Kézi: csak egy ország mentesül a vb-selejtezőktől a női Eb-ről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.22. 12:00
Pénteken Umagban tartotta 120. ülését az Európai Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottsága, ezen több fontos kérdéssel is foglalkozott.

A férfi és női Bajnokok Ligája 2014–2015-ös mezőnyéről már beszámoltunk, de emellett döntés született arról is, hogy a decemberi magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságról már csak egy ország szerez automatikus indulási jogot a 2015-ös vb-re, a többi 14 ország (Dánia rendezőként alanyi jogon résztvevője a jövő évi vb-nek) a vb-selejtező második körébe kerül. Hozzájuk csatlakozik négy válogatott az első körből, és oda-visszavágós párharcokban döntenek a kilenc kijutó helyről. Korábban az Eb-ről három válogatott jutott ki a vb-re kvalifikáció nélkül, de mivel a vb-n már csak tíz hely jut Európának, így a kijutási rendszer módosításáról határoztak.A férfi és női Bajnokok Ligája 2014–2015-ös mezőnyéről már beszámoltunk, de emellett döntés született arról is, hogy a decemberi magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságról már csak egy ország szerez automatikus indulási jogot a 2015-ös vb-re, a többi 14 ország (Dánia rendezőként alanyi jogon résztvevője a jövő évi vb-nek) a vb-selejtező második körébe kerül. Hozzájuk csatlakozik négy válogatott az első körből, és oda-visszavágós párharcokban döntenek a kilenc kijutó helyről. Korábban az Eb-ről három válogatott jutott ki a vb-re kvalifikáció nélkül, de mivel a vb-n már csak tíz hely jut Európának, így a kijutási rendszer módosításáról határoztak.

A végrehajtó bizottság a 2018-as férfi Eb házigazdájának Horvátországot, a 2018-as női Eb-nek Franciaországot, a 2020-as férfi Eb-nek Ausztriát, Norvégiát és Svédországot, a 2020-as női Eb-nek Norvégiát és Dániát javasolja a szeptemberi kongresszusnak.

2022-től már biztosan 16-ról 24-re emelkedik a férfi Eb mezőnye, de a bizottság azt javasolja, hogy már két évvel korábban is emelt létszámmal rendezzék meg a tornát, amelynek három ország adna otthont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik