatt.

A magyar férfi kézilabda-válogatott azonban nem zavartatta magát, a lehető legjobban kihasználta a másfél órát, amit a szervezőktől kapott, a szakmai stáb intenzív edzést vezényelt a srácoknak. A csapat már az oroszok elleni nyitányra készült, az ellenfélnél meghatározó szerepet játszik a két világklasszis szélső, Tyimur Gyibirov és Danyiil Siskarjov, így a mi szélsőinknek is nagyon kell készülniük.

„Most a védekezésünket gyakoroltuk, próbáltuk a lehető legprecízebben modellezni az oroszok támadójátékát – mondta a Nemzeti Sportnak az edzés után Bóka Bendegúz, aki a mieink egyetlen balszélsője. – Védekezésben, ha a rövid oldalon van a balszélső, engem lecserélnek, és az irányító védekezik a bal szélen, én pedig bejövök a kontrával támadásba, a hosszú oldalon viszont enyém a védekezés és a támadás is.”

A tavalyi világbajnokság után ez az Eb már Bóka második világversenye, de most sincs társa a posztján, tehát nem idegen neki a „magány”. Az első világversenyén kimondva-kimondatlanul szerettek volna az első nyolc között végezni és kijutni az olimpiai selejtezőre – nagy csalódás volt, hogy nem sikerült.

Bóka Bendegúz akkor is minden meccset meg akar nyerni, ha nincs kimondott elvárás (Fotó: Tumbász Hédi)

„Bár hivatalos elvárás most nincs a szövetség részéről, mindenkinek megvan a maga célja – tette hozzá a 26 éves Bóka. – Felszabadultan játszhatunk, és minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni. Azon vagyunk, hogy feszes hatos falat állítsunk össze, és ha lehetőség adódik, lerohanásból gyors gólokat tudjunk szerezni – ebben szélsőként fontos szerepet játszhatok, ezért szeretnék minél több időt a pályán tölteni. Most az oroszok elleni találkozó a legfontosabb, amit mindenáron meg akarunk nyerni.”

Hornyák Péter ugyanakkor a válogatott első számú jobbszélsője, ő 2016-ban mutatkozott be világversenyen a magyar nemzeti csapatban, ott volt a lengyelországi Európa-bajnokságon, a 2018-as Eb-n és a 2019-es világbajnokságon is.

„Jó, hogy ilyen fiatal csapattal jöttünk Malmőbe, amelyen tényleg nincs teher – nyilatkozta Hornyák. – Izgulni amúgy sem szoktam soha, de velem együtt nagyon szeretné megmutatni az egész csapat, hogy képes jó eredményt elérni, számolni kell vele. Támadásban és védekezésben is meg tudom állni a helyem, az oroszok ellen Gyibirov lesz velem szemben, aki az egyik példaképem, de megteszek mindent, ami tőlem telik. Nem mi vagyunk az esélyesek, de nem szabad leírni minket! Szeretnénk továbbjutni a csoportból, de ha élvezzük a játékot, jó meccseket játszunk, és csapatként jól működünk együtt, semmiképp sem lesz szégyellnivalónk.”

Hornyák szerint fontos szempont az Eb-n, hogy még jobban összeszokjanak a következő világversenyekre: szerinte az első, októberi összetartáshoz képest nagyon sokat fejlődött a válogatott, jobban érzik egymást a játékosok a pályán, a páros kapcsolatok egyre jobban működnek.

Egy biztos: ezen az Európa-bajnokságon fontos szerepet játszhatnak a szélsőink – már az oroszok ellen is. 

ELLENFÉLNÉZŐ: OROSZORSZÁG

Klasszis szélsők
Annyiban jó a magyar válogatott sorsolása, hogy azzal a csoportellenféllel néz először szembe, amely ellen a legnagyobb esélye van a győzelemre. A selejtezőn idegenben 25–19-re legyőztük az oroszokat, itthon döntetlent játszottunk velük, mégsem szabad ebből kiindulni, mert komplett csapatuk van, megtoldva azokkal a játékosokkal, akikre a selejtezőkön még nem számíthatott a kapitány. Négyükre különösen figyelni kell: a Szegedről már jól ismert irányítóra, Dmitrij Zsitnyikovra, a balátlövő Pavel Atmanra és a két világklasszis szélsőre, Tyimur Gyibirovra a bal, Danyiil Siskarjovra a jobb oldalon. Legnagyobb fegyverük a sebesség, nagyon gyorsan tudnak iramot váltani, védekezésből támadásba fordulni, ami azt jelenti, hogy a magyar csapatnak minél kevesebb technikai hibával és labdaeladással kell lehoznia a meccset.

A mérlegünk ellene:
4 győzelem,
2 döntetlen,
11 vereség

A legutóbbi mérkőzés
(2019. április 14., Érd, Eb-selejtező): Magyarország–Oroszország 23–23 (11–15).
A magyar gólszerzők:
Lékai 6, Bánhidi 3, Bóka 3, Vaszics 3, Balogh Zs. 2, Ligetvári 2, Máthé 2, Ancsin G. 1, Szita 1 

Az orosz férfiválogatottban nagy a bizonyítási vágy, miután két évvel ezelőtt szégyenszemre először fordult elő, hogy nem jutott ki az Európa-bajnokságra, Horvátországba. A mostani csapat célja, hogy részt vegyen az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán, ehhez minél jobban kell szerepelnie ezen az Eb-n – mivel a legutóbbi világbajnokság legeredményesebb kontinense Európa lett, még két válogatottnak van rá esélye a 24 csapatos kontinenstornán. Az olimpiai selejtezőben már biztosan ott lesz Norvégia, Franciaország, Németország, Spanyolország, Horvátország és Svédország.

„A magyar csapatban kiemelkedik a beálló Bánhidi Bence, a jobbátlövő Balogh Zsolt és a kapus Mikler Roland, ők a legtapasztaltabbak, rájuk kell figyelnünk a legjobban – mondta Eduard Koksarov, az oroszok szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak. – Ahogy látom, főleg fiatalok alkotják a keretet, akik szép jövő előtt állnak, a csapatszerkezet legfontosabb elemei azonban a már említett rutinos játékosok.”

Dmitrij Zsitnyikov, az orosz válogatott irányítója
„Mivel Magyarországon kézilabdázom, ismerem a játékosokat, sokukkal egy csapatban játszom Szegeden, míg a többiek ellenfeleim az NB I-ben. Jó kis csapat a magyar, jó edzőkkel. A gárda megváltozott, tele van fiatal játékossal. Jól ismerem a rendszert, amiben játszik. Ez lesz az egyik legfontosabb meccse az Európa-bajnokságon mind a két válogatottnak, mert ez az utolsó esélyünk, hogy kijussunk az olimpiára. Kemény mérkőzés lesz, de jó móka is. A mérkőzés előtt nem szeretek beszélni az esélyekről, maradjunk annyiban, ötven százalékot adok mindkét félnek. Mint minden csapat, mi is meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot, ezért mindenkit le kell győzni.”

A tréner szerint a selejtezők során számos sérültjük volt, mások egyéb okokból maradtak ki, így a játékosok fele nem volt hadra fogható. A szakember azonban most úgy gondolja, erősebb csapatuk van a miénknél, az első két hely valamelyikén végezhet a dán, magyar, izlandi, orosz négyesből, azaz továbbjuthat a csoportból.

„A többi csapathoz viszonyítva egyelőre nem tudom megmondani, mennyire vagyunk erősek vagy gyengék, de úgy gondolom, kiegyensúlyozott  teljesítményre vagyunk képesek – folytatta Koksarov. – Nem gondolkodom konkrét helyezésben, sokkal inkább abban, hogy vívjuk ki az indulás jogát az olimpiai kvalifikációs tornára. Ez a fő célunk.” 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
E-CSOPORT (Malmö)
Szombat, 16.00:
Oroszország–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n! 

A MAGYAR  VÁLOGATOTT KERETE AZ EB RAJTJÁRA
KAPUSOK:
Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

TARTALÉKOK: Andó Arián (Balatonfüred), Bartók Donát (klub nélkül) 

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9. – január 26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe. A magyar csapat továbbjutása esetén a D- és F-csoport két-két továbbjutójával mérkőzik a torna második szakaszában. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje kerül az elődöntőbe, a 3. helyezettek az Eb 5. helyéért léphetnek pályára.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat), 16.00: MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 13. (hétfő), 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda), 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

2020.04.01 01:49:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A Győri ETO átlövője a nehéz helyzetben is próbálja megőrizni vidámságát, és tanácsokat is ad a bezártság elviselésére.

2020.03.30 07:37:41

Kézilabda NAGY PÉTER

A Liberbank Cuenca válogatott kézilabdázója Szegeden készül, s nem zárja ki, hogy itthon folytassa.

2020.03.29 15:16:08

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A sorozat ötödik, záró epizódjában a 2008-as olimpia történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.28 15:59:13

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

Az olimpiai visszatekintés negyedik epizódjában a 2004-es játékok történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.27 17:36:41

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A dánoktól hatgólos előnyről elszenvedett vereség már-már az évezredes magyar sors szimbólumává magasztosult.