SIMON JÓZSEF (BÉCS), HERCZE KRISTÓF (tudósítás) 2019.06.27 17:51 Frissítve: 2019.09.08 18:06

Kemény csoportban a Szeged, még keményebb ágon az FTC a kézi BL-ben

Kisorsolták a kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének csoportbeosztását. A férfiaknál a Mol-Pick Szeged az A-csoportba került, többek között a PSG-vel és a Barcelonával, míg a Telekom Veszprém a B-csoportban szerepel majd a címvédő Vardar Szkopjével és a Kielcével. A nőknél a háromszoros címvédő Győr a szlovén RK Krim Mercatorral, a svéd IK Sävehoffal és a selejtezőtorna győztesével csaphat össze a D-csoportban, a szabadkártyával bejutó FTC pedig a francia Metz, a norvég Vipers Kristiansand és horvát RK Podravka Vegeta ellenfele lesz az A-csoportban.

A sorsolás végeredménye a férfiaknál (Fotó: telekomveszprem.hu)

 

David Davis, a Veszprém edzője
„Az idén nincs halálcsoport, bár nagyon erősek az ellenfeleink, akik közül többekkel a korábbi idényekben is nagy meccseket játszottunk. Az A- és a B-csoport is kiegyensúlyozott, tele csupa tapasztalt együttessel, amelyek közül egyiket sem szabad leírni. A Veszprémnek mindig a végső győzelem a célja, ehhez első lépésként élen kell végeznünk a csoportban.”

Bécsben, a kézilabda európai fővárosában ezúttal nem a kontinentális szövetség (EHF) épülete, hanem az egyik szponzor székháza adott otthont a férfi és a női Bajnokok Ligája csoportsorsolásának – ugyanitt sorsolják pénteken a 2020-as férfi Európa-bajnokság csoportjait is, és ezen az eseményen is érdekelt lesz Magyarország. Mindenesetre a csütörtöki BL-sorsolás eredményét látva a Veszprémnek, a Szegednek, illetve a nőknél a Győrnek és az FTC-nek nehéz utat járva, de lehet esélye a négyes döntőbe jutásra.

„Az utóbbi években megszokott, de már reformra szoruló BL-lebonyolítási rendszerben a 2019–20-as idényben utoljára játszanak a földrész legjobb női és a férficsapatai – válaszolta a Nemzeti Sport érdeklődésére Michael Widerer, az EHF osztrák elnöke. – Az egységesítést szolgáló módosításokról hónapokkal ezelőtt tájékoztattuk a szövetségeket és a klubokat, egyeztettünk a változtatásokról. Ezek lényege, hogy a 2020–21-es idénytől a férfiaknál és a nőknél is többségében a legerősebb nemzeti bajnokságok aranyérmesei szerepelnek, legfeljebb két-három ezüstérmes kaphat helyet a speciális szempontok szerint kiválasztott legjobb tizenhat csapat között. A nőknél és a férfiaknál sem lesz selejtező, két nyolccsapatos csoportban kezdődnek a küzdelmek. Az első és második helyezettek egyből a negyeddöntőbe jutnak, míg a harmadik-hatodik helyezettek keresztbe játszanak a fennmaradó négy helyért, vagyis a nyolcba kerülésért. Az EHF-kupa helyére lép a női és férfi Európa Liga, ennek a rendszere is megújul 2020-ban.”

Carlos Pastor, a Szeged edzője
„A PSG-vel a és a Barcelonával, a két favorittal lesz a legnehezebb dolgunk, de megpróbáljuk megelőzni mindkettőt. A csoportban az élmezőnyben szeretnénk végezni, de az előző idényben megtanultuk, hogy a legélesebb csaták a nyolcad- és a negyeddöntőben következnek..”

A csütörtöki BL-sorsolás előtt már eldőlt, hogy azonos országokat képviselő csapatok nem kerülhetnek azonos csoportba, vagyis a férfiaknál a Veszprém és a Szeged elkerüli egymást. Mivel a kalapok összeállításánál a Veszprém összekerült a Barcelonával, illetve a Szeged a Zaporizzsjával, az is biztos volt, hogy azonos csoportba kerül a Szeged és a katalán, illetve a Veszprém és az ukrán csapat.

Hasonló cipőben járt a két-két francia, német és svéd klub – ezek sem kerültek egy csoportba. A sorsolásnál a sportág két ikonja és nagykövete, a svéd Stefan Lövgren és az 2017–18-ban Győrben légióskodó német Anja Althaus segédkezett. 

A Szeged aztán bekerült a két gigász, a PSG és a Barca mellé, majd megkapta a német Flensburgot, a dán Aalborgot, a horvát  PPD Zagrebet, a norvég Elverumot és a szlovén Celjét, míg a Veszprém a címvédő Vardar Szkopjével és a Kielcével csaphat össze többek között, de ott van a csoportjában a Meskov Breszt, a Montpellier, a Motor Zaporizzsja, a Porto és a német Kiel is.  

Az Európa Liga rendszere
Jövőre az EHF-kupa helyére lép az Európa Liga. Ennek rendszeréről Martin Hausleitner, az EHF főtitkárától kaptunk tájékoztatást. Az osztrák sportdiplomata elmondta, hogy a férfiaknál 12 csapat kiemeltként a csoportkörben kezdi meg szereplést, további 12 együttes pedig kétfordulós selejtezőből kerülhet a csoportokba. Így négy hatcsapatos csoportot alakítanak, és ezekből az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe, és innentől egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A nőknél nem lesz kiemelés, a háromkörös selejtező végén alakul ki a 16 csapatos csoportkör mezőnye. A négy négyes csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe. Miként a BL-ben, az Európa Ligában is négyes döntővel zárul a sorozat a férfiaknál és a nőknél is.

„Az első négy a PSG, a Barca, a Flensburg és a Szeged lehet, de a sorrendre nem mernék fogadni – mondta Mikler Roland, a Veszprémből Szegedre visszaigazoló kapus. – Minél előrébb kellene végezni, hogy egyből a negyeddöntőbe jussunk, vagy a nyolcaddöntőben kicsivel gyengébb ellenfelet kapjunk. A további riválisaink közül a Celjét várom a továbbjutó hatba, a Zagreb egyelőre sötét ló.”

A nőknél a Győr lényegesen könnyebb helyzetben van, mint az FTC, az ágára ugyanis nem került kifejezetten erős együttes – nem úgy a Ferencvároséra, melynek már a csoportja sem lesz egyszerű a Metz, a Vipers Kristiansand és a Podravka Vegeta társaságában, ráadásul az FTC ágán a tavalyi final four négy csapatából három is ott van (a Metzen és a Vipersen kívül az Ambros Martín irányította Rosztov-Don) – kiegészülve a szintén bombaerős román CSM Bucuresti-tel.

„Úgy gondolom, a sorsolás eredményeképp kialakult csoportunk a múlt évhez hasonlóan »könnyebb« ellenfeleket tartogat, mint a többi. Ennek is megvannak a jó és rossz oldalai természetesen. Azt az utat fogjuk követni, amit tavaly is, mindig a soron következő ellenfélre koncentrálunk és a legjobb tudásunk szerint kell szerepelnünk”  – idézi Danyi Gábort, a győriek vezetőedzőjét a gárda hivatalos honlapja.

A sorsolás végeredménye a nőknél (Fotó: gyorietokc.hu)

„Szép feladat előtt állunk – vélekedett a fradi.hu-nak Elek Gábor vezetőedző. – A Metz elveszítette két kulcsemberét, de bődületesen jó ott az utánpótlás. A Vipers őszét meghatározhatja Lunde sérülése, viszont nélküle is nagyon komoly csapatról beszélünk. Itthon a francia és a norvég együttest is megverhetjük, az pedig szinte kötelező, hogy a Podravka előtt végezzünk a csoportban és továbbmenjünk a középdöntőbe. Ami az águnkat illeti, várhatóan a bivalyerős Bukarest, a Rosztov-Don és az Esbjerg jut majd tovább. Az egyértelmű, hogy a nehezebb ágra kerültünk, de ez még lehet kedvező is.”

A férfi BL-csoportküzdelmek szeptember 11-től március 1-jéig tartanak, majd a nyolcaddöntő (március 18. és 29 között) és a negyeddöntő (április 25. és május 2. között) következik. A négyes döntőt május 30-31-én rendezik Kölnben.

A női BL-ben a csoportmérkőzések október 4-től november 17-ig tartanak, aztán a középdöntő két hatos csoportjában január 24. és március 8. között, míg az oda-vissza vágós negyeddöntőben április 3 és 12. között küzdenek az együttesek. A négyes döntőbe jutók május 9-10-én – az eddigi egyeztetések szerint – újra Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában találkoznak.  

FÉRFI KÉZILABDA BL, 2019–2020
CSOPORTKÖR
A-csoport
PSG Handball (francia)
Barca Lassa (spanyol)
Flensburg-Handewitt (német)
Aalborg Handbold (dán)
MOL-PICK SZEGED (magyar)
HC PPD Zagreb (horvát)
Elverum (norvég)
Celje Pivovarna Lasko (szlovén)

B-csoport
Vardar Szkopje (északmacedón)
TELEKOM VESZPRÉM (magyar)
PGE VIVE Kielce (lengyel)
HC Meskov Breszt (fehérorosz)
Motor Zaporizzsja (ukrán)
Montpellier (francia)
FC Porto Sofarma (portugál)
THW Kiel (német)

C-csoport
IK Sävehof (svéd)
Tatran Presov (szlovák)
Cocks (finn)
Eurofarm Rabotnik (északmacedón)
Bidasoa Irun (spanyol)
Sporting CP (portugál)

D-csoport
CS Dinamo Bucuresti (román)
Csehovszkije Medvegyi (orosz)
Kadetten Schaffhausen (svájci)
IFK Kristianstad (svéd)
Orlen Wisla Plock (lengyel)
GOG (dán)

NŐI KÉZILABDA BL, 2019–2020
CSOPORTKÖR
A-csoport
Metz (francia)
Vipers Kristiansand (norvég)
RK Podravka Vegeta (horvát)
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA

B-csoport
Rosztov-Don (orosz)
Esbjerg (dán)
MKS Perla Lublin (lengyel)
CSM Bucuresti (román)

C-csoport
Valcea (román)
ZSRK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
SG BBM Bietigheim (német)
Brest Bretagne Handball (francia)

D-csoport
GYŐRI AUDI ETO KC
RK Krim Mercator (szlovén)
IK Sävehof (svéd)
A selejtezőtorna győztese

Selejtező (szeptember 6–8.)
Elődöntők
Rocasa Gran Canaria (spanyol)–DHK Baník Most (cseh)
Kastamonu GSK (török)–ZSORK Jagodina (szerb)
Döntő (szeptember 8.)

ELŐZMÉNYEK

FÉRFI KÉZILABDA BL, 2019–2020
KIEMELÉS AZ A- ÉS B-CSOPORT SORSOLÁSÁRA
Első kalap:
PSG Handball (francia), Vardar Szkopje (északmacedón)
Második kalap: Barca Lassa (spanyol), TELEKOM VESZPRÉM (magyar)
Harmadik kalap: Flensburg-Handewitt (német), PGE VIVE Kielce (lengyel)
Negyedik kalap: HC Meskov Breszt (fehérorosz), Aalborg Handbold (dán)
Ötödik kalap: MOL-PICK SZEGED (magyar), Motor Zaporizzsja (ukrán)
Hatodik kalap: HC PPD Zagreb (horvát), Montpellier (francia)
Hetedik kalap: Elverum (norvég), FC Porto Sofarma (portugál)
Nyolcadik kalap: THW Kiel (német), Celje Pivovarna Lasko (szlovén)

KIEMELÉS A C- ÉS D-CSOPORT SORSOLÁSÁRA
Első kalap:
CS Dinamo Bucuresti (román), IK Sävehof (svéd)
Második kalap: Csehovszkije Medvegyi (orosz), Tatran Presov (szlovák)
Harmadik kalap: Cocks (finn), Kadetten Schaffhausen (svájci)
Negyedik kalap: HC Eurofarm Rabotnik (északmacedón), IFK Kristianstad (svéd)
Ötödik kalap: Bidasoa Irun (spanyol), Orlen Wisla Plock (lengyel)
Hatodik kalap: GOG (dán), Sporting CP (portugál)

NŐI KÉZILABDA BL, 2019–2020

KIEMELÉS A CSOPORTKÖR SORSOLÁSÁRA
Első kalap:
Metz Handball (francia), GYŐRI AUDI ETO KC (magyar), SCM RM Valcea (román), Rosztov-Don (orosz)
Második kalap: Team Esbjerg (dán), ZSRK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Vipers Kristiansand (norvég), RK Krim Mercator (szlovén)
Harmadik kalap
: RK Podravka Vegeta (horvát), SG BBM Bietigheim (német), MKS Perla Lublin (lengyel), IK Sävehof (svéd)
Negyedik kalap: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA (magyar), CSM Bucuresti (román), Brest Bretagne Handball (francia), a selejtezőtorna győztese

2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.