Kézi BL: a Szeged megkapta a szabadkártyát, FTC-Érd a főtábláért?

Vágólapra másolva!
2013.06.21. 11:54
null
Larholmék (jobbra) nehéz ellenfeleket kaptak a szabadkártyás tornára (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága a Herningben megtartott mai ülésén döntött a férfi Bajnokok Ligája selejtezőjére szabadkártyát kapó csapatokról. Ennek értelmében a Pick Szeged is részt vehet a szabadkártyás tornán, amelyen a francia Montpellier, a macedón Metalurg Szkopje és a lengyel Wisla Plock lesz az ellenfele. Az elődöntőben a Szkopje ellen kezd a Pick. A címvédő HSV Hamburg és a Füchse Berlin oda-visszavágós párharcot játszik a főtáblára jutásért. A szabadkártyás torna helyszínéről később döntenek, a Szeged megpályázza a rendezést. A nőknél megkapta az indulási jogot az Érd, amely az FTC-hez hasonlóan a 2. selejtezőkörben szerepelhet, és mivel azonos tornán kell indulniuk, könnyen előfordulhat, hogy egymás között döntenek az indulásról.

Az EHF már korábban közölte, hogy a címvédő HSV Hamburg – noha a Bundesligában szerzett ötödik helye nem jogosítaná fel erre – alanyi jogon részt vehet a tornán. A végrehajtó bizottság most arról döntött, hogy figyelembe véve, hogy a szintén pályázó Füchse Berlin a német bajnokságban megelőzte a Hamburgot, és negyedikként zárt, így a két csapat egy oda-visszavágós párharcon dönt a kvalifikációról.

A szabadkártyás torna négy helyére így a Tisza-parti együttesen kívül a dán Skjern, a francia Montpellier, a macedón Metalurg Szkopje, a lengyel Wisla Plock, a svájci Schaffhausen és a svéd Kristianstad maradt. Az EHF a marketinggel foglalkozó leányvállalatával karöltve tett ajánlást a végrehajtó bizottságnak. A testület mai ülésén úgy döntött, hogy a Szeged, a Montpellier, a Szkopje és a Plock indulhat az augusztus 31-én és szeptember elsején sorra kerülő tornán.

A négy csapatot két elődöntőbe sorsolták, és az elődöntő győztesei döntik el egy mérkőzésen egymás között, hogy melyik klub indulhat a Bajnokok Ligája főtábláján. A Szeged a Szkopjéval találkozik az elődöntőben, a másik ágon Plock–Montpellier mérkőzés lesz. A szabadkártyás selejtező helyszínéről később dönt az Európai Kézilabda-szövetség, a Szeged megpályázza a rendezés jogát. A három kieső valamint a szabadkártyáról lemaradó három együttes az EHF-kupában indulhat.

„Nagy öröm, és nagy siker, hogy csapatunknak sikerült megkapnia a szabadkártyás helyet. Megpályázzuk a rendezést, szeretnénk, hogy a négyes tornát az újszegedi sportcsarnokban rendezzük meg” – nyilatkozta Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke a klub hivatalos honlapjának.

„Azt hiszem, a szabadkártya egy újabb elismerése a klubunknál zajló munkának, és bizonyítja, hogy jól lobbiztunk az EHF-nél. Erős a csoport, mind a négy klub kiváló játékosokkal rendelkezik, de nem lehet más célunk, mint megnyerni a négycsapatos selejtezőt” – fogalmazott Mezei Richárd, a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatója.

A magyar bajnok MKB Veszprém a BL főtábláján kezd. A 2014–15-ös szezonban várhatóan újra két magyar csapat indulhat majd a férfi BL-ben. Az ülés után nyilvánosságra hozták a selejtezők és a csoportmeccsek sorsolásának kiemelési kalapjait.

Az EHF tájékoztatása szerint az orosz Csehovszkije Medvegyi (orosz), az izraeli Hapoel Rison le Zion és az olasz Bozen nem nevezett a BL-be. A selejtező két formátumban zajlik, egyik esetben a svéd Halmstad és a luxemburgi Esch mérkőzik meg egymással, a másik felében három négycsapatos tornát rendeznek elődöntő-döntő formátumban (mindig egy 2. és egy 5. kalapos, valamint egy 3. és egy 4. kalapos találkozik a döntőért). A párharc valamint a három torna győztese a csoportsorsolásnál az 5. és a 6. kalapba kerül. A szabadkártyások két győztese szintén a 6. kalapba kerül, a Veszprém az 1. kalapban szerepel.

Tomorira nagy szüksége lesz a Fradinak a BL-selejtezőben (Fotó: Török Attila)
Tomorira nagy szüksége lesz a Fradinak a BL-selejtezőben (Fotó: Török Attila)

A férfi után a női szabadkártyásokról is döntöttek, ennek értelmében a horvát RK Zagreb, a dán Viborg, a francia Fleury és a norvég Tertnes kapott szabadkártyát (ennyien igényeltek is), a négy csapat a negyedik kalapba kerül a selejtező jövő heti sorsolásán. A bizottság arról is döntött, hogy az azonos nemzetbeli csapatok ugyanabba a csoportba kerülnek a második selejtezőkörben.

Később kiderült, hogy mint a címvédő ország bajnokságának harmadik helyezettje, az ÉTV Érdi VSE is indulhat a 2. selejtezőkörben, így a biztos főtáblás Győri Audi ETO és a 2. selejtezőkörben bekapcsolódó FTC-Rail Cargo Hungaria mellett harmadik csapatként rajthoz állhat a legrangosabb európai kupasorozatban.

A román Valcea, a spanyol Elche, az ukrán Uzsgorod, a görög PAOK, a portugál Alavarium, a szerb Zajecsar és az orosz Dinamo Volgograd nem nevezett a BL-re. A selejtező első körében a holland Dalfsen és a török Muratpasa mérkőzik meg egymással, a párharc győztese a harmadik kalapba kerül a második kör sorsolásánál. A második körben négy négycsapatos tornát rendeznek, az FTC az első, az Érd a második kalapból várja a jövő heti sorsolást. Mivel az új szabályok értelmében a mezőnyben a két magyar, norvég és dán csapatnak egy tornán kell szerepelnie, így a negyedik kalapból a Tertnes és a Viborg is kiesik. Szintén elkerülik a magyar együttesek a másodikból a Holstebrót, a Leipziget és a nagyon megerősödött Vardar Szkopjét. A tornák elődöntőjében egy első és egy negyedik, valamint egy második és egy harmadik kalapos találkozik egymással, így jó esély van egy FTC–Érd döntőre a BL-ért. A tornák győztesei a negyedik kalapba kapnak besorolást a csoportok sorsolásánál, a Győri ETO az elsőben szerepel.

A férfi és a női BL selejtezőjének sorsolását június 27-én, a csoportokét egy nappal később tartják.

Ezzel összesen tíz magyar együttes szerepelhet a 2013–2014-es idény versenyein.

FÉRFI KÉZILABDA BL, 2013–14
A CSOPORTSORSOLÁS KIEMELÉSI KALAPJAI

1. kalap: THW Kiel (német), Barcelona (spanyol), Aalborg (dán), MKB Veszprém (magyar)
2. kalap: Kielce (lengyel), CO Zagreb (horvát), PSG (francia), Gorenje Velenje (szlovén)
3. kalap: Flensburg (német), Atlético Madrid (spanyol), Szentpétervár (orosz), Vardar Szkopje (macedón)
4. kalap: KIF Kolding (dán), Thun (svájci), Rhein-Neckar Löwen (német), Naturhouse La Rioja (spanyol)
5. kalap: Dunkerque (francia), Celje (szlovén), két selejtezőből felkerült csapat
6. kalap: két selejtezőből felkerült csapat, szabadkártyás torna győztese, oda-visszavágós párharc győztese

A SELEJTEZŐS SORSOLÁS KIEMELÉSI KALAPJAI
1. kalap: Halmstad (svéd)
2. kalap: Dinamo Minszk (fehérorosz), Banja Luka (bosnyák), Constanta (román)
3. kalap: Vojvodina (szerb), Tatran Presov (szlovák), Porto (portugál)
4. kalap: Alpla HC Hard (osztrák), Elverum (norvég), Besiktas (török)
5. kalap: HC Motor (ukrán), AEK Athén (görög), Volendam (holland)
6. kalap: Handball Esch (luxemburgi)
SZABADKÁRTYÁS TORNA

Pick Szeged (magyar), Wisla Plock (lengyel), Montpellier (francia), Metalurg Szkopje (macedón)
Elődöntők: Pick Szeged–Metalurg, Wisla Plock–Montpellier
SZABADKÁRTYÁS PÁRHARC

Hamburg (német)–Füchse Berlin (német)

NŐI KÉZILABDA BL, 2013–14
A CSOPORTSORSOLÁS KIEMELÉSI KALAPJAI

1. kalap: Győri Audi ETO KC, Larvik (norvég), Buducsnoszt (montenegrói), Krim Ljubljana (szlovén)
2. kalap: Balonmano Bera Bera (spanyol), Midtjylland (dán), Thüringer HC (német), Metz (francia)
3. kalap: Hypo NÖ (osztrák), Podravka Vegeta (horvát), Sävehof (svéd), Lublin (lengyel)
4. kalap: a selejtezőcsoportok győztesei

A 2. SELEJTEZŐKÖR SORSOLÁSÁNAK KIEMELÉSI KALAPJAI
1. kalap: FTC-Rail Cargo Hungaria, Byasen (norvég), HCM Baia Mare (román), Rosztov-Don (orosz)
2. kalap: Tvis Holstebro (dán), HC Leipzig (német), ÉTV-Érdi VSE, Vardar Szkopje (macedón)
3. kalap: a Dalfsen (holland)–Muratpasa (török) párharc győztese, Zug (svájci), Salerno (olasz), HC BNTU-BelAZ Minszk (fehérorosz)
4. kalap: (szabadkártyás csapatok): Tertnes (norvég), Viborg (dán), Fleury Loiret (francia), Lokomotiva Zagreb (horvát)

MAGYAR INDULÓK A 2013–2014-ES SZEZON EURÓPAI KÉZILABDAKUPÁIBAN
FÉRFIAK

Bajnokok Ligája: MKB Veszprém (főtábla), Pick Szeged (szabadkártyás selejtező)
EHF-kupa: Csurgói KK
Challenge-kupa: Grundfos Tatabánya (kéri besorolását az EHF-kupába)

NŐK
Bajnokok Ligája: Győri Audi ETO (főtábla), FTC-Rail Cargo Hungaria (2. selejtezőkör), ÉTV Érdi VSE (2. selejtezőkör)
KEK: Veszprém Barabás Duna Takarék
EHF-kupa: Vác, Fehérvár KC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik