Kézi: Amorim lett a világ legjobb női játékosa 2014-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.25. 16:40
null
Amorim lett 2014 legjobb női játékosa (Fotó: Veres Viktor)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) nyilvánosságra hozta az év játékosa szavazás végeredményét, ennek értelmében a nőknél a Győri Audi ETO jelenleg sérüléssel bajlódó klasszis balátlövője, Eduarda Amorim lett 2014 legjobbja, míg a férfiaknál a Barcelonát erősítő Nikola Karabatic végzett az első helyen.

A férfiaknál és a hölgyeknél is ötfős lista alapján szavazhattak az esztendő legjobbjaira az újságírók és a szurkolók február 13. és 20. között. A két listát az IHF szakértői, valamint a 2013-as szerbiai női és a 2015-ös katari férfi vb-n az első öt helyen végzett csapatok szövetségi kapitányainak véleménye alapján állították össze. Az IHF beszámolója szerint több mint 55 ezer szurkoló adta le a voksát világszerte.

A hölgyeknél a Győri Audi ETO-val egymás után két Bajnokok Ligáját is nyerő brazil átlövő, a jelenleg sérüléssel bajlódó Eduarda Amorim végzett az első helyen a szavazatok 35.2 százalékát elnyerve. Amorim három éven belül a második brazil győztes, 2012-ben Alexandra do Nascimento érdemelte ki az elismerést.

A második a Buducsnoszt Podgorica román balátlövője, Cristina Neagu lett (25.8 százalék). A győriekkel ugyancsak kétszeres BL-győztes, Amorimhoz hasonlóan világbajnok, a világ legjobbja címet 2011-ben egyszer már kiérdemlő norvég Heidi Löke (16.8 százalék) ezúttal harmadik lett.

„Nyertem. Elmondhatom, hogy én vagyok a világ legjobb játékosa. Keményen megdolgoztam érte, de igazságtalan lennék, ha nem emelném ki a szurkolók szerepét, akik nagy kampányt indítottak az érdekemben. Ez a brazil kézilabdának is nagy siker. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített idáig eljutnom, minden edzőmnek, a válogatottnak, a szövetségnek, mindenkinek, aki támogatott. Most a válogatotton a sor, hogy felérjen a csúcsra, jön a vébé, a Pánamerikai Játékok és az olimpia” – mondta a Globo Esporte-nak Amorim, aki Sao Paulóban végzi rehabilitációját tavalyi térdműtétje után. Facebook-oldalán később külön is köszönetet mondott a Győri ETO-nak.

Várhatóan március végén, április elején tér vissza Magyarországra. Szülővárosában, Blumenauban ünnepli meg, hogy ő kapta meg az elismerést, édesanyja, Olívia szervez számára egy könnyed partit.

„Most ünnepelni fogok, csapunk egy kis barbecue-partit” – tette hozzá Amorim.

Portugálul tudók előnyben

A férfiaknál 2007 után újra Nikola Karabatic lett a győztes, a francia világklasszis irányító-átlövő 33.7 százalékot kapott. A Barcelona játékosa 2014 januárjában Eb-címig vezette a francia válogatottat, majd főszereplő volt a katalánok Bajnokok Ligája négyes döntőjéig történő menetelésében. A 2011-es győztes dán Mikkel Hansen (21 százalék) és a katari vb MVP-je, a 2008-as első helyezett Thierry Omeyer (19.5 százalék) fért még fel a dobogóra.

Az ünnepélyes díjátadó idejét és helyszínét később hozza nyilvánosságra az IHF.

Így dolgozik a visszatérésért Amorim
Így dolgozik a visszatérésért Amorim
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik